Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Середа, 02 лютого 2022 13:09

13/8. Про виконання у 2021 році Стратегії розвитку Кремінської об’єднаної ТГ Луганської області до 2027 року

КРЕМІНСЬКА МІСЬКА РАДА
ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ТРИНАДЦЯТА CECIЯ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ
Р І Ш Е Н Н Я

«__» лютого 2022 року

Кремінна

№ _____

Про виконання у 2021 році Стратегії розвитку Кремінської об’єднаної
територіальної громади Луганської області до 2027 року

 

Заслухавши звіт про виконання у 2021 році Стратегії розвитку Кремінської об’єднаної територіальної громади до 2027 року, сесія міської ради відзначає, що апаратом управління, виконавчими органами міської ради, комунальними установами, закладами та підприємствами, громадськими організаціями переважна частина завдань, визначених Стратегією, виконується згідно плану. Враховуючи зазначене, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Звіт про виконання у 2021 році Стратегії розвитку Кремінської об’єднаної територіальної громади до 2027 року станом на 01.01.2022 року прийняти до відома.
  2. Апарату управління, виконавчим органам, комунальним установам та закладам Кремінської міської ради продовжити роботу з виконання Стратегії розвитку Кремінської об’єднаної територіальної громади до 2027 року згідно затверджених заходів.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку, планування бюджету та фінансів.

 

Міський голова                   Володимир СТРУК


Звіт про виконання у 2021 році Плану реалізації на 2021 - 2023 роки Стратегії розвитку Кремінської територіальної громади до 2027 року

 

СТРАТЕГІЧНА ЦІЛЬ № 1. ТЕРИТОРІЯ РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ, АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ ТА ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ.

 

Операційна ціль 1.1. Розвиток малого та середнього бізнесу, жіночого та молодіжного підприємництва.

Інфраструктуру розвитку та підтримки підприємництва громади складають: Центр надання адміністративних послуг Кремінської міської ради, бізнес-центр, 2 банківські установи, 2 громадських об’єднання підприємців.

Станом на 01.01.2022 управління ЦНАП Кремінської міської ради надає 214 адміністративних послуг, в т. ч. послуги державної міграційної служби, державного земельного кадастру, послуги мобільного сервісного центру МВС (реєстрації/перереєстрації автотранспорту, заміни посвідчення водія, отримання довідки про відсутність судимості).

З метою удосконалення та збільшення переліку послуг в центрі протягом 2021 року укладено 10 угод про співпрацю у сфері надання адміністративних послуг між Кремінською міською радою та відповідними службами. Також запроваджено в ході адміністративної територіальної реформи 61 додаткову послугу.

Для належного виконання законодавства у сфері надання адміністративних послуг 13.10.2021 створено територіальний підрозділ управління ЦНАП Кремінської міської ради, де надаються послуги соціального характеру та реєстрація / зняття реєстрації місця проживання.

З метою дотримання вимог законодавства у сфері надання адміністративних послуг з початку 2021 року призначено 2 адміністраторів на віддалені робочі місця (с. Попівка, с. Новокраснянка), які надають 60 адміністративних послуг. На даний час адміністратори підключені до програми «Соціальна громада» з метою вдосконалення роботи документообігу з управлінням соціального захисту населення.

Станом на 01.01.2022 до адміністратора ЦНАПу за консультацією звернулось 76300 осіб, надано адміністративних послуг – 30285. Надано послуг з Держгеокадастру- 1021, з них в електронній формі надано – 22. До державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців при ЦНАПі звернулося 1393 особи, до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень звернулось - 4365 осіб. Видано Паспорт гр. України ID – - 261 одиницю та Паспорт гр. України для виїзду за кордон – 358 одиниць.

В управлінні ЦНАП Кремінської міської ради запроваджено 1 послугу Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області ГУ ДСНС та впровадження додаткових 24 послуги соціального захисту населення, які проходять через центр надання адміністративних послуг. До кінця І кварталу 2022 року планується впровадити видачу водійських посвідчень та реєстрацію транспортних засобів в ЦНАП.

З початку року було здійснено 25 виїздів до сільських населених пунктів громади представниками мобільного ЦНАПу та надано 1036 адміністративну послугу та 130 консультацій з наступних питань:

- надання деяких видів адміністративних послуг;

- оформлення субсидій.

Інформація щодо діяльності Управлінні ЦНАП Кремінської міської ради висвітлюється на сайті центру (https://krem.lg.ua/). На сайті є зворотній зв'язок, розділи щодо новин, основних послуг та інше.

Значну роль щодо залучення проектів з фінансової підтримки підприємців відіграють громадські організації. Активним учасником з розбудови бізнес-середовища в громаді є ГО «Кремінська бізнес-асоціація», завдяки якій проводяться бізнес-тренінги, надаються консультації з започаткування власної справи та розробки бізнес-планів. Керівник ГО «Кремінська бізнес-асоціація» постійно бере участь в спільних заходах, що стосуються вирішення нагальних проблемних питань в сфері підприємництва. Так, керівник ГО є членом Робочої групи з впорядкування використання РРО Ради сприяння розвитку МСП при Президентові України, та керівника ГО «Кремінська бізнес-асоціація» включено до складу громадської ради при ГУ ДПС у Луганській області.

Громадська організація активно приймає участь у реалізації проектів щодо розвитку підприємництва. В 2021 році ГО «Кремінська бізнес-асоціація» розпочато реалізацію проекту «Інтеграція ромської спільноти в бізнес» через фонд «Відродження». Проект націлений на розвитку малого бізнесу серед представників ромської національності. Проведено опитування в рамках проекту, відібрано групи для навчання, розроблено методичні рекомендації щодо запровадження підприємницької діяльності. В подальшому планується проведення низки тренінгів по бізнесу для представників ромської національності.

Управлінням економіки постійно ведеться моніторинг програм та грантів міжнародної технічної допомоги і грантів для підтримки розвитку малого підприємництва. Відповідна інформація розповсюджується на офіційному сайті міської ради та на сторінці Фейсбук. У разі зацікавленості СПД та ВПО в грантових конкурсах, керівником ГО «Кремінська бізнес-асоціація» надаються консультації у написанні бізнес-планів.

Кремінським районним центром зайнятості реалізуються заходи з підготовки та розширення потенціалу малого підприємництва та адаптації незайнятого населення до умов ринкової економіки. З метою розповсюдження знань щодо започаткування та ведення власної справи проводяться семінари та тренінги з орієнтації на підприємницьку діяльність.

Для підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці, службою зайнятості організовується професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації, спрямовані на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, що здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У 2021 році проходили професійне навчання 15 осіб з числа безробітних, в тому числі: 1 внутрішньо переміщена особа, 2 – молодь до 35 років, жінки - 8. Проходили професійне навчання за такими професіями: «Кухар», «Продавець продовольчих товарів», «Офісний службовець (бухгалтерія)», «Машиніст (кочегар) котельні», «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування», «Маляр», «Перукар (перукар-модельєр)», «Контролер-касир». Навчання проводилось на базі Державного навчального закладу «Луганський центр професійно-теxнічної освіти Державної служби зайнятості», Державного навчального закладу «Одеський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості», ТОВ «Луганський навчально-курсовий комбінат-І», Вище професійне училище № 94 м. Лисичанськ.

В 2021 році було направлено одного працівника медичної установи на навчання на підставі ваучера шляхом проходження спеціалізації за спеціальністю «Медсестринство». Для проходження навчання було обрано Комунальний заклад «Куп’янський медичний коледж».

З метою забезпечення інформаційно-консультативної підтримки суб’єктів підприємництва на офіційному веб-сайті міської ради створено розділ «Підприємництво», в якому розміщується інформація до уваги підприємців: зміни в законодавчій базі, оголошення, новини, роз’яснення тощо. На офіційній сторінці міської ради у Фейсбуці також розміщується оперативна інформація для суб’єктів господарювання – оголошення про конкурси грантів для розвитку бізнесу, проведення нарад та семінарів тощо.

Для забезпечення відкритості та прозорості регуляторної діяльності на офіційному сайті міської ради (https://www.kremrada.gov.ua) створено розділ «Регуляторна політика», в якому постійно здійснюється актуалізація матеріалів з питань регулювання господарської діяльності, зокрема, розміщуються Плани діяльності Кремінської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів, Плани-графіки проведення заходів з відстеження результативності регуляторних актів, висновки комісій, проекти регуляторних актів, звіти з відстеження результативності тощо.

В червні 2021 року в приміщенні Кремінської міської ради відбулась нарада-семінар з питання: «Про обмеження та заборону щодо роздрібної торгівлі та споживання алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів», в якій взяли участь суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність в сері роздрібної торгівлі алкогольними напоями та представники контролюючих органів: Головного управління ДПС у Луганській області, Управління Держпродспоживслужби в Луганській області та відділу поліції № 2 Сєвєродонецького районного управління ГУНП в Луганській області. До уваги підприємців було доведено актуальну інформацію щодо обмежень в сфері торгівлі алкогольними напоями, реклами алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів, необхідності надання покупцям первинних документів на товар (чеків) та розглянуто інші питання.

З метою залучення суб'єктів господарювання, громадських організацій підприємців, об'єднань підприємців до формування державної регуляторної політики і державної політики у сфері підприємництва в громаді, запровадження прозорого механізму їх участі у підготовці проектів рішень органів виконавчої влади, вирішення проблемних питань діяльності суб'єктів малого підприємництва рішенням сесії Кремінської міської ради від 24.06.2021 № 8/14 утворено місцеву Раду підприємців та затверджено Положення про Раду. У 2021 році проведено 2 засідання Ради, на яких було обрано голову Ради, розглянуто проблемні питання в сфері підприємництва, проекти регуляторних актів, проект Програми розвитку та підтримки підприємництва в громаді та інші питання щодо подальшої діяльності Ради підприємців.

На виконання Закону України «Про засади державної регуляторної політики», створено комісію з питань реалізації державної регуляторної політики, яка відстежує додержання вимог чинного законодавства по впровадженню проектів регуляторних актів, опублікування, обговорення, відстеження результативності та інше. До участі у комісії залучені представники громадських організацій, депутатського корпусу, приватного бізнесу. Всі проекти рішень розроблені та прийняті відповідно до законодавчих вимог з дотриманням єдиного підходу до підготовки проектів регуляторних актів. Міською радою забезпечена участь підприємців, громадських організацій в обговоренні проектів регуляторних актів, проведені громадські обговорення. Під час підготовки проектів рішень міська рада активно взаємодіяла з громадською організацією «Кремінська бізнес-асоціація». Пропозиції та зауваження від бізнес-громадськості враховано.

Кремінська міська рада та ГО «Кремінська бізнес-асоціація» відкриті щодо налагодження контактів та до активної співпраці з українськими та регіональними асоціаціями підприємців, іноземними міжнародними організаціями, але у зв’язку із дією карантинних обмежень в країні зустрічі з такими організаціями обмежені.

На забезпечення виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики», Податкового кодексу України та Плану діяльності протягом 2021 року міською радою були прийняті наступні регуляторні акти - рішення сесії міської ради, якими встановлено ставки та пільги зі сплаті місцевих податків та зборів підприємцям:

від 24.06.2021 № 8/10«Про встановлення ставок єдиного податку на 2022 рік»;

від 24.06.2021 № 8/11 «Про встановлення туристичного збору»;

від 24.06.2021 № 8/9 «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»;

від 24.06.2021 № 8/26 «Про встановлення ставок та пільг зі сплати земельного податку в адміністративних межах Кремінської територіальної громади».

Враховуючи неодноразові звернення суб’єктів господарювання громади у 2021 році знижено ставку єдиного податку з 20 до 17 % для другої групи платників податків за всіма видами господарської діяльності.

Прийняття зазначених регуляторних актів здійснено на підставі статті 12 Податкового кодексу України та згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якими визначено повноваження щодо встановлення місцевих податків і зборів, що є виключною компетенцією місцевої ради. Зазначені рішення дають можливість здійснення контролю за додержанням правил розрахунку та сплати податків і зборів, наповнення місцевого бюджету та вирішення соціальних проблем територіальної громади, покращення інфраструктури тощо.

В рамках реалізації проектів державно-приватного партнерства було підготовлено проект для участі у конкурсному відборі «Створення системи надання лікувально-оздоровчих послуг соціально незахищеним верствам населення на території Кремінської територіальної громади».

З метою сприяння участі представників малого та середнього бізнесу до участі у виставково-ярмаркових заходах (СХІД-ЕКСПО, з нагоди державних та професійних свят, обласні, загальнодержавні та міжнародні заходи тощо) міською радою ведеться інформаційна діяльність в цьому напрямку. Підприємці активно запрошуються та залучаються до участі в різноманітних заходах усіх рівнів, але у зв’язку із карантинними обмеженнями протягом року кількість подібних заходів досить обмежена.

В рамках проекту «Підтримка місцевих товаровиробників «Вироблено на Луганщині. Луганщина моя», який реалізовано ГО «Кремінська бізнес-асоціація» спільно з Департаментом облдержадміністрації було розроблено Каталог «Підтримай місцевого виробника!» в якому розміщено комерційні пропозиції виробників Луганщини, в т.ч. і Кремінської громади. Каталог розповсюджено серед підприємців області та за її межами.

Наразі ведеться робота щодо розробки Інвестиційного паспорту Кремінської громади та в подальшому заплановано підготувати збірник інвестиційних пропозицій підприємців громади.

Міська рада сприяє розвитку підприємництва громади шляхом популяризації діяльності малого бізнесу, залучення підприємців до участі у виставково-ярмаркових заходах різного рівня, про що відповідна інформація доводиться до відома суб’єктів господарювання. Але враховуючи, що на території країни введено карантинні обмеження, участь у подібних заходах досить обмежена.

З метою популяризації підприємництва Кремінською міською радою проводяться відповідні заходи. Так, з нагоди Дня підприємця відбулися урочисті заходи, на яких було нагороджено грамотами найуспішніших підприємців громади, проведено святковий концерт. Всі заходи було висвітлено в місцевих ЗМІ. В міській газеті «Кремінщина» та на електронній сторінці газети періодично надається інформація щодо популяризація підприємницької діяльності, інформація про місцевих підприємців, їх досягнення в різних сферах діяльності.

Протягом 2021 року в Кремінському районному центрі зайнятості перебувало на обліку 853 безробітних мешканців Кремінської об’єднаної громади, з яких у поточному році зареєстровано – 611 осіб. За сприянням служби зайнятості працевлаштовано 333 особи. Для стимулювання самозайнятості населення та підвищення підприємницької ініціативи, служба зайнятості забезпечує надання безоплатних індивідуальних і групових консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності та фінансову підтримку у вигляді надання одноразової допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю.

Надано 32 консультації громадянам з питань організації та провадження підприємницької діяльності відповідно до Порядку забезпечення надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, консультацій особам з питань організації та провадження підприємницької діяльності.

Також, проводилась інформаційно-роз'яснювальна робота серед населення та роботодавців щодо можливості організації підтвердження результатів неформального навчання - набуття особою професійних знань, умінь і навичок відповідно до переліку робітничих професій, за якими здійснюється підтвердження кваліфікації, яке не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання, а саме за професіями: кухар, зварник, охоронник, продавець непродовольчих товарів, слюсар-ремонтник, електрозварник ручного зварювання.

Вивчаючи та аналізуючи регіональний ринок праці спеціалісти центру зайнятості в своїй діяльності впроваджують профорієнтаційні заходи спрямовані на усвідомлений вибір професії, насамперед, серед випускників загальноосвітніх шкіл. За 2021 рік проведено 24 заходи з учнівською молоддю. Взяли участь 436 учнів. Проводились інформаційні зустрічі щодо професійної орієнтації молоді («Мотивація розвитку зацікавленості до професійного самовизначення») та профдіагностичне тестування. Профорієнтаційні заходи проводились за темами: «Марафон робітничих професій», «Ким бути?», «Професію обираємо разом», «Вибір професії - важлива справа», «Молодь на ринку праці», «Професії майбутнього» та інші.

В напрямку розвитку бізнес-кластерів в грудні 2021 року в Проєктному офісі відбулася зустріч за участю представників Кремінської міської ради, фермерських господарств, громадських організацій, старост сіл громади та представників проєкту "Східна Україна: возз'єднання, відновлення, відродження" (Проєкт 3В). Мета проєкту полягає в покращенні транспортного сполучення, підтримці відновлення сільськогосподарської галузі на територіях впровадження проєкту із активним залученням громад. Під час зустрічі було обговорено можливості об’єднання дрібних фермерських господарств, одноосібників з метою залучення інвестиційних коштів та програм для створення кластерів, придбання відповідного сільськогосподарського обладнання, розвитку, сприяння відновленню і модернізації агросектору Кремінської територіальної громади.

 

Операційна ціль 1.2. Розвиток агропромислового комплексу та сільгоспкооперації.

Агропромисловий комплекс громади формують сільськогосподарські підприємства різних організаційно – правових форм господарювання, фермерські господарства та особисті селянські господарства.

Головна спеціалізація сільського господарства перспективної ОТГ – виробництво зернових, технічних культур та птахівництво.

Земельний фонд Кремінської громади складає 53,3 тис. га., у тому числі: сільськогосподарських угідь – 17,9 тис. га.; рілля – 10,5 тис. га.; сіножаті та пасовища – 7,4 тис. га.

В аграрному секторі громади виробничу діяльність здійснюють 30 суб’єктів господарювання різних форм власності, з них: одне сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю, 3 приватних сільськогосподарських підприємства, 1 сільськогосподарський виробничий кооператив, 17 фермерських господарств та фізичні особи-підприємці, які в основному забезпечують запити населення в сільськогосподарській продукції та реалізують державну аграрну політику.

За обсягами земель що обробляються суб’єктам господарювання маємо наступний розподіл:

від 2000 до 5000 га: СТОВ "КРАСНЯНСЬКЕ"; СПП "СКС-АГРО"; ФГ «СТИМУЛ 777»;

від 200 до 1000 га: ПСП "СВІТАНОК"; ФГ «СУЗІР'Я»; ПП «САЙМОН 2006», СВК «Красноріченський», ФОП Богатирьов.

від 100 до 200 га: ФОП «СОЛОМˈЯНИЙ;

менше 100 га: ФГ «АРІЯ», ФГ "БДЖІЛКА"; ФГ "ІРИНА"; ФГ "ВОТАТАОЛ"; ФГ "ЖММ - 2" ФОП ЛАРІН І.В., ФГ «МІХАС», ФГ «ЯНА», ФГ «ПЕРЕМОЖЕЦЬ», ФГ «МАРІЯ», ФГ «СТАРТ», ФГ «ВАСИЛЬЄВА», ФГ «ХУТОРОК», ФГ «ГАРАНТ-АГРО 2007», ФГ «САДИ КРЕМІНЩИНИ», ФГ «ГУЛЯЙ ПОЛЕ».

Враховуючи, що практично всі сільгосппідприємства займаються вирощуванням зернових та технічних культур (соняшника), залучення працівників до роботи на цих підприємствах носить сезонний характер.

Також у 2021 році бджолярі Кремінщини отримали державну дотацію. Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 107 за напрямком спеціальна дотація за наявні бджолосім’ї пунктом 7 передбачена дотація власникам від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю.

По Кремінській громаді 40 власників пасік надали документи підтверджуючі наявність 2027 бджолосімей на яких було нараховано дотацію у сумі 405,4 тис. грн.

 

Операційна ціль 1.3. Маркетинг території та залучення інвестицій.

На стадії реалізації знаходиться проєкт «Розробка інвестиційних профілів громад та положення про залучення інвестицій на місцевому рівні», який реалізується у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансування Європейського Союзу в рамках якого проведена оцінки інвестиційного середовища, польових та кабінетних досліджень. Також ведеться робота з розробки для Кремінської міської територіальної громади Аналітичного звіту з рекомендаціями щодо перспективних напрямів інвестиційної діяльності. Результатом проекту стане розроблений інвестиційний паспорт громади українською та англійською мовами з інвестиційними пропозиціями, який можна буде розповсюджувати на різних рівнях.

Продовженням даного проекту у 2022 році стане реалізація проєкту ПРООН «Аналіз кредитної спроможності та впровадження фінансово-кредитних інструментів для територіальних громад Донецької та Луганської областей» з метою проведення визначення кредитного рейтингу та рейтингу інвестиційної привабливості.

Сформовані анкети щодо наявних земельних ділянок «greenfield» та «brownfield», які відправлено до облдержадміністрації з метою формування обласного каталогу інвестиційних пропозицій.

Розпочато роботу з формування портфелю (каталогу) інвестиційних проектів громади. Так, для розвитку Кремінської громади готуються проектні заявки за перспективними напрямками: ремонт та реконструкцію будівель санаторію «Озерний», капітальний ремонт адміністративної будівлі під облаштування Центру надання адміністративних послуг, будівництво нового заводу по переробці відходів територіальної громади, облаштування паркових зон в місті Кремінна, будівництво очисних споруд тощо.

З метою впровадження Моделі проєктно-орієнтованого управління розвитком Кремінської громади та в рамках реалізації компоненту «Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади» Програми ООН із Відновлення та розбудови миру в Кремінській міській територіальній громаді 7 грудня 2021 року відбулось відкриття Проектного офісу в місті Кремінна. Структура Проектного офісу включає в себе відділ інвестицій, муніципальних ініціатив та відділ економічного розвитку управління економіки. Проектний офіс планує свою співпрацю з комунальними підприємствами та установами, громадськими організаціями, ФОПами, ОСББ та іншими зацікавленими в розвитку нашої громади.

В рамках реалізації Маркетингової стратегії, затвердженої рішенням сесії від 23.12.2020 № 2/7 ведеться робота щодо популяризації громади як туристично-інвестиційно привабливої, використовуючи розроблений бренд громади. Фірмовий стиль громади використовується у сувенірній продукції, навігації тощо.

 

СТРАТЕГІЧНА ЦІЛЬ № 2. ПРИВІТНА ГРОМАДА КОМФОРТНОГО ВІДПОЧИНКУ, АКТИВНОГО ТУРИЗМУ ТА ДОЗВІЛЛЯ.

 

Операційна ціль 2.1. Сприяння розвитку туристичної галузі.

Головним заходом 2021 року в сфері туристичного розвитку громади стало визначення туристичного напрямку в Кремінській територіальній громаді «Активний відпочинок заповідними стежками Кремінщини». Загалом, туристичний магніт громади є складовою проєкту «Магніти України», який реалізується Урядом країни, в рамках якого виявлено успішні українські проекти - символи які визначено туристичними магнітами країни. Туристичний магніт Луганщини «КРЕМІНСЬКІ ЛІСИ» було презентовано на фестивалі «Мандруй Україною» в серпні 2021 року у м. Києві та у жовтні 2021 року у Львові. Головною ціллю фестивалю стало розкриття туристичних потенціалів кожного регіону країни, в т.ч. Кремінської громади. Також Державною туристичною агенцією України розроблено відеоролик про туристичний магніт Кремінської громади, який оприлюднено в аеропорту м. Києва.

З метою популяризації громади було розроблено презентаційні матеріали – чашки, футболки, брошури, буклети тощо, з використанням раніше розробленого бренду Кремінської ТГ. Дана продукція розповсюджується під час участі у різноманітних виставкових заходах та фестивалях різного рівня, під час зустрічі делегацій, відзначення особливих подій та пам’ятних дат тощо.

Також було розроблено та підготовлено Паспорти туристичних маршрутів різного спрямування, за якими виготовлено відповідні буклети:

  • «Паспорт туристичного маршруту на байдарках»;
  • «Паспорт туристичного кінного маршруту»;
  • «Паспорт туристичного велосипедного маршруту «Екостежка Кремінщини»;
  • - «Паспорт природознавчо-краєзнавчого маршруту «Дива Кремінщини»;
  • «Паспорт туристичного маршруту «Мандруємо Кремінськими лісами»;
  • «Паспорт туристичного маршруту «Спадщина Кремінщини».

Один з маршрутів туристичного магніту Луганщини «Кремінські ліси» було апробовано представниками міської ради, Сєвєродонецької райдержадміністрації та ТРК Донбас Онлайн. В рамках веломаршруту відвідали заповідні урочища «Дубовий гай» та «Білоусова садка», школу верхової їзди «Лошадкін дім», базу відпочинку «Лісова поляна» КП ОТЦ «Лісова казка» та інші місця. За підсумками подорожі було відзнято відеоролик, який розміщено на соціальних сторінках громади в мережі Інтернет.

У Кремінській громаді діє інформаційно-туристичний центр «Зелена Кремінна» на базі ГО «Кремінська бізнес-асоціація». Це механізм підтримки підприємцям, що здійснюють діяльність в сфері туризму, зазначена ГО організовує та проводить туристичні маршрути, займається виробництвом сувенірної продукції тощо. В центрі можна ознайомитись з екскурсійними маршрутами Кремінщини. Також з інформацією щодо туристичних об’єктів та послуг, які розташовані на території громади, можна ознайомитись на сайті міської ради в розділі «Туризм».

ГО «Кремінська бізнес-асоціація» у співпраці з Департаментом міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин на базі Кремінської, Марківської та Біловодської громад реалізовано проект «Розвиток співпраці територіальних громад Луганської області у галузі локального туризму». Проєкт мав на меті посилити туристичну привабливість регіону шляхом створення конкурентоспроможних інформаційно-презентаційних продуктів. В рамках проекту створено мапи туристичних маршрутів, інформаційні стели, спеціальні двомовні таблички з QR-кодами з описом туристично привабливих об'єктів. Таблички виготовлені із використанням бренду громад, які наголошують на унікальності території, оскільки туризм тісно пов’язаний з промоцією громади та брендингом. Також розроблено промоційні буклети, виготовлено чашки та брелоки для 3 громад.

В 2021 році затверджено Програму розвитку туризму в Кремінській територіальній громаді на 2022-203 роки (від 22.12.2021 № 12/38), яку розроблена з метою конкретизації завдань і пріоритетів «Стратегії розвитку Кремінської об’єднаної територіальної громади Луганської області до 2027 року» та Маркетингової стратегії Кремінської об’єднаної територіальної громади. Програма визначає комплекс заходів, спрямованих на забезпечення системного підходу до розвитку туризму, підвищення туристичної привабливості і розвитку туристичної інфраструктури громади.

На сайті Кремінської міської ради розроблено вкладку «Туризм для громади», де розміщено інформацію про визначні туристичні об’єкти на території громади, програму розвитку туризму. Також ведеться широка інформаційна компанія щодо популяризації територіальної громади.

З метою ресурсного забезпечення суб’єктів малого і середнього підприємництва, постійно відбувається оприлюднення даних комунального майна, земельних ділянок, вільних приміщень, що підлягають продажу чи передачі в оренду. На сьогодні в громаді нараховується 4 об’єкта вільних приміщень комунальної форми власності, що пропонуються для передачі в оренду загальною площею 450,6 м.кв. У 2021 році передано в оренду 1 об’єкт.

Кремінська міська рада спільно з ГО «Кремінська бізнес-асоціація» в рамках проекту «Розвиток співпраці територіальних громад Луганської області у галузі локального туризму» встановили на території громади 3 пілони на в’їздах до міста та 11 інформаційно туристичних щитів. Такі інформаційні засоби дозволяють довести до відома гостей та мешканців громади інформацію щодо туристично-привабливих об’єктів громади шляхом зчитування інформації через QR-коди.

З метою створення інтерпретаційного візіт-центру «Центр туризму та спадщини Кремінної» було проведено презентаційні заходи на базі клубу ДП «Кремінське ЛМГ». В заході взяли участь представники з Державного агентства розвитку туризму, які зацікавлені в розвитку туристичної сфери в Луганській області. Під час зустрічі обговорено основні проблемні питання щодо створення Центру, туристичний потенціалі та можливості, визначено головні напрями та пріоритети.

На базі Кремінської бібліотеки ведеться робота щодо створення молодіжного Хабу. Так, в серпні 2021 року між Управлінням освіти, культури, молоді та спорту міської ради та представниками Кімонікс Інтернешнл Інк./Програма USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» укладено Меморандум про взаєморозуміння щодо реалізації програми міжнародної технічної допомоги.

Проект реалізується з метою узгодження цілей та завдань в рамках активності «Створення інноваційної платформи з залучення громадськості Зелений Хаб «Твоя територія» у Кремінній у приміщенні публічної бібліотеки в рамках Програми USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

В 2021 році проведено ремонт приміщення бібліотеки під розміщення молодіжного Хабу, а у 2022 році планується в рамках проекту обладнати його необхідною технікою та обставити меблями; придбати настільні ігри для клубу; закупити музичне та звукове обладнання для Творчого клубу; ІКТ-обладнання та обладнання для 3D-друку, набори робототехніки для Робототехнічного клубу тощо. Передбачається, що в Хабі зможуть проводити дозвілля щодня близько сотні молодих хлопців та дівчат.

В рамках реалізації Маркетингової Стратегії Кремінської територіальної громади у 2021 році було розроблено макети брендованої продукції (підготовлено ділову документацію з використанням бренду громади та розроблено сувенірну продукцію). Брендована продукція громади розповсюджується під час участі у виставкових заходах, приймання делегацій різного рівня, привітання та відзначення мешканців громади з нагоди державних та професійних свят.

З цією ж метою виготовлено та розміщено вуличні вказівники та вказівники туристичних об’єктів з використанням бренду громади.

У 2021 році Кремінська, Сватівська, Коломийчиська та Нижньодуванська територіальні громади підписали Меморандум про співпрацю щодо створення умов для розвитку велосипедного спорту та велотуризму на території Сватівського та Сєвєродонецького районів. Програма, яка передувала цій події реалізована за організаційної підтримки ГО « Взаємодія – Плюс» в межах національного проекту «Децентралізація» та Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу». Виконавець – Сватівська громадська організація «Луганочки». Метою Меморандуму є співпраця Сторін з питань популяризації велотуризму створення умов для розвитку велосипедного спорту та велотуризму, залучення громадян до занять фізичною культурою і спортом на територіях Сторін.

Новий бренд громади використовується в публікаціях міської ради, на банерах, буклетах, брошурах, на офіційній сторінці міської ради у ФБ тощо.

 

Операційна ціль 2.2. Приведення рекреаційних територій до відповідних стандартів якості з урахуванням принципів інклюзивності.

В ході проведеної інвентаризації туристичних об’єктів громади виявлено, що інфраструктуру туризму громади складають: 7 баз відпочинку, 3 оздоровчих заклади відпочинку для дітей, 3 готельних комплекси та приватні будинки відпочинку, садиби тощо. Складено реєстр туристичної інфраструктури.

         Вирішено, що всі об’єкти туристичного спрямування під час проведення капітальних робіт з відновлення та реконструкції мають дотримуватись принципів інклюзивності.

         В 2021 році придбано у власність громади Санаторій «Озерний» та заплановано його реконструкцію. Вся проектна документація щодо проведення ремонтних робіт виконана з урахуванням принципів інклюзивності. З метою відновлення роботи санаторію заповнюються проектні заявки, що надсилаються на конкурсні відбори проектів розвитку.

 

Операційна ціль 2.3. Креативний культурний простір

З метою облаштування центру міста громади як культурного простору, в 2021 році закінчено роботи щодо облаштування дитячого скейт-майданчику (пр. Дружби, м. Кремінна).

В 2021 році проводились святкові заходи з нагоди таких свят, як Масляна, фестивалю «Народної гри та іграшки», Дня міста та державних свят, які спрямовані на позитивне формування вражень відвідувачів.

В серпні 2021 року вже традиційно відбувся щорічний відкритий обласний фестиваль до дня народження області «Луганщина — це Україна!» та Фестиваль української народної іграшки та гри. Представники народної творчості громадського об’єднання «Скарбниця талантів», творче об’єднання Центру комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю Кремінської міської ради «Добро», Кремінської дитячої бібліотеки забезпечили виставку та майстер-класи з вишивки і кераміки, різьби по дереву і лозоплетіння, живопису і мотанки, коклюшечного мережива і м’якої іграшки, бісероплетіння і диво-ляльки тощо.

В 2021 році відбувся ХІІІ традиційний мотокрос на кубок пам’яті О.Кайдаша при підтримці Кремінського міського голови, депутатського корпусу та ГО «Віраж». В заході брали участь близько 20 команд з різних регіонів країни. Переможці отримали кубки і медалі, грамоти, відзнаки від спонсорів, меценатів тощо.

Щороку на території громади організовуються ярмаркові заходи, спрямовані на позитивне формування вражень відвідувачів (ярмарок «Сад-город», саджанців та інше).

Міською радою ведеться робота з підтримки різноманітності культурно-відпочивальних ініціатив з урахуванням місцевих традицій. Під час проведення святкових заходів на території громади з нагоди свят запрошуються місцеві ремісники з метою організації виставкових заходів, проведення майстер-класів, презентацій тощо. Виставки місцевих ремісників відбуваються і в місцевих будинках культури міської ради, в дитячих закладах тощо.

Функціонально-організаційна система туристично-краєзнавчої роботи громади охоплює загальноосвітні навчальні заклади (ліцеї, навчально-виховні комплекси, професійний ліцей, медичне училище) та позашкільні навчальні заклади (БДТ, ДЮСШ). Усі ці заклади в той чи іншій мірі залучають дітей до туристично-краєзнавчої роботи. Дитячо-юнацький туризм та краєзнавство у районі розвивається за такими основними напрямками:

  1. Підготовка та підвищення кваліфікації фахівців туристсько-краєзнавчого напрямку.
  2. Організація та проведення районних навчально-виховних краєзнавчих та туристсько-спортивних масових заходів та змагань.
  3. Науково-методичне та інформаційне забезпечення туристсько-краєзнавчої роботи.
  4. Участь у обласних та регіональних навчально-краєзнавчих і туристичних походах.
  5. Зміцнення матеріальної бази шкільних гуртків туристсько-краєзнавчого напрямку та БДТ.

Виконання певної роботи за основними напрямками сприяло створенню умов для національно-патріотичного виховання, відродження духовності, формування гармонійно розвинутої особистості, розширення її світогляду та пропаганді здорового способу життя серед дітей та молоді шляхом залучення її до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля, географічних, етнографічних та історичних об’єктів, явищ соціального життя, проведення краєзнавчих наукових досліджень та організації змістовного дозвілля підростаючого покоління.

У закладах освіти функціонують 7 гуртків та об'єднань (205 вихованців) військово-патріотичного, туристсько-краєзнавчого та екологічного напрямків.

Команди Кремінської громади щорічно беруть участь у чемпіонаті Луганської області з пішохідного туризму у закритих приміщеннях серед учнівської молоді та Чемпіонаті Луганської області з видів спортивного туризму серед юнаків. У 2021 році команди старшої і молодшої вікових категорій посіли ІІ місце в обласних змаганнях з видів спортивного туризму

Краєзнавча робота проводиться в одному шкільному музеї. Учні освітніх закладів Кремінщини відвідали Кремінський краєзнавчий музей (кількість 1200). Юні краєзнавці Кремінщини беруть активну участь у Всеукраїнських, обласних масових заходах: «Мій рідний край- Луганщина», міжгалузевій програмі «Пізнай свою країну». Під час літніх канікул у серпні 2021 року проводилися профільні туристичні походи у таборах з денним перебуванням, літніх мовних таборах, у яких учні оволодівають комунікативними навичками та туристичними вміннями, відпочивають та оздоровлюються. Велика увага приділяється екскурсійній діяльності (протягом літніх, осінніх, зимових канікул), стратегічним напрямком якої є розвиток та розширення контингенту, розширення географії маршрутів. Робота з розвитку туристично-краєзнавчої роботи в закладах освіти громади триває та носить системний характер.

 

         СТРАТЕГІЧНА ЦІЛЬ № 3. ЕНЕРГО-ЕФЕКТИВНА ГРОМАДА З ЯКІСНОЮ СИСТЕМОЮ ЖИТТЄ-ДІЯЛЬНОСТІ

 

Операційна ціль 3.1. Розвиток та забезпечення функціонування системи житлово-комунальних послуг.

Розроблено Робочий проект «Будівництво блочно-модульних очисних споруд у м. Кремінна Луганської області» та подано на конкурсний відбір до Мінрегіону для реалізації за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Програми з відновлення України у 2022 році.

Виконано роботи з капітального ремонту водопровідних мереж по вул. Шевченко,12, 29, пров. Юний №№3,4, вул. Рилєєва, вул. Привокзальна, по пров. Костянтина Запорожця, по пров. Толстого, вул. Басейна №№89-123, по вул. Шахтна №№2-19, по вул. Маяковського, по вул. Ольховій№44№66, с. Стара Краснянка – 1354 п.м.

В рамках проєкту GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності», проектів «Угода Мерів – Демонстраційні проекти» та «Угода Мерів – Схід», спеціалісти міської ради та комунальних підприємств прийняли участь у вебінарах на теми:

  • «Енергомодернізація промисловості - запорука конкурентного успіху держави»;
  • «Енергетичний аудит. Виготовлення проектно кошторисної документації»;
  • «Організація Днів/Тижнів Сталої Енергії в громадах як ключовий елемент інформаційно-виховної кампанії».

Протягом 2021 року відділом з питань ЖКГ, екології та управління комунальним майном було організовано для ОСББ наступні кампанії: «Кошторис ОСББ - сучасні вимоги»; "Бухгалтерський облік та звітність до контролюючих органів в ОСББ "; «Мудрий голова правління ОСББ, або стомлені сонцем»; «Просто про складне: як впровадження Європейських Директив про енергоефективність впливатиме на добробут громадян України».

З метою інформування населення щодо можливостей реалізації проєктів в рамках державної програми «Енергодім» та державного фонду енергоефективності організовано наступні вебінари для ОСББ: «Переваги програми «ЕНЕРОДІМ» для громад та ОСББ»; Економічна окупність проектів енергомодернізації в ОСББ»; Підтримка енергоефективних рішень для ОСББ з Фондом енергоефективності.

В 2021 році за рахунок програми підтримки ОСББ та ЖБК надано фінансову підтримку з міського бюджету 22 будинкам на виконання робіт з капітального ремонту.

 

Операційна ціль 3.2. Чисте довкілля, якісний благоустрій.

Проведено інформаційну компанію в ЗМІ та соціальних мережах щодо необхідності роздільного збору ТПВ.

Приведено до належного стану 88% дитячих та спортивних майданчиків та 80% пам’ятних знаків та архітектурних споруд, розташованих на території громади.

Розроблено ескізний проект облаштування паркової зони на Капітальний ремонт об`єктів благоустрою на території скверу 1 Шахти за адресою: провулок Медовий, місто Кремінна, Луганської обл.

Облаштовано зону відпочинку в с. Новокраснянка зі встановленням спортивних тренажерів та дитячого майданчику.

Ліквідовано карантинних бур’янів на загальній площі 10,296 га.

Виконано роботи зі зрізу та омолодження 121 дерева.

Протягом квітня – вересня 2021 року на території громади з залученням громадських організацій та мешканців проведено 6 акцій з благоустрою та прибирання територій, у т.ч. місць загального користування (парків, скверів, берегів річки).

Замовлено робочий проект на рекультивацію полігону твердих побутових відходів та надано пропозиції щодо фінансування за рахунок обласного екологічного фонду заходів щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану (очищення русла) р. Красна.

 

Операційна ціль 3.3. Розбудова транспортної інфраструктури та поліпшення транспортної доступності.

За рахунок коштів міського бюджету придбано автобус для забезпечення соціально-незахищених верств населення громади доступними транспортними послугами належної якості.

Розроблено робочий проект капітальний ремонт об’їзної автодороги м. Кремінна, Луганської області (район вулиць Хвойна, Полнова) та надано для виконання робіт до Департаменту розвитку, утримання мережі автомобільних доріг області, промисловості та транспорту за рахунок коштів обласного бюджету в 2022 році.

Виконано роботи з поточного ремонту автодоріг комунальної власності по вул. Кооперативна, площа Кооперативна, вул. Горького, вул. Хвойна, вул. Шевченко, вул. Банкова, вул. Лиманська, вул. Слобожанська, вул. Центральна, загальною площею 923м2.

 

СТРАТЕГІЧНА ЦІЛЬ № 4. ГРОМАДА ДЕ ЦІНУЮТЬ КОЖНУ ЛЮДИНУ ТА СТВОРЮЮТЬ УМОВИ ДЛЯ ЇЇ РОЗВИТКУ.

 

Операційна ціль 4.1. Різнопрофільне культурне середовище

Рішенням сесії Кремінської міської ради від 10 листопада 2021 року №11/19 затверджено Перелік закладів культури базової мережі Кремінської територіальної громади. Мережа закладів культури громади налічує 19 закладів культури: 6 клубних закладів та КУ «Кремінський будинок культури», 2 школи естетичного виховання – КУ «Кремінська художня школа» та КУ «Кремінська музична школа», КУ «Кремінський краєзнавчий музей». КЗ «Кремінська публічна бібліотека» об’єднує 9 бібліотек – філій (5 філій на селі, 2 бібліотеки-філії у місті і 2 центральних бібліотеки - центральна бібліотека для дорослих і центральна бібліотека для дітей). Всі заклади і установи перебувають у комунальній власності місцевої громади і використовуються за їх призначенням.

Протягом 2021 року закладами культури громади забезпечується доступності та актуальності культурних послуг для всіх категорій населення незалежно від статі, місця проживання, рівня статків та інших соціально-демографічних характеристик.

Діяльність клубних закладів спрямована на розвиток аматорського мистецтва, організацію культурного дозвілля різновікової категорії населення. У 2021 році культурно-масові заходи відвідало та переглянуло 48 950 чоловік, з них 7 810 – дітей та підлітків, 11 850 – молоді, 3 220 - осіб з інвалідністю, 17 090 – пенсіонерів.

Щороку бібліотеки КЗ «Кремінська ПБ» обслуговують близько 10 000 користувачів, що становить приблизно 50% мешканців громади.

Контингент КЗ «Кремінська музична школа» становить 145 учнів, у тому числі 30 зі знов прийнятими.

Станом на 01.01.2022 року контингент КЗ «Кремінська ХШ» становить 137 учнів та 5 учнів у групі для дорослих, яка працює на засадах самоокупності. У 2021-2022 н.р. до 1-го класу набрано 19 учнів.

За період з січня по грудень 2021 року КУ «Кремінський краєзнавчий музей» відвідало 3200 чоловік. За цей період у музеї було проведено більш 192 заходів.

В ході моніторингу потреб громади в соціокультурних послугах було виявлено, матеріально-технічна база у сільській місцевості потребує модернізації, необхідно забезпечити об’єкти культури сучасним обладнанням (світло-звукова та акустична апаратура, обладнання сцени, сценічні костюми та взуття тощо). Оновлення матеріально-технічної бази дозволить підвищити рівень якості надання соціокультуних послуг населенню громади.

Клубними закладами громади протягом року проведено 441 культурно - масових заходів, з них он-лайн – 78. Серед них: тематичні – масові заходи – 115, виставки творів мистецтва – 35, театралізовані свята – 38, вистави та концерти аматорських колективів – 94, вистави та концерти професійних колективів – 7, спортивно – масові – 17 та інші культурно - освітні та розважальні заходи.

У клубних закладах - головних осередках розвитку аматорського мистецтва, працює 78 клубне формування, з них 18 любительських об’єднань та клубів по інтересам. З загальної кількості клубних формувань - 12 мають звання «народний» і 2 - «зразковий». У квітні 2021 року з гідністю підтвердили своє звання аматорські народні та зразкові колективи. У творчих колективах займається 942 особи, з них 464 дитини.

Традиційним на Кремінщині стало проведення обласного фестивалю української народної іграшки та гри, до якого залучаються не тільки аматорські колективи нашої громади, а й з усієї області. Це свято стало популярним у кремінян і його відвідує біля 3,5 тис прихильників народної творчості. «Луганщина – це Україна!» - було основним гаслом фестивалю цьогоріч. Великий інтерес у мешканців міста викликає свято Івана Купала, яке проходить на березі річки Красна і яке стає масовим народним гулянням. Ввечері на свято сходяться креміняни щоб з задоволенням відпочити, ознайомитись з роботами майстрів декоративно-прикладного мистецтва, скуштувати смаколиків, послухати пісні. Кульмінацією свята є купальське вогнище.

Протягом 2021 року майстри Кремінського творчого об’єднання майстрів декоративно - прикладного мистецтва «Скарбниця талантів», яке на сьогоднішній день функціонує при комунальній установі «Кремінський будинок культури» і до якого входить 109 майстрів, брали участь:

- виставка-конкурс «Слобожанський Спас»,

- відбірковий тур обласного конкурсу «Луганщина – світанок України»,

- виставці «Витоки»,

- обласний фестиваль гри та іграшки,

- обласне свято до Дня незалежності України у м. Северодонецьк,

- виставка до Дня сім’ї у м. Рубіжне,

- виставка до Дня громади у с. Красноріченське;

- виставка до Дня громади у м. Кремінна,

- «Новорічний ярмарок» - виставка робіт до Новорічних свят у КУ «Кремінський будинок культури».

Кращі аматорські колективи та солісти комунальної установи «Кремінський будинку культури» протягом 2021 року стали активними учасниками, як заходів у громаді так і обласних та регіональних заходів.

 

Операційна ціль 4.2. Якісні соціальні послуги.

В 2021 році введено в експлуатацію після капітального ремонту будівлі «Шелтеру». Акт введення будівлі в експлуатацію від 10.03.2021р. Рішенням Кремінської міської ради від 24.06.2021р. №8/1 затверджено штатний розпис установи. Визначений розмір та затверджено бюджетне фінансування для подальшого утримання «Шелтеру». Рішенням сесії Кремінської міської ради від 24.06.2021р. №8/8 затверджено фінансування на 2021 рік у сумі 559587,00 грн.; рішенням сесії Кремінської міської ради від 22.12.2021р. №12/42 затверджено фінансування на 2022 рік 1726784,00 грн.

За липень-грудень 2021 р. кількість осіб, які постраждали від домашнього насильства, звернулись до установи та яким була надана допомога - 37 осіб. Три особи перебували в Кризовій кімнаті. Проведено сім професійних тренінгів з питань домашнього насильства. Пройшли навчання 213 вигодонабувачів інформації, з них: 195 жінок, 18 чоловіків.

В Кремінській громаді створено 20 робочих груп волонтерів, завдання яких надання своєчасної професійної допомоги особам які постраждали від домашнього насильства та проведення роз'яснювальної роботи щодо запобіганню та протидії домашньому насильству. Організовані та проведені навчальні робочі тренінги з активістами волонтерами (15 робочих навчальних тренінгів) надані інформаційні консультації в рамках денного центру, в т.ч. супровід жінок , які постраждали від домашнього насильства, 343 особам, з них 18 чоловікам.

За 2021 рік до центру звернулось 2908 сімей/осіб, було надано 93245 послуг, а саме соціальна адаптація, екстрене (кризове) втручання, консультування, представництво інтересів, соціальна профілактика , інформування

Під час проведення моніторингу виявлено 1696 сімей/осіб які знаходяться в СЖО та потребують отримання соціальних послуг.

За результатами проведеного аналізу більшим попитом користуються такі соціальні послуги: консультування, інформування, представництво інтересів, догляд вдома, соціальний супровід

У 2021 році надані консультації щодо послуги «Соціальне таксі» в кількості 138. Розроблено та затверджено положення, структура Служби з перевезень осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату «Соціальне таксі». Спеціалізований транспорт планується придбати у другій половині 2022 року.

Створення Хабу «Золотий вік» для літніх жінок та чоловіків планується у 2022 році.

 

Операційна ціль 4.3. Якісна освіта.

З метою забезпечення доступності освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами, у 2021 – 2022 навчальному році відкрито 8 інклюзивних класів для 12 учнів на базі Кремінського ліцею №1 та Кремінського ліцею №4. У зазначених освітніх закладах створені інклюзивно-ресурсні кімнати, які забезпечені спеціальними засобами корекції психофізичного розвитку, обладнанням для проведення уроків фізкультури, корекційних занять з лікувальної фізкультури.

Заклади освіти обладнані базовими умовами доступності (пандуси, спеціалізовані туалети на першому поверсі). Для усіх учнів з особливими освітніми потребами у зазначених закладах освіти надаються корекційно-розвивальні послуги працівниками закладів загальної середньої освіти.

У закладах дошкільної освіти для 7 дітей з особливими освітніми потребами відкрито 2 інклюзивні групи.

У 2021 році для обладнання інклюзивних-ресурсних кімнат Кремінського ліцею№1 та Кремінського ліцею №4 на суму 125 513,00 грн. придбано обладнання: дидактичний набор «Фребеля» - 2 шт; дошка «Євмінова» -1 шт; сенсорна коробка «Розвиток тактильної системи» - 2 шт; спуск з роликами – 2 шт; «Нумікон» -1; світловий дощ з фіброоптичного волокна- 2шт.

Для інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти на суму 14 668,00 грн. придбано: дидактичний модуль «Столик» - 1 шт; стіл для малювання піском з підсвіткою – 1шт.

Відсоток дітей з особливими освітніми потребами, які забезпечені належними умовами для навчання, складає 99,9%.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

На території Кремінської громади працюють 6 закладів загальної середньої освіти, які надають освітні послуги для 2135 учнів та 8 закладів дошкільної освіти, два з яких діють як структурні підрозділи ЗЗСО.

 Один із закладів загальної середньої освіти, Кремінський ліцей №1, має статус опорного закладу освіти і у своїй структурі має відокремлений підрозділ (філію) – Житлівська гімназія Кремінського ліцею №1 Кремінської міської ради, яка знаходиться у сільській місцевості.

У 2021 році розпочата робота з оптимізації мережі ЗЗСО та ЗДО. Зокрема рішенням сесії Кремінської міської ради від №11/19 від 10.11.2021 винесено питання на обговорення про реорганізацію закладу освіти Новокраснянський ліцей Кремінської міської ради у Новокраснянську гімназію Кремінської міської ради.

Проєктна потужність закладів дошкільної освіти становить 427 місць, у 2021-2022 н. р. освітні послуги на дошкільному рівні надаються для 487 вихованців. У середньому заклади дошкільної освіти перевантажені на 13%, тому ліквідація чи реорганізація даних освітніх закладів у найближчі 4 роки не планується.

Триває підготовка програми оптимізації роботи мережі ЗЗСО та ЗДО громади.

У 2021 році проведенні ремонтні роботи у закладах освіти:

- Капітальний ремонт харчоблоку Кремінського ліцею №4 Кремінської міської ради Луганської області на суму 1467152,37 грн.;

- Капітальний ремонт харчоблоку Кремінського ліцею №1 Кремінської міської ради Луганської області на суму 740051,33 грн.;

- Капітальний ремонт внутрішнього туалету КЗ ЗДО (ясла-садок) «Калинонька» на суму 182726,07 грн.

У всіх закладах освіти облаштовані внутрішні вбиральні та приведені до належних умов санітарії.

Учні 1-4 класів та пільгових категорій ЗЗСО та ЗДО забезпечені безоплатним гарячим харчуванням, зокрема: учнів 1-4 класів – 251 особи; дітей-сиріт – 12 осіб; дітей, позбавлених батьківського піклування – 28; дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та - інклюзивних групах та класах – 19; дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» - 1; діти ЧАЕС – 7; дітей з числа внутрішньо переміщених осіб – 121; дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфлікті – 923; осіб з інвалідністю – 7.

У 2021-2022 навчальному році у всіх закладах дошкільної та загальної середньої освіти працюють медичні працівники, обслуговуючий персонал, наявні системи відеоспостереження.

Спеціалізованими кабінетами хімії, біології, фізики, географії забезпечений опорний заклад – Кремінський ліцей №1; кабінетом фізики, географії – Кремінський ліцей №2; кабінет географії, біології – Кремінський ліцей №4.

Заклади загальної середньої освіти Кремінської громади усі підключені до мережі Інтернет та мають швидкість: ліцеї в місті Кремінна 100 і більше Мбіт/с, навчальний заклад в с. Новокраснянка та с. Житлівка - до 30 Мбіт/с.

Проведено моніторинг потреб закладів у сучасному обладнанні, розробляється програма оснащення закладів освіти сучасним обладнанням із застосуванням нових освітніх технологій.

         У 2021 році планові курси підвищення кваліфікації пройшли 112 педагогів на суму 68275,77 грн., курси Нової української школи (НУШ) на суму123659,25 грн. Усього вчителів І-ІІ категорії – 84 особи.

Позашкільною освітою охоплено 65% учнів 9-11 класів. Проведено моніторинг потреби у позашкільній освіті. Програма створення та розвитку мережі позашкільної освіти та зайнятості молоді розробляється.

 

Операційна ціль 4.4. Доступна медицина та здорова громада.

Первинна медико-санітарна допомога населенню Кремінської громади надається КНП «Центр ПМСД Кремінської міськради» до складу якого входить 4 міські, 1 сільська лікарські амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та 4 фельдшерських пункти.

Кадровий склад Центру складається з 25 лікарів та 32 середніх медичних працівників, що становить 9,94 лікаря та 12,76 середніх медичних працівників на 10,0 тис. населення.

Протягом року удосконалена інфраструктура первинної медичної допомоги. Структурні підрозділи ЦПМСД забезпечені необхідним для роботи сучасним обладнанням із застосуванням нових технологій діагностики й лікування:

- отриманий комплект телемедицини у вигляді благодійної допомоги на суму 20,298 тис.грн. від ДУ «Луганський державний медичний університет» з подальшою співпрацею;

- автоматичний зовнішний дефібрилятор типу Powerheart G5 (модель G5S-41PO) на суму 73,40 тис.грн. за рахунок коштів НСЗУ, як гарантована складова до договору з НСЗУ;

Проведений моніторинг КНП «Центр ПМСД Кремінської міськради» виявив потребу у 12 сучасних комп’ютерах для роботи в електронній системі eHealth та прийому пацієнтів.

Рішенням сесії Кремінської міської ради від 23.12.2020 року № 2/15 затверджена «Програма розвитку та підтримки надання медичної допомоги на первинному рівні на 2021 рік» у сумі 2085,724 тис.грн., що дало змогу створити комфортні умови для медичних працівників та пацієнтів.

Для забезпечення населення первиною медико-санітарною допомогою сіл Житлівка, Діброва, Стара Краснянка, Новокраснянка, Червонопопівка 6 штатних одиниць утримуються за рахунок місцевого бюджету. Фонд оплати праці за 2021 рік становив 934,259 тис. грн.

З метою раціонального використання фінансового ресурсу проведена повна відмова від системи газопостачання з переходом на опалення твердим паливом придбаний твердопаливний котел для Новокраснянської сільської лікарської амбулаторії ЗПСМ. Річна економія склала 454,885 тис.грн.

За напрямком видатків «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» витрачено 136,764 тис. грн.:

- для знезараження повітря у кабінетах лікарів придбанні опромінювачі бактерицидні ОБН-75М у кількості 15 штук на суму 19,950 тис.грн. відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 530-ІХ від 17.03.2020 та Постанови КМУ «Про деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої коронавірусної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 на території України» від 20 березня 2020 р. № 225 зі змінами;

- на медикаменти та перев’язувальні матеріали для невідкладної допомоги на фельдшерських пунктах на суму 7,164 тис. грн. за рахунок іншої субвенції.

- придбані експрес-тести у кількості 1700 шт. для проведення попередньої діагностики гострої респіраторної хвороби COVID-19. у сумі 109,650 тис. грн за рахунок «Субвенції з місцевого бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров'я за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету».

На отримання технічних умов та розробку проекту на стандартне приєднання до електричних мереж з установкою трьохфазного лічильника Кремінської міської лікарської амбулаторії ЗПСМ за адресою: м. Кремінна, вул. Побєди 1А. витрачено 41,126 тис. грн. Розрахунки за спожиті енергоносії проведені у сумі 531,638 тис. грн.,

Видатки на відшкодування аптечним закладам за пільговими рецептами становлять 223,750 тис.грн., з них медикаменти для учасників бойових дій та інвалідів ДСВ на суму 8,542 тис. грн., особам з інвалідністю з дитинства – 45,171 тис. грн., онкологічним хворим – 150,199 тис. грн., хворим на бронхіальну астму - 8,677 тис. грн., а також особам, які страждають на інші захворювання – 11,159 тис. грн.

За рахунок іншої субвенції завершені будівельні роботи з реконструкції, розпочаті у 2020 році на суму 105 112 грн.:

- технічне переоснащення топкової Кремінської лікарської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини № 4 за адресою: провулок Медовий, буд. № 1А, м. Кремінна на суму 47 367 грн.;

- технічне переоснащення топкової Кремінської лікарської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини № 2 за адресою: пл. Паркова, буд. № 60А, м. Кремінна на суму 57 745 грн.

За рахунок місцевого бюджету проведені видатки на суму 71,400 тис. грн.:

- капітальний ремонт системи теплопостачання будівлі Новокраснянської СЛА ЗПСМ за адресою: с.Новокраснянка, вул. Центральна, 85А (заміна газового котла на твердопаливний) на суму 39 000 грн.;

 - проектно-кошторисна документація «Реконструкція мережі електро постачання будівлі Кремінської МЛА ЗПСМ за адресою: м. Кремінна, вул. Побєди, 1А. на суму 32 400 грн.;

 - капітальний ремонт приміщення Червонопопівського фельдшерського пункту за адресою: село Червонопопівка, вулиця Центральна, будинок 5, на суму 495,14358 тис.грн.

Приміщення чотирьох амбулаторій загальної практики сімейної медицини, які знаходяться у межах міста, облаштовані з урахуванням принципів сучасного універсального дизайну. У кожній з них створенні кімнати психологічного розвантаження для персоналу. Проведена оптимізація умов робочих місць і часу.

Сформовані сприятливі контакти лікар/пацієнт, лікар/медична сестра, медична сестра/пацієнт. Всі лікарські амбулаторії підключені до мережі інтернет. Вдосконалене функціонування електронної системи eHealth та впроваджені в роботу закладу електроні медичні карти, рецепти та медичні висновки про тимчасову непрацездатність (МВТН). Реалізована державна політика у сфері охорони здоров’я за програмою «Доступні ліки» шляхом повного або часткового відшкодування вартості ліків від хвороб, що найбільше впливають на показники смертності або відчутно погіршують життя людини.

Покращена якість надання медико-соціальної допомоги особам з інвалідністю, ветеранам війни та праці.

Облаштовані санітарно-технічні вузли для осіб з інвалідністю в Кремінській міській лікарській амбулаторії загальної практики-сімейної медицини, Кремінських лікарських амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини № 2,4 Червонопопівському фельдшерському пункті.

Проводяться санітарно-профілактичної роботи зі здорового способу життя в закладах освіти, газеті «Кремінщина» та соціальній мережі Facebook.

Проводиться профілактика алкоголізму та паління.

Забезпечений рівень охоплення дітей профілактичними щепленнями відповідно до календаря щеплень на рівні 95%.

Забезпечено виконання індикативного показника: вакцинація проти кору більше 95%.

Проведена профілактика малюкової смертності та знижений рівень захворюваності від найпоширеніших хвороб серед дитячого населення.

Забезпечено виконання заходів державних, міських цільових програм.

 

СТРАТЕГІЧНА ЦІЛЬ № 5. МІСТО СУЧАСНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ВІДКРИТОЇ ВЛАДИ

 

Операційна ціль 5.1. Відкрите та ефективне врядування

Структура офіційного веб-сайту Кремінської ради постійно вдосконалюється та оновлюється шляхом створення нових вкладок та розділів, розміщення актуальної інформації тощо. Структурні підрозділи міської ради відповідальні за змістовне наповнення сайту постійно наповнюють розділи інформацією для загального користування.

Веб-сервіс «Електронна черга в дитячий садок» впроваджено на сайті електронної реєстрації в заклади дошкільної освіти України з 2017 року який функціонує.

З урахуванням вивчених та з метою впровадження управлінських моделей для реалізації визначених повноважень у відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», в міській раді створено дієву організаційну структуру, до якої в 2021 році вносилися зміни з метою її оптимізації.

З метою дослідження різних ролей жінок і чоловіків щодо розуміння, чим вони зайняті, якими ресурсами володіють, які потреби та пріоритети мають у конкретних специфічних контекстах серед комунальних установ бюджетної сфери та в сфері надання адміністративних послуг запроваджено надання статистичних даних за гендерним поділом. Наявність таких статистичних даних дозволяє належним чином відобразити відмінності та нерівності у становищі жінок і чоловіків у всіх сферах життя. Також статистика за гендерним поділом дозволяє зібрати дані з розбивкою за статтю, що в свою чергу відображає ґендерні проблеми.

Так, за даними Управління ЦНАП міської ради у 2021 році в Кремінській громаді підприємницька діяльність жінками розпочинається менше ніж чоловіками. Зазначене свідчить про низьку активність жіночого населення в сфері започаткування власної справи, та потребує приділення окремої уваги та популяризації підприємництва серед жінок.

 

Операційна ціль 5.2. Активна громада

Розуміння розвитку громадянського суспільства та його організацій в Кремінській громаді дуже важлива. Протягом 2021року Кремінською міською радою започатковані ряд позитивних процесів спрямованих на створення нових ГО, розвиток існуючих ГО та зміцнення міжсекторальної співпраці:

- в березні 2021року відкрита ГО «Освітня лабораторія сприяння протидії біозагрозам»;

- 26.03.2021року створена «Громадська платформа впливу на прийняття рішень» Кремінської міської ради. Ініціаторами створення Платформи були організації громадянського суспільства та Кремінська міська рада;

- 20.05.2021року створена Громадська рада при Кремінській міській раді;

- в жовтні 2021року створена Електронна Громадянська Асамблея Луганщини в яку увійшли представники ОГС та Кремінської міської ради;

- 09.12.2021року створена Молодіжна рада Кремінської міської територіальної громади.

За результатами дослідження всіх зареєстрованих ОГС в Кремінській ТГ (онлайн-анкетування представників ГО (код 815) і БФ(код845) та моніторингу, спрямованого на виявлення організаційної спроможності та дієвості ОГС, за доступною публічною інформацією (сторінки в соцмережах і сайти) протягом 2021року було видокремлено 42 організації, в порівнянні з 2019-2020 роками створених ОГС збільшилося на 13,5%. З них 16 (38%) активних громадських організацій, які мають в наявності канали інформування, взаємодіють з користувачами в соціальних мережах, надають річні звіти, наявні у медіапросторі, співпрацюють з міжнародними донорами з отримання грантів і 26 (62%) найменш дієві з низькою організаційною спроможністю. Тому Кремінська міська рада ставить для себе завдання як можна більше залучати ГО до співпраці над позитивними змінами та стійким розвитком громади, бо це є стимулом для подальшого росту ГО і БФ.

В Кремінській громаді в середньому на одну організацію будь якого рівня активності припадає приблизно 619 мешканців громади, що є показником охоплення мешканців громади потенційною громадською активністю.

Керівниками ГО і БФ, майже в рівній мірі, є чоловіки 57% й жінки 43%.

В Кремінській ТГ налагоджене партнерство та співпраця між органами місцевого самоврядування та організаціями громадського суспільства, цьому свідчить підписаний меморандум 13.04.2021року між 16 Громадськими організаціями та Кремінською міською радою.

Також спостерігається позитивна тенденція щодо партнерства між Кремінською міською радою, громадськими організаціями і міжнародними організаціями та донорами з якими співпрацюють ОГС. Протягом 2021року спільно було реалізовано 14 проєктів за грантами від міжнародних організацій в яких взяли участь 10 (62%) громадських організацій від дієвої частки ГО на суму 2 994 000грн.

Міською радою надається всіляка підтримка громадським організаціям щодо налагодження їх діяльності – консультацій щодо написання проектних заявок, повідомлення про проведення конкурсних відборів проектів розвитку та участі у тренінгових програмах та семінарах. Проєктна робота в рамках грантів від МТД передбачає більш спеціалізовані знання й навички в написанні, в складанні бюджету тому відділ інвестицій Кремінської міської ради допомагає ГО і веде супровід написання проєктів.

А також Кремінська міська рада завжди виступає організацією-партнером та є гарантом у співфінансуванні в 2021році було виділено на співфінансування проєктів 598 800грн.

Переважне джерело фінансування для ГО в Кремінській громаді є гранти від міжнародних організацій та донорів (44%), членські внески (24%), благодійні внески бізнесу (20%), благодійні пожертви громадян (12%).

Кремінська міська територіальна громада співпрацює з: ПРООН, ООН Жінки, Агенція США з міжнародного розвитку (USAID), Представництво Європейського Союзу в Україні, МФ «Відродження», Норвезька рада у справах біженців (NRC), Дитячий фонд ООН (UNICEF), Британська рада, Асоціація міст України.

Тільки 17 (40%) ГО мають приміщення для проведення робочих засідань, тому організації громадського суспільства мають можливість проводити робочі зустрічі в залі засідань Кремінської міської ради. Головними векторами робочих засідань є обмін інформацією, зустрічі, спільна діяльність, участь у проєктах, консультації тощо.

7 грудня 2021року в рамках реалізації компоненту «Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади» Програми ООН із Відновлення та розбудови миру в Кремінській міській територіальній громаді відкрився Проєктний офіс. Проєктний офіс співпрацює з комунальними підприємствами та установами, громадськими організаціями, ФОПами, ОСББ, волонтерами та іншими зацікавленими в розвитку нашої громади мешканцями.

На базі «Проектного офісу» проводяться зустрічі, семінари, засідання «круглого столу» з представниками громадянського суспільства. Приміщення обладнано всім необхідними інвентарем, комп’ютерною технікою, якою можуть користуватися громадські організації в ході своєї діяльності та реалізації проектів.

Основні «сервісні» сектори впливу та спрямованість діяльності, в яких працюють ОГС в Кремінській громаді є громадська безпека та соціальна згуртованість, освітня та культурно-виховна робота, права людини та взаємодія з органами правопорядку, вирішення проблем дітей та молоді, жінки, фізкультурно-спортивна, розвиток бізнесу, захист навколишнього середовища, регіональний розвиток, тренінги й консультування.

В 2021 році проводились засідання Робочої групи з питань громадської безпеки, протидії домашньому насильству, соціальної згуртованості, гендерної рівності, в складі якої присутні представники громадських об’єднань.

Представники громадських організацій активно залучаються до участі у семінарах та тренінгах, що проводяться міжнародними організаціями в рамках різноманітних проектів. Тематика тренінгів наступна:

  • «Проектний менеджмент та впровадження моделі проектно орієнованого управління розвитком громади»;
  • «Залучення громадян в процес прийняття рішень. Побудова діалогу між громадою та ОМС»;
  • «Створення громадських платформ, як консультативно-дорадчих органів при ОМС»;
  • «Модель досконалості – громадські ради для адвокації місцевих політик;
  • «Розвиток потенціалу громадських організацій» тощо.

Рішення м сесії міської ради від 28 липня 2021 року № 9/6 затверджено Положення про громадський бюджет (бюджет участі) у Кремінській територіальній громаді. Запровадження Громадського бюджету має сприяти налагодженню системного діалогу з жителями, які проживають у межах громади, створенню умов для реалізації територіальною громадою права брати участь у процесі розроблення та ухвалення рішень щодо питань місцевого значення, покращенню інфраструктури Кремінської ТГ та добробуту її жителів.

Серед громадської спільноти міською радою активно проводяться інформаційні компанії шляхом розміщення в місцевих ЗМІ (газета, сайт, екран соціальні сеті) інформації щодо залучення ініціативних груп до реалізації міні-проектів різного спрямування та різних джерел фінансування.

Розпорядженням Кремінського міського голови було створено комісію з обстеження території Кремінської міської ради на предмет виявлення, обліку, збереження безхазяйного майна та прийняття такого у комунальну власність Кремінської територіальної громади. В ході роботи даної комісії було виявлено 142 будинки, що мають ознаки безхазяйного. По даним об’єктам ведеться робота по встановленню власників даного майна , а в разі відсутності таких, взяття їх на облік, як безхазяйне майно з подальшим оформленням у комунальну власність. Будинки, які будуть придатні для проживання, будуть надаватися для проживання внутрішньо-переміщеним особам.

Крім того на території Кремінської міської ради розпочато роботи по будівництву багатоквартирного житлового будинку для осіб з числа ВПО, які постійно проживають на території Кремінської територіальної громади. Планується зведення двох жилих корпусів на 46 квартир з облаштуванням прибудинкової території (місця для паркування автомобілів, дитячим майданчиком).

 

Операційна ціль 5.3. Розбудова інфраструктури, що сприяє підвищенню громадської безпеки.

У 2021 році ДП «Кремінське комгосподарство» КП «Кремінна-Комунсервіс» виконувалися роботи щодо утримання та поточний ремонт мереж зовнішнього освітлення, а саме:

- встановлено ліхтарів всього 422 шт., в т.ч. замінено старих 132 шт. за адресами: пл. Красна, вулиці Клубна, Харківська, Лазо, Горького, Партизанська, Озерна, Красна, Промислова, Кооперативна, Победи, Дражевського, Шевченко, Донецька, Садова, Лугова, Банкова, Артема, Кулінкова, К.Запорожця, Березнева Підвільшанська, О.Кошового, р-н р. Красної, пров. Нагорний, Тітова, Лісний, Мічуріна, селище Житлівка, Ст.Краснянка, Ч. Попівка, Червона Діброва;

- прокладено проводу АВВГ – 633,5м; СІП – 6752 м. за адресами: вулиці Центральна, Чкалова, Громова, Чайковська, Центральна, Радіщева, Шевченко, Кооперативна, Дражевського, Вишнева, Харківська, Донецька,пров.Нагорний, Дружби, Банкова, Гастело, пл.Красна, р-н р.Красної, селище Ст.Краснянка, Ч. Попівка, Житлівка;

- поточне утримання ліній зовнішнього освітлення;

- ремонт шкафів обліку та автоматики.

Протягом року встановлено 3 знаки інвалідів, відновлено дорожню розмітку за адресами : перехрестя вул. Титова-Центральна, пл. Кооперативна-Слобожанська, вул. Піддубна, Мічуріна, пров. Дружби, здійснено побілку 31,5 км бордюр.

Виконано роботи по з капітального ремонту світлофорного об`єкту на перехресті вулиць Титова, Центральна та площі Красна та побудовано світлофорний об’єкт на перехресті вулиці Банкова та площі Красна.

Облаштувано безпечний перехід за принципом універсального дизайну із звуковим попередженням поблизу спортивного стадіону «Олімп».

Встановлено 17 пристроїв примусового зниження швидкості руху транспортних засобів в небезпечних місцях.

Виявлення небезпечних місць у громаді з залученням широкого кола громадян здійснюється шляхом співпраці з поліцією і за результатами аналізу звернень громадян.

Задача створення комунального підприємства «Муніципальна варта Кремінської громади» виконана шляхом заключення з поліцією меморандуму про співпрацю в частині утримання ними двох поліцейських офіцерів громади. Міською радою було виділено приміщення під розміщення опорного пункту поліцейських офіцерів громади за адресою: м. Кремінна, просп. Дружби,14 та проведено капітальний ремонт. Приміщення утримується за рахунок ради, поліцейські забезпечені транспортом.

 

 

Секретар міської ради                                                                          В.В. Бабушкін

 

Т.в.о. заступника міського голови 
з питань діяльності виконавчих органів                                 Н.М. Макогон

Read 226 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG