Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Понеділок, 17 червня 2024 15:17

Щодо працевлаштування людей старшого віку

Які державні програми наразі працюють для працевлаштування осіб віком 50+? Яка їхня ефективність? Чи спостерігається позитивна динаміка по працевлаштуванню людей старшого віку?

Правові, економічні та організаційні засади реалізації державної політики у сфері зайнятості населення, гарантії держави щодо захисту прав громадян на працю та реалізації їхніх прав на соціальний захист від безробіття регулюються Законом України „Про зайнятість населенняˮ (далі – Закон).

Статтею 14 Закону визначено категорію громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, зокрема, особи яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняˮ залишилося 10 і менше років.

За інформацією Державного центру зайнятості (далі – ДЦЗ) протягом січня-травня 2024 року за сприяння служби зайнятості:

нове робоче місце знайшли 34 тис. безробітних осіб у віці старше 50

років (у січні-травні 2023 року – 25 тис. осіб);

за програмою „Власна справаˮ надано мікрогранти 2 тис. отримувачам у віці понад 50 років на суму 470 млн гривень, що передбачає створення 4 тис. нових робочих місць;

за програмою „Грант для ветеранівˮ 90 отримувачів у віці 50+ отримали кошти на суму 42 млн гривень, що передбачає створення 204 нових робочих місць.

 

Чи роботодавці стимулюються фінансово за працевлаштування літніх людей? (якщо ні, то чи розглядається державою такий метод стимулювання)

Є низка програм сприяння зайнятості населення, зокрема з надання компенсацій роботодавцям за працевлаштування людей віком 50+.

У разі працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняˮ залишилося 10 і менше років і які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць, роботодавець може отримати компенсацію фактичних витрат сплаченого ним єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне за таку працевлаштовану особу. Загальна тривалість виплати такої компенсації становить не більше дванадцяти місяців, за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує виплати у два рази.

Роботодавцям, які за направленням служби зайнятості працевлаштовують (строком не менше ніж на один рік) осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п’яти років і які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць, Служба може компенсувати 50% фактичних витрат на оплату праці, але не вище розміру мінімальної заробітної плати. Загальна тривалість виплати такої компенсації становить не більше шести місяців, за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує виплати у два рази.

За інформацією ДЦЗ упродовж 2023 року на умовах таких компенсаційних програм роботу отримали 277 зареєстрованих безробітних віком 50+, з початку 2024 року (станом на 06.06.2024) – 118 осіб.

 

Статистика щодо кількості осіб віком 50+, які з початку 2024 року перекваліфікувались та працевлаштувались?

З метою підтримки конкурентоспроможності на ринку праці деяких категорій осіб, підвищення їх професійного рівня Законом України „Про зайнятість населення” (стаття 30) передбачено право на одержання ваучера для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці шляхом перепідготовки та підвищення кваліфікації. Зокрема, право на одноразове отримання ваучера мають особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, до досягнення встановленого статтею 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку.

Порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 207.

На підставі ваучера здійснюються: перепідготовка за робітничою професією; підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, здобутих за іншою спеціальністю; підготовка на наступному рівні освіти (крім третього (освітньо - наукового/освітньотворчого) та наукового рівня вищої освіти); спеціалізація; підвищення кваліфікації.

Навчання здійснюється закладами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на освітню діяльність, за переліком професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу.

Оплата навчання здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Особа здійснює вибір професії (спеціальності) за переліком, затвердженим Мінекономіки, а також форми та місця навчання.

Перелік професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер затверджено наказом Міністерства економіки України від 11.04.2023 № 2040 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12.05.2023 за № 793/39849).

Перелік містить 124 позиції, з яких 45 спеціальностей та 79 робітничих професій, зокрема, у сфері інформаційних технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування тощо.

За інформацією ДЦЗ протягом січня-травня 2024 року за сприяння служби зайнятості:

професійне навчання проходили 5 тис. осіб у віці старше 50 років;

ваучер на навчання та підвищення кваліфікації отримали 8 тис. осіб у віці старше 45 років (з них 751 людина - віком 50+).

Найбільше ваучерів було видано за спеціальностями/професіями: медсестринство, дошкільна освіта, медицина, психологія, кухар, водій, тракторист, кондитер.

 

Чи проводились дослідження, який відсоток осіб віком 50+ сьогодні не мають роботи? І як їх працевлаштування вплине на економіку?

За оперативною інформацією, станом на 01.06.2024 перебуває на обліку 39 тис. зареєстрованих безробітних віком старше 50 років. Загальна кількість зареєстрованих безробітних на зазначену дату становить 116 тис. осіб.

 

Чи були зафіксовані випадки ейджизму за минулий рік (не беруть на роботу чи позбулися перед пенсією)? Яку відповідальність несе роботодавець? Яка державна установа розглядає такі правопорушення та які механізми звернень для громадян?

 

Відповідно до Положення „Про державну службу України з питань праціˮ затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 № 96 (зі змінами) Держпраці до покладених на неї завдань здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства про працю, зайнятість населення в частині дотримання прав громадян під час прийому на роботу та працівників під час звільнення з роботи; використання праці іноземців та осіб без громадянства; наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця; дотримання прав і гарантій стосовно працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню; провадження діяльності з надання послуг з посередництва та працевлаштування.

 

Чи проводяться інформаційні заходи подолання стереотипів про працевлаштування літніх людей?

З метою формування у шукачів роботи та безробітних, зокрема і осіб віком 50+ конструктивної стратегії поведінки на ринку праці, сприяння підвищенню соціальної та професійної мобільності, мотивації до легальної зайнятості, опанування новими професіями, популяризації навчання протягом життя центрами зайнятості проводяться профінформаційні та профконсультаційні семінари, індивідуальні консультації, орієнтація на професійне навчання, зайняття підприємницькою діяльністю та інші заходи. Під час надання послуг забезпечується адресний та індивідуальний підхід, враховуючи наявні у особи кваліфікації, знання, навички.

Здійснюються заходи щодо ознайомлення з можливістю набуття додаткових навичок на безкоштовних освітніх інтернет-порталах, онлайн пошуку роботи, надається допомога в написанні резюме тощо. Також, такі особи залучаються до семінарів та вебінарів з циклу „Техніка пошуку роботиˮ, з підприємницької діяльності, майстер-класів щодо ознайомлення з цифровими сервісами Державної служби зайнятості разом з безробітними особами інших вікових категорій.

Для бажаючих започаткувати власну справу проводяться семінари з основ підприємницької діяльності, під час яких надається інформація про особливості ведення бізнесу та допомога у складанні бізнес-плану. Зацікавлені беруть участь у інформаційних семінарах „Генеруй бізнес-ідею та розпочни свій бізнесˮ, „Кредитування бізнесуˮ, „Бізнес плануванняˮ.

За інформацією ДЦЗ протягом січня-травня 2024 року центрами зайнятості було проведено 1,9 тис. таких заходів за участю 14,9 тис. осіб

За потреби надаються індивідуальні послуги з професійного консультування, зокрема з використанням психодіагностичних методик на інтернет-платформах „Профорієнтація та розвиток кар'єриˮ та „Моя професія: консультаційна мережаˮ.

Окрім того, з квітня 2023 року Державна служба зайнятості приєдналась до Всеукраїнської програми ментального здоров'я „Ти як?ˮ, яка здійснюється за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.

З метою знайомства з інструментами, які допоможуть дбати про внутрішній стан, формування культури піклування про власне ментальне здоров’я, навчання базовим навичкам самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях для шукачів роботи та безробітних, зокрема, й осіб віком 50+, службою зайнятості з вересня 2023 року запроваджено проведення тренінгу „Базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціяхˮ.

За інформацією ДЦЗ протягом січня-квітня 2024 року проведено 2,7 тис. таких тренінгів за участю 21,3 тис. осіб

Read 13 times
Kremins'ka TG