Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Пульс - онлайн платформа для збору відгуку від бізнесу про взаємодію з державою

Вівторок, 15 жовтня 2024 12:27

Яка медична допомога надається внутрішньо переміщеній особі при інфаркті

Безоплатна медична допомога при інфаркті міокарда надається у 78 лікарнях країни, за договором із НСЗУ в межах пакету “Медична допомога при гострому інфаркті міокарда”. Тож, незалежно від місця реєстрації чи статусу, пацієнт може розраховувати на всі необхідні діагностичні обстеження та лікування.   
 
Інфаркт міокарда - це  небезпечний для життя патологічний стан, який
розвивається через гостре порушення коронарного кровообігу. 
 
Серед факторів, що підвищують ризики розвитку інфаркту міокарда - хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет, схильність до тромбозу, високий рівень холестерину в крові, атеросклероз, ожиріння, гіпертонія, шкідливі звичка та малорухливий спосіб життя. 
 
Як розпізнати симптоми  інфаркту:
• різкий біль, печіння в грудях;
• нерівномірне серцебиття;
• відчуття здавлювання за грудиною;
• поширення болю на нижню щелепу, шию, плечі, руки;
• задишка;
• нудота;
• запаморочення;
• сильна слабкість;
• холодний піт.
 
Людина з підозрою на інфаркт потребує термінової медичної допомоги. Несвоєчасне отримання медичної допомоги викликає незворотні зміни в серцевому м’язі та може спричинити зупинку серця.
 
Якщо у людини є ознаки інфаркту, то першочергово необхідно зателефонувати 103, описавши оператору симптоми. У такому випадку бригада екстреної медичної допомоги одразу доставить постраждалого з підозрою на інфаркт у той найближчий медзаклад, що має договір з НСЗУ на лікування інфаркту. 
 
Наголошуємо, що під час надання екстреної медичної допомоги місце реєстрації та проживання значення не мають. Пацієнт з підозрою на інфаркт отримує усю необхідну екстрену діагностику безоплатно, а в разі підтвердження діагнозу - повний спектр медичної допомоги. Своєчасна медична допомога та дотримання маршруту пацієнта з інфарктом підвищує шанси на повноцінне одужання.
 
Медична допомога при інфаркті є безоплатною за Програмою медичних гарантій. Тому вимагання у внутрішньо переміщеної особи, що екстрено потрапила до лікарні, електронного направлення, оплати благодійних внесків чи окремих обстежень - неправомірні. 
 
Безоплатні послуги з лікування гострого інфаркту міокарда, які отримує пацієнт: 
• Первинний огляд, оцінка загального стану та життєво важливих функцій.
• Екстрене визначення основних біохімічних показників і специфічних кардіологічних тестів крові для підтвердження пошкодження міокарда, диференціальної діагностики та динамічного спостереження. 
• Проведення лабораторних досліджень у цілодобовому режимі у закладі, зокрема:  клінічний аналіз крові; біохімічний аналіз крові;  коагуляційний гемостаз;  глюкоза; кількісне визначення маркерів ушкодження міокарда та  ін.
• Проведення інструментальних досліджень у цілодобовому режимі, зокрема: ангіографічне дослідження коронарних судин;  електрокардіографія; ехокардіографія;  рентген грудної клітки тощо.
• Проведення екстрених катетеризацій коронарних артерій серця та відновлення максимально можливого кровотоку. 
• Знеболення та анестезіологічне забезпечення на всіх етапах діагностики та лікування.
• Проведення термінових консультацій лікарями інших спеціальностей.
• Забезпечення лікарськими засобами, зокрема, рентгенконтрастними засобами та медичними виробами для коронарографії, ангіопластики та стентування, а також лікарськими засобами, визначеними Національним переліком основних лікарських засобів, необхідними медичними виробами та витратними матеріалами. 
• Надання послуг з реабілітації в гострому реабілітаційному періоді. 
• Харчування в умовах стаціонару. 
 
Більше про перелік послуг – на сайті НСЗУ nszu.gov.ua, в розділі Громадянам / Безоплатні послуги в Програмі медичних гарантій 2024 / Пріоритетні стаціонарні послуги. Або за посиланням: https://cutt.ly/EemHHHEL
 
Як переконатися, що пацієнта доставили в лікарню, де лікують інфаркт міокарда:
 
1. Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ 16-77, де підкажуть, які медичні заклади, що мають договір з НСЗУ на лікування інфаркту, знаходяться поруч.
2. На сайті  НСЗУ за допомогою аналітичної панелі/дашборду “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Оберіть зліва у полі фільтрів область, населений пункт та  “Групу послуг” -  6 “Медична допомога при гострому інфаркті міокарда”. Карта покаже найближчі лікарні, які діагностують і лікують інфаркт. Перейти до дашборду можна за посиланням: https://cutt.ly/SevDHJea   
 
Якщо внутрішньо переміщеній особі пропонували придбати ліки власним коштом,  оплатити послуги, які покриває Програма медичних гарантій, здійснити благодійний внесок  - це є порушенням прав пацієнта та умов договору НСЗУ з медичним закладом. У такому випадку пацієнту або особі, яка супроводжує, потрібно подати звернення щодо порушення:
• зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77
• оформити через електронну форму на сайті НСЗУ: оберіть в меню зверху розділ “Громадянам”, далі  - “Зворотній зв’язок. Тут ви можете залишати свої запитання, зауваження, пропозиції, заяви та скарги”. Або перейдіть за посиланням: https://cutt.ly/5eb9XKbN
Read 21 times
Kremins'ka TG