Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Пульс - онлайн платформа для збору відгуку від бізнесу про взаємодію з державою

Вівторок, 27 серпня 2024 15:07

COVID-19 FLіRT: про симптоми нового штаму та вакцинацію

За липень в Україні зафіксували майже 12 тисяч випадків захворювання на коронавірус. Смертність від його нового штаму — FLіRT, не настільки висока, як від попередніх штамів. Симптоми хвороби не змінилися, проте тривалість інкубаційного періоду й самого захворювання скоротилася. Про особливості нового штаму, перебіг хвороби та вакцинацію — читайте нижче.

Наскільки заразний та небезпечний новий штам FLіRT?

Залишається той самий набір симптомів та відчуттів. Йдеться про респіраторне захворювання, яке починається з нежиті, першіння в горлі, слабкості, головного та м'язового болю, ломоти в тілі. Симптоми наростають десь на 2-3 добу, 4-5 доби є піковими. Якщо перебіг легкий, людина майже одужує на 6-7 добу. Якщо це ускладнена форма, приєднується або бактеріальна мікрофлора, або загострюються хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, або інше.

Тож у більшості випадків лікарі констатують більш швидкий перебіг без ускладнень. Єдине, відмічається погане самопочуття десь на 2-4 добу. Якщо під час цього немає ускладнень, людина дійсно швидко одужує. Проте, це йдеться про легку форму, це не стосується людей, які мають хронічні захворювання і залишаються у групі ризику.

Чи є серед симптомів температура?

Як показує більшість випадків, не дуже висока. Йдеться про субфебрильну температуру в 37,5-38 градусів. Рідше трапляються лихоманки до 39 градусів — це ознака того, що треба звертатися за специфічною кваліфікованою допомогою, навіть якщо це перша-друга доба.

Чи вакцинація впливає на ситуацію?

Коли ми тільки зіткнулися з цим захворюванням, вірус був набагато агресивнішим. Розповсюдженість була тотальною, організми не були готові, бо вперше зустрілися з цією інфекцією. Наразі населення практично тотально перехворіло і має імунологічну пам'ять до основної частини вірусу. Як би він не мутував, частка імунної системи вже його пам'ятає і може зустріти цього «ворога» ще на порозі та не дати інфекції набути таких важких форм, як це було при першій зустрічі.

По-друге, вже є досвід лікування та медикаментозна база. Щодо людей, які представляють групу ризику — якщо розвивається захворювання, треба якомога швидше застосовувати специфічне противірусне лікування. Можна рятувати людину вже на першій добі захворювання.

Чи потрібно робити зараз вакцинацію і кому?

Щеплення від коронавірусної інфекції буде рекомендовано як, наприклад, і від грипу. Йдеться про щорічну вакцинацію.

Будьте здорові!

Кремінський центр первинної медико-санітарної допомоги

Read 20 times
Kremins'ka TG