Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Четвер, 28 грудня 2023 16:37

Засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення (28.12.2023)

Під керівництвом заступниці начальника Кремінської міської військової адміністрації з житлово комунальних та соціальних питань Наталі Макогон сьогодні, 28 грудня, відбулося перше засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Кремінській МВА. На ньому йшлося про основні питання, які залишаються на постійному контролі в адміністрації та її структурних підрозділах. Це, зокрема, підтримка ВПО, військовослужбовців та їхніх родин, поліпшення доступу постраждалого населення до всіх видів послуг.

На засіданні директор КУ «Кремінський міський центр комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю «Добро» Анатолій Кременчуцький доповів про результати роботи комунальної установи у 2023 році і плани на майбутнє. Наприклад, планується розширити перелік послуг, які надаються на Кремінських гумхабах, додавши послуги швачки, перукаря, з дрібного ремонту, пральні тощо. Також було повідомлено, що з 1 січня 2024 року хаб в Луцьку переходить у підпорядкування Щастинській громаді, натомість креміняни і мешканці області обслуговуватимуться там, як і раніше. Також зараз на координаційних центрах Кремінської громади триває анкетування для вивчення потреб населення. Найактуальнішим залишається питання житлової політики. Та остаточні результати опитування будуть обговорюватися на наступному засіданні для врахування в подальшій роботі.

Ольга Мамчур, головний спеціаліст відділу інвестиційної діяльності, розказала про налагодження партнерства між організаціями громадянського суспільства, як складову допомоги постраждалому населенню. Після повномасштабного вторгнення відновили свою діяльність шість наших громадських організацій, також небайдужі мешканці громади створюють нові ГО в різних куточках держави. Протягом року громадськими організаціями було реалізовано 12 проєктів і 2 міні-ініціативи, націлені, перш за все, на підтримку внутрішньо переміщених осіб. Ще зазначалося, що Кремінська МВА уклала 13 меморандумів про співпрацю з різними фондами, благодійними та громадськими організаціями в приймаючих громадах. Основні напрямки цієї співпраці: сприяння в поселенні людей, надання соціальної, психологічної, юридичної підтримки, забезпечення гуманітарних потреб населення, всебічний розвиток дітей тощо. Сектор взаємодії з різними партнерами постійно розширюється. Завдяки високому рівню адвокаційної спроможності ОГС та їх активної взаємодії з органами влади, у 2022-2023 роках представники організацій громадянського суспільства увійшли до створених при військовій адміністрації Ради з питань ВПО, молодіжної Ради, Робочої групи з питань громадської безпеки, соціальної згуртованості та відновлення Кремінської територіальної громади, громадської Ради, а також Всесвітньої рада ВПО.

Начальник управління «Центр надання адміністративних послуг» Олена Крестененко розповіла про роботу ЦНАПу, як у Рівному, так і на віддалених робочих місцях. Попри війну та евакуацію, Управлінням протягом року запроваджено 29 адміністративних послуг. Також триває робота з оброблення повідомлень про пошкоджене внаслідок бойових дій майно. 1234 повідомлення від наших мешканців про пошкоджене чи знищене нерухоме майно вже подано у Єдиний державний вебпортал електронних послуг порталу «Дія». Також ЦНАП веде облік ВПО з числа мешканців Кремінської громади по всіх областях України і продовжує приймати заявки на отримання гуманітарної допомоги.

Говорили і про реагування на потреби в правовій допомозі постраждалого населення. На хабах та в телефонному режимі внутрішньо переміщені особи отримують юридичні послуги від фахівця МВА, партнерів з благодійного фонду «Право на захист», юристів-волонтерів, в тому числі, у співпраці зі спеціалістами центру зайнятості та пенсійного фонду.

Ірина Гнелицька, начальник відділу соціального захисту населення Кремінської міської військової адміністрації, доповіла про стан та перспективи реалізації ветеранської політики в громаді. Протягом 2023 року тривало виконання Програми надання одноразової матеріальної допомоги жителям Кремінської територіальної громади, в межах якої фінансова підтримка з місцевого бюджету надавалася кремінянам-військовослужбовцям, котрі боронять нашу державу (приурочили до Дня ЗСУ); військовим на лікування у зв’язку з пораненням; сім’ям загиблих героїв. Відповідно до змін, внесених до Програми, грошова допомога тепер надається також і родинам військових у зв'язку із народженням дитини та працівникам поліції і Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які у 2023 році брали безпосередню участь у бойових діях. Грошові виплати продовжуватимуться у 2024 році. Також на базі ЦНАПу планується запровадити послугу «Вікно ветерана».

З усіх питань було ухвалено відповідні рішення та визначено перелік нагальних проблем на наступне засідання Координаційного центру.

Read 65 times
Kremins'ka TG