Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Четвер, 08 липня 2021 08:54

494. Про створення ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту та затвердження Положення

КРЕМІНСЬКА МІСЬКА РАДА
ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
РІШЕННЯ

 05липня 2021 року

Кремінна

№ 494

Про створення ланки територіальної
підсистеми єдиної державної системи
цивільного захисту та затвердження
Положення про ланку Кремінської
громади територіальної підсистеми єдиної
державної системи цивільного захисту

 

З метою реалізації заходів цивільного захисту, визначення складу органів управління та сил цивільного захисту, планування їх діяльності щодо ефективного захисту населення і територій у разі загрози виникнення або при виникненні надзвичайних ситуацій, керуючись пунктом 3 частини першої статті 36, статтею 51, статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком Кремінської міської ради

ВИРІШИВ:

  1. Створити ланку Кремінської громади територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.
  2. Затвердити Положення про ланку Кремінської громади територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту (далі - Положення).
    Додаток 1 – 5 арк.
  3. Структурним підрозділам Кремінської міської ради та підпорядкованим комунальним підприємствам (установам) забезпечити реалізацію Положення.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на т.в.о. заступника міського голови з питань виконавчих органів ради Дзивульського Г.А.

 

Т.в.о. заступника міського голови                   Георгій ДЗИВУЛЬСЬКИЙ


Додаток 1
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення виконавчого комітету
Кремінської міської ради
від 05 липня 2021 року № 494

 

Положення
про ланку Кремінської громади територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту

 

  1. Загальна частина.

1.1. Положення про ланку Кремінської громади територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту (далі – Ланка) регулює питання здійснення заходів цивільного захисту в міській громаді, визначає склад органів управління та сил цивільного захисту, планування діяльності Ланки, порядок виконання нею завдань та організації взаємодії.

1.2. Основною метою створення і функціонування Ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту (далі – ЄДС ЦЗ) є здійснення заходів щодо захисту населення і територій громади від надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період.

1.3. Ланка територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ виконує завдання, які визначені Кодексом цивільного захисту України, постановою Кабінету Міністрів України від 09.01.2014 № 11 «Про затвердження Положення про ЄДСЦЗ» та цим Положенням.

 

  1. Керівництво та загальна структура Ланки.

2.1. Керівництво ланкою Кремінської громади здійснює міський голова.

2.2. Ланка має місцевий рівень.

2.3. Ланка створюється з метою здійснення заходів щодо захисту населення і території громади від надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період.

 

  1. Органи управління та сили цивільного захисту.

3.1. У складі Ланки функціонують постійно діючі органи управління цивільного захисту, координаційні органи, сили цивільного захисту Ланки і функціональних підсистем.

3.2. Постійно діючими органами управління цивільного захисту, до повноважень яких належать питання організації та здійснення заходів цивільного захисту є виконавчий комітет ради, відділ з військового обліку, мобілізаційної роботи та цивільного захисту, 4 Державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС України у Луганській області.

3.3. Координаційним органом є місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Діяльність зазначеної комісії проводиться відповідно до положення про неї.

Для координації робіт з ліквідації наслідків конкретної надзвичайної ситуації, у разі потреби, створюються спеціальні комісії з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, діяльність яких проводиться відповідно до Положень про такі комісії.

3.4. Для забезпечення діяльності у режимі повсякденного функціонування органами управління та силами цивільного захисту, координації їх дій, здійснення цілодобового чергування та забезпечення функціонування системи збору, оброблення, узагальнення та аналізу інформації про обстановку в районах виникнення надзвичайних ситуацій функціонують оперативно-чергові служби підприємств.

3.5. Для забезпечення сталого управління суб’єктами забезпечення цивільного захисту та виконання функцій, передбачених на особливий період, відповідно до статті 72 Кодексу цивільного захисту України використовується державна система пунктів управління.

3.6. До складу сил цивільного захисту Ланки входять територіальні (місцеві) спеціалізовані служби цивільного захисту Кремінської територіальної громади.

 

  1. Режими функціонування.

4.1. Залежно від масштабу і особливостей надзвичайної ситуації, що прогнозується або виникла, на території громади встановлюється один із таких режимів функціонування Ланки: повсякденного функціонування; підвищеної готовності; надзвичайної ситуації; надзвичайного стану.

4.2. В умовах нормальної виробничо-промислової, радіаційної, хімічної, сейсмічної, гідрогеологічної, гідрометеорологічної, техногенної та пожежної обстановки та за відсутності епідемій, епізоотій, епіфітотій Ланка функціонує в режимі повсякденного функціонування.

4.3. Підставами для тимчасового введення в межах громади для Ланки режиму підвищеної готовності є загроза виникнення надзвичайної ситуації місцевого рівня.

4.4. Підставами для тимчасового введення для Ланки режиму надзвичайної ситуації є загроза виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, що класифікується як надзвичайна ситуація місцевого рівня. Рівень надзвичайної ситуації визначається відповідно до Порядку класифікації надзвичайних ситуацій за їх рівнями (постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 368).

4.5. Режим підвищеної готовності та режим надзвичайної ситуації вводиться розпорядженням міського голови.

У період дії надзвичайного стану в разі його введення Ланка функціонує відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України та з урахуванням особливостей, що визначаються згідно із Законом України “Про правовий режим надзвичайного стану” та іншими нормативно-правовими актами України. В особливий період Ланка функціонує відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України та з урахуванням особливостей, що визначаються згідно із Законами України “Про правовий режим воєнного стану”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а також іншими нормативно-правовими актами України.

 

  1. Планування діяльності Ланки.

5.1. Для організації діяльності Ланки рішенням виконкому затверджується план основних заходів цивільного захисту на рік.

5.2. Для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій відділом з військового обліку, мобілізаційної роботи та цивільного захисту у взаємодії із іншими структурними підрозділами міськради, суб’єктами господарювання з чисельністю працюючого персоналу більш як 50 осіб розробляються плани реагування на надзвичайні ситуації.

5.3. З метою організації заходів щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на об’єктах підвищеної небезпеки розробляються плани локалізації і ліквідації наслідків аварій на таких об’єктах.

5.4. З метою організації взаємодії між органами управління та силами цивільного захисту Ланки під час ліквідації наслідків конкретних надзвичайних ситуацій зазначеними органами управління та силами цивільного захисту відпрацьовуються плани такої взаємодії.

 

  1. Моніторинг і прогнозування надзвичайних ситуацій

6.1. З метою забезпечення здійснення заходів у Ланці щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій проводиться постійний моніторинг і прогнозування таких ситуацій.

 

  1. Оповіщення та інформування про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій

7.1. Організація оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій здійснюється міською радою, керівниками підприємств, установ, організацій об’єктів господарської діяльності.

7.2. Оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій полягає у своєчасному доведенні відповідної інформації до органів управління цивільного захисту, сил цивільного захисту, суб’єктів господарювання, що належать до Ланки та населення і забезпечується шляхом використання автоматизованої системи оповіщення цивільного захисту, локальних систем оповіщення.

7.3. Відділ з військового обліку, мобілізаційної роботи та цивільного захисту забезпечує збір та аналіз інформації про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, розвиток, хід ліквідації їх наслідків та надання населенню через засоби масової інформації оперативної інформації щодо захисту від надзвичайних ситуацій.

 

  1. Реагування на надзвичайні ситуації та ліквідація їх наслідків

8.1. Для координації робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, залучення сил і засобів цивільного захисту Ланки та функціональних підсистем ЄДСЦЗ створена комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. У разі потреби розпорядженням голови утворюється спеціальна комісія з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

8.2. Для безпосередньої організації робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та керівництва залученими органами управління, силами і службами підприємств, організацій, установ громади призначається керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

8.3. Залежно від рівня надзвичайної ситуації керівником робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій призначається один із заступників голови, а у разі невідкладних дій – керівник суб’єкту господарювання.

8.4. До прибуття керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації його обов’язки виконує керівник підрозділу (служби, формування) сил цивільного захисту або оперативної групи, який прибув до зони надзвичайної ситуації першим.

8.5. Для безпосередньої організації і координації аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації утворюється штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, який є робочим органом керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

8.6. У разі виникнення надзвичайних ситуацій рятувальний підрозділ 4 Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Луганській області надає допомогу в забезпеченні роботи штабу з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

8.7. Залучення сил цивільного захисту до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій здійснюється згідно з планами реагування на надзвичайні ситуації, планами локалізації і ліквідації наслідків аварії на об’єктах підвищеної небезпеки, а також планами залучення сил та засобів на гасіння пожеж.

8.8. До робіт із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків можуть залучатися на добровільних або договірних засадах громадські об’єднання (добровільні формування цивільного захисту) за наявності в учасників, які залучаються до таких робіт, відповідного рівня підготовки у порядку, визначеному керівництвом такого об’єднання або керівником робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

 

  1. Взаємодія органів управління та сил цивільного захисту

9.1. З метою своєчасного запобігання і ефективного реагування на надзвичайні ситуації у Ланці організовується взаємодія з питань: визначення органів управління, склад та кількість сил і засобів цивільного захисту, які залучаються до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій; погодження порядку здійснення спільних дій сил цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій з визначенням основних завдань, місця, часу і способів їх виконання; організації управління спільними діями органів управління та сил цивільного захисту під час виконання завдань за призначенням; всебічного забезпечення спільних заходів, що здійснюватимуться органами управління та підпорядкованими їм силами цивільного захисту, в тому числі взаємного надання допомоги транспортними, інженерними, матеріальними, технічними та іншими засобами.

9.2. Залежно від обставин, масштабу, характеру та можливого розвитку надзвичайної ситуації взаємодія організовується на місцевому рівні – між виконавчими органами міської ради, їх силами цивільного захисту, а також суб’єктами господарювання.

9.3. Взаємодія під час здійснення заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та/або ліквідації їх наслідків організовується через спеціально призначені оперативні групи або представників, які залучаються до здійснення таких заходів. Повноваження зазначених оперативних груп або представників визначаються керівником Ланки.

 

  1. Забезпечення фінансування Ланки ТГ

10.1. Забезпечення фінансування Ланки здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, а також коштів суб’єктів господарювання та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

10.2. Фінансування робіт із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

Т.в.о. заступника міського голови
з питань виконавчих органів ради                            Георгій ДЗИВУЛЬСЬКИЙ

 

Т.в.о. керуючого справами (секретаря)
виконавчого комітету міської ради                           Олена ЛІТВІН

Read 228 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG