Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 05 листопада 2019 10:00

Луганська дирекція АТ "Укрпошта" повідомляє...

В останні роки кількість банківських відділень та банкоматів неухильно знижується, зокрема за 2014-2019 роки ліквідовано більше 80 банків, тільки за 2018 рік скорочено 980 банківських структурних підрозділів. Більшість скорочених відділень банків припадає на невеличкі населені пункти Україні, де мешканці залишаються без банківських послуг, в тому числі не мають можливості скористатись банківськими картками для отримання пенсії та інших соціальних виплат.

Особливо гостро проблема торкається інвалідів та осіб похилого віку, які обмежені в самостійному пересуванні та позбавлені можливості прибути до відділень банків поза межами місця свого проживання.

Тобто, фактично, маючи банківські платіжні картки, такі категорії громадян України залишаються без пенсійних та інших соціальних виплат, гарантованих державою.

Натомість, при виплаті пенсій та інших соціальних виплат через відділення поштового зв’язку з боку АТ «Укрпошта», здійснюється виплата пенсій з доставкою додому на адресу за місцем фактичного проживання пенсіонера.

Таким чином, АТ «Укрпошта» виконує взяті на себе перед Пенсійним фондом зобов'язання, і одночасно фактично виконує соціальні функції, забезпечуючи своєчасну виплату пенсій та соціальних виплат незахищеним верстам населення по всій території України.

При цьому, функціонування мережі стаціонарних та пересувних відділень АТ «Укрпошта» забезпечує надання поштових, фінансових та послуг з доставки і виплаті пенсій та інших соціальних виплат по всій території країни, незважаючи на кількість населення.

Згідно статті 47 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», статті 15 Закону України «Про поштовий зв'язок», абзацу першого пункту 1.5, абзацу другого пункту 1.7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, пунктів 1.7, 1.13 Інструкції про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв'язку, затвердженої наказом Міністерства транспорту та зв'язку України, Міністерства праці та соціальної політики України від 28.04.2009 № 464/156, постановою правління Пенсійного фонду України від 28.04.2009 № 14-1, виплата пенсії здійснюється через відділення поштового зв’язку АТ «Укрпошта» або на банківський рахунок, відкритий у відділені банку.

Для забезпечення пенсійними та іншими соціальними виплатами населення України, недопущення виникнення соціального напруження, пов‘язаного з ускладненнями в отриманні пенсій та інших соціальних виплат через банківські установи та банкомати, АТ «Укрпошта» потрібна підтримка з боку органів місцевого самоврядування для розповсюдження інформації щодо зручності отримання пенсій та інших соціальних виплат через мережу відділень АТ «Укрпошта» та можливості переведення пенсій та інших соціальних виплат до поштових відділень АТ «Укрпошта».

Read 1196 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG