Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Середа, 17 серпня 2022 14:07

Розслідування нещасних випадків на виробництві внаслідок бойових дій

Через вторгнення російських військ на територію України управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області та його відділення здійснюють роботу дистанційно.

Війна вносить свої корективи в організацію трудового процесу. Так, звична робота може нести смертельно небезпечні ризики пов’язанні з воєнними (бойовими) діями. Під час виконання працівниками посадових (трудових) обов’язків існує ризик отримання травм внаслідок бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів, мінувань територій та приміщень, здійснення масових терористичних актів, що супроводжується загибеллю людей чи руйнувань приміщень, будівель тощо.

У разі настання нещасного випадку на виробництві, пов’язаного з пораненням або смертю працівника через вищезазначені події, що підтверджується медичним висновком, незалежно від наявності при цьому впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, організовується розслідування згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  № 337 від 17.04.2019 р. (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 8 Порядку у разі отримання інформації про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) від безпосереднього керівника робіт, повідомлення від закладу охорони здоров’я, заяви потерпілого, членів його сім’ї чи уповноваженої ним особи тощо роботодавець зобов’язаний протягом двох годин повідомити відповідні органи та установи з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2 до Порядку.

З урахуванням тяжкості травми, кількості постраждалих осіб та обставин у кожному конкретному випадку підприємством чи управлінням Держпраці створюється комісія з розслідування або спеціального розслідування нещасного випадку, згідно з затвердженим Порядком.

Процедура розслідування нещасних випадків, що сталися з працівниками внаслідок отримання поранень під час ведення бойових дій, така сама, як і для всіх інших видів нещасних випадків. 

Під час організації розслідування необхідно звернути увагу на обов'язкову наявність запитів:

  • до медичного закладу про надання довідки із зазначенням діагнозу та його коду згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб і споріднених проблем охорони здоров'я (МКХ-10) і висновку про ступінь тяжкості травми згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, висновку чи витягу з протоколу про проведення дослідження для визначення наявності в організмі потерпілого алкоголю (наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин) і визначення ступеня його сп'яніння.
  • до органів досудового розслідування, судово-медичної експертизи тощо про надання матеріалів та висновків щодо обставин нещасного випадку.

У разі відсутності можливості проведення розслідування нещасного випадку через загрозу життю і здоров’ю членів комісії, необхідно максимально фіксувати, збирати та документувати інформацію про нещасні випадки на виробництві, для подальшого розслідувати їх після нормалізації ситуації.

Розслідування (спеціальне розслідування) підлягають випадки, про які своєчасно не повідомлено роботодавцю чи внаслідок яких втрата працездатності потерпілого настала не одразу.

Строк давності для розслідування нещасних випадків або гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві становить три роки з дня їх настання.

Потерпілий або члени його сім’ї можуть звернутися до суду для встановлення факту нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння). У цьому випадку згідно з рішенням суду розслідування проводиться незалежно від дати його настання.

З урахуванням особливостей воєнного стану, звертаємо увагу роботодавців на необхідність дотримання вимог законодавства та Порядку в частині своєчасності інформування та надання повідомлення, організації та проведення розслідувань нещасних випадків і професійних захворювань. Нагадуємо, що повідомлення в електронному вигляді (сканована копія за підписом керівника) про нещасні випадки/гострі професійні захворювання необхідно направляти на електронну адресу управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. та на паперових носіях надавати за адресою: проспект Яворницького, 93, м.Дніпро за формою, встановленою Порядком.

Фонд соціального страхування України у Луганській області

Read 175 times

Main Menu

Kremins'ka TG