Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Пульс - онлайн платформа для збору відгуку від бізнесу про взаємодію з державою

Четвер, 17 жовтня 2024 09:07

Для кожної жінки: заходи профілактики раку молочної залози

Рак молочної залози – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань. Але його можна попередити, дотримуючись простих профілактичних заходів. 
 
Про те, як часто потрібно відвідувати мамолога, як самостійно провести огляд грудей і що потрібно робити, щоб уникнути такого страшного діагнозу, як рак молочної залози чи рак грудей, розповідаємо в цій статті. 
 
РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ: ФАКТОРИ РИЗИКУ.
 
Злоякісна пухлина молочної залози може виникнути у ряді випадків:
  • якщо були травми молочної залози;
  • якщо доброякісні новоутворення молочної залози не вилікувано;
  • якщо у жінки виявлено запальні гінекологічні захворювання;
  • якщо є велика кількість стресів;
  • у випадках раннього статевого дозрівання та пізнього клімаксу (після 55 років);
  • якщо жінка ніколи не народжувала та не годувала грудьми;
  • якщо пацієнтка страждає від цукрового діабету чи гіпертонічної хвороби;
  • якщо не нормалізована вага та є ожиріння.
Велику роль також відіграють і спадковість – якщо в сім’ї у найближчих родичів були виявлені онкозахворювання, і шкідливі звички – наприклад, куріння та зловживання алкоголем підвищують ризик появи раку. Плюс до цього варто відзначити й безперервне вживання екзогенних гормонів (більше 10 років), що також сприяє появі злоякісних пухлин.
 
Окрім інших факторів, рак грудей на сьогоднішній день дуже «помолодшав», це часто пов’язано з гормональними порушеннями в організмі жінки. Якщо раніше віковий кордон припадав десь на 50-55 років, то зараз новоутворення все частіше і частіше з’являються і в більш ранньому віці. Оскільки лише лікар може виявити ці гормональні «нюанси», важливо дбати про себе, про своє здоров’я, про своє тіло і регулярно відвідувати мамолога з профілактичною метою. Це обов’язково як для жінок зрілого віку, а й молодих дівчат. 
 
Попри поширений стереотип, пухлини або ущільнення грудної залози можуть утворюватися і у чоловіків. Але за статистикою такі випадки є досить рідкісними. Рак молочної залози все ж таки частіше виявляють у жінок.
 
ПРОФІЛАКТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ.
 
Перший і найважливіший захід профілактики – регулярне відвідування мамолога та гінеколога. Рекомендується звертатися для профілактичного огляду щорічно, якщо присутні фактори ризику – 2 рази на рік. Жінкам після 40 років також необхідно проходити УЗД молочних залоз (1 раз на рік) та мамографію (1 раз на 2 роки).
 
ЯК САМОСТІЙНО ПРОВЕСТИ ОГЛЯД МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ?
 
Оглядати молочні залози самостійно рекомендують досить часто. Зрозуміло, що схема самостійного огляду буде описана нижче, але важливо пам’ятати про наступний нюанс: жінка, яка проводить огляд самостійно, не знає, що є нормою, а що ні. Коректний огляд може провести лише людина з профільною освітою, лікар-мамолог. Це дуже важливо! Тому не рекомендується ризикувати власним здоров’ям. Довірте цей процес мамологу в рамках профілактичного огляду. 
 
А тепер перейдемо до короткої інструкції про самоогляд молочних залоз (наголошуємо: кориснішою та якіснішою для вас і ваших грудей буде консультація мамолога).
 
Необхідно стати перед дзеркалом і уважно оглянути груди, звертаючи увагу на їхню форму та розміри. Наступний крок – напружити м’язи грудей, для цього необхідно по черзі заводити руки за спину, після чого обмацати груди. Далі зверніть увагу на сосок – стисніть по черзі кожен, щоб з’ясувати, чи немає виділень. Після цього проведіть самостійний огляд грудей у ​​лежачому положенні: круговими рухами обстежте молочну залозу від краю до соска, а потім перейдіть і до пахв.
 
КОЛИ ПОТРІБНО ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ ДО МАМОЛОГА?
 
Профілактичний огляд потрібно проходити 1-2 рази на рік, не варто забувати і про діагностичні процедури – УЗД молочних залоз та мамографію, які проводять після огляду за призначенням вашого лікаря. Плюс до цього є низка випадків, коли потрібно звернутися до лікаря негайно.
 
Перше, що може насторожити жінку і дати сигнал для запису на прийом до мамолога, це ущільнення в молочній залозі. Важливо провести кілька самостійних обстежень, оскільки ущільнення можуть утворюватися, наприклад, під час менструації, та після зникати.
 
Другий пункт – якщо присутні виділення з сосків, які не стосуються лактації. Найнебезпечніша ознака, за якої потрібно негайно записатися прийом до мамолога, – це кров’янисті чи схожі на кров виділення з сосків.
 
Також до цього списку відносяться зміни форми молочної залози, суттєве збільшення або зменшення, почервоніння шкіри грудей.
 
Тут варто зазначити наступне: якщо ви виявили підозріле ущільнення чи інші зміни молочної залози, не потрібно панікувати та ставити собі діагноз самостійно. Жінці важливо відразу ж звернутися до професіонала – лікаря-мамолога, який проведе повний огляд та призначить необхідну діагностику. І лише після цього зможе поставити діагноз чи призначити лікування.
 
ДОДАТКОВІ ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ.
Крім озвучених заходів профілактики, рекомендується вести здоровий спосіб життя, займатися фізичною активністю, стежити за харчуванням, позбавлятися шкідливих звичок на користь нових здоровіших і корисніших.
 
Також на утворення пухлини може вплинути і носіння незручної білизни, тому рекомендується підбирати зручний бюстгальтер, що відповідає розміру та формі грудей.
 
Будьте здорові!
 
Кремінський центр первинної медико-санітарної допомоги
Read 23 times
Kremins'ka TG