Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Пульс - онлайн платформа для збору відгуку від бізнесу про взаємодію з державою

Четвер, 15 серпня 2024 11:37

Пункти щеплень проти COVID-19 в медичних закладах: як дізнатись про наявність вакцин та графік роботи?

За липень в Україні 11 389 людей захворіли на COVID-19, 2 672 з них пройшли стаціонарне лікування у медзакладі. Наразі в країні зростає захворюваність на коронавірусну інфекцію. Єдиним дієвим та безпечним способом набути імунітет залишається вакцинація. Особливо вона рекомендована для груп ризику.

Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна знайти за посиланням або запитати в операторів контакт-центру МОЗ за номером: 0 800 60 20 19.

Чи працюють зараз пункти щеплень у громадських місцях?

Після початку повномасштабної війни робота центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих для масових щеплень приміщеннях, з безпекових міркувань була зупинена. Мережа пунктів щеплень, які працюють в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД, — чинна. Графік роботи пунктів щеплень у медзакладах в областях можна переглянути тут.

Виїзди мобільних бригад до віддалених громад та населених пунктів в усіх областях під час профілактичних тижнів та виїзних акцій також проводять центри контролю та профілактики хвороб (далі — ЦКПХ). Дізнатись графік виїздів можна, зателефонувавши до ЦКПХ у своїй області або стежити за графіком виїздів у соціальних мережах центрів.

Які вакцини проти COVID-19 доступні в Україні?

Наразі в Україні доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19 (вакцина Comirnaty від Pfizer) для дорослих та понад 50 тисяч доз для дітей, вона є у всіх областях.

Кому рекомендоване щеплення проти COVID-19 у 2024 році?

Оновлені рекомендації НТГЕІ затверджені наказом МОЗ від 5 серпня 2024 року №1380. Вони відповідають останнім світовим рекомендаціям щодо щеплень проти СОVID-19 Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Відтак, схеми вакцинації для населення спрощуються: для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз - тобто ревакцинація через 6-12 місяців.

Також для лікарів та пацієнтів змінюється визначення етапів вакцинації. Одне щеплення (або два щеплення для окремих груп) – це первинна вакцинація. Всі наступні щеплення - ревакцинація проти COVID-19.

Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям, старшим за 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Потребу у ревакцинації визначає лікар — враховуючи затверджені МОЗ України рекомендації. Для первинної вакцинації та ревакцинації може бути використана будь-яка з доступних в країні вакцин проти COVID-19. За наявності вибору вакцини рекомендовано надавати перевагу адаптованій під варіант Omicron.

Кремінський центр первинної медико-санітарної допомоги

Read 65 times
Kremins'ka TG