Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

П'ятниця, 03 січня 2020 08:11

53 сесія. Про затвердження Програми розвитку архівної справи та фінансової підтримки комунальної установи «Трудовий архів територіальних громад Кремінського району» на 2020 рік

КРЕМІНСЬКА МІСЬКА РАДА
КРЕМІНСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
П’ЯТДЕСЯТ ТРЕТЯ
CECIЯ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ
Р І Ш Е Н Н Я

«18» грудня 2019 року

Кремінна

№ 53/15

Про затвердження Програми розвитку
архівної справи та фінансової підтримки
комунальної установи «Трудовий архів
територіальних громад Кремінського району»
на 2020 рік

 

Розглянувши клопотання виконавчого комітету Кремінської міської ради щодо затвердження Програми розвитку архівної справи та фінансової підтримки комунальної установи Кремінської міської ради «Трудовий архів територіальних громад Кремінського району» на 2019 рік, яку ухвалено рішення виконавчого комітету Кремінської міської ради від 17 грудня 2019 року, керуючись пунктом 22 частини першої статті 26, статтею 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програми розвитку архівної справи та фінансової підтримки комунальної установи Кремінської міської ради «Трудовий архів територіальних громад Кремінського району» на 2020 рік, згідно з додатком 1 до цього рішення.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію Кремінської міської ради з питань соціально-економічного розвитку, планування, бюджету та фінансів.

 

Міський голова                                      Ю.О. Прокопенко


Додаток 1
до рішення
Кремінської міської ради
від 18 грудня 2019 р. № 53/15

 

Програма
розвитку архівної справи та фінансової підтримки комунальної установи Кремінської міської ради «Трудовий архів територіальних громад району» (далі – Трудовий архів) на 2020 рік.

І. Загальні положення

Як частина соціальної інфраструктури суспільства архівна справа постійно зазнає впливів домінуючих у ньому явищ, змін і тенденцій. У зв’язку з цим виникає необхідність визначення шляхів її вдосконалення і подальшого розвитку на перспективу.

Архівна справа є важливою складовою інформаційної та культурної сфери життєдіяльності суспільства, що охоплює наукові, організаційні, правові, технологічні, економічні, та інші питання, пов’язані з нагромадженням, обліком, зберіганням юридичними та фізичними особами документів та використання відомостей, що в них містяться.

Ця Програма розроблена на виконання Закону України „Про Національний архівний фонд та архівні установи” N 3815-XII ( 3815-12 ) від 24.12.93(зі змінами та доповненнями), Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”. Програма дасть змогу сконцентрувати зусилля районної державної адміністрації, міської ради на виконання зазначених завдань та забезпечити ефективне проведення державної політики у сфері архівної справи і реалізацію стратегії її розвитку на 2020 роки.

Реалізація державної політики у сфері архівної справи і діловодства в районі забезпечує архівний відділ районної державної адміністрації та Комунальну установу Кремінської міської ради «Трудовий архів територіальних громад району», які зберігають і використовують соціально значущі документи громадян методикою та фінансовими ресурсами.

Стан архівної справи в районі задовільний, але потребує додаткових коштів в 2020 році: на завершення ремонту і переобладнання пожежної сигналізації і підключення її до ЦП, на профілактичний ремонт охоронної сигналізації, а також – з метою посилення охоронної безпеки архіву в архівосховищі №1 – на заміну решітки на одному вікні і переустановлення на другому. Також є нагальна потреба у виділенні невеликого додаткового приміщення для зберігання документів тимчасового зберігання, обсяг яких часто перевищує обсяг документів з кадрових питань. Це приміщення могло б бути також і робочою кімнатою для підшивання та обробки документів (місця для таких робіт в Трудовому архіві немає). Додаткове приміщення необхідне також для господарських потреб (зберігання інвентаря, інструментів, несписаних предметів та т. ін., які знаходяться в архівосховищах і займають корисну площу, а завантаженість архівосховищ і так складає 76 %.

В Комунальній установі Кремінської міської ради «Трудовий архів територіальних громад району» на сьогоднішній день зберігається 16238 од. зб. справи (з них – 15419 од.зб. з кадрових питань), що складає 246 фондів.

За останні роки економічні перетворення, що відбуваються в державі, спричинили відчутні зміни в складі джерел комплектування архівних відділів. В процесі аграрної реформи ліквідовано колгоспи, розвиток підприємництва породив безліч підприємств і організацій, які з різних причин дуже швидко припинили свою діяльність без правонаступників, а це означає, що документи з особового складу втрачають власника, і є загроза їх втрати. Тому архівні установи виконують роботу з систематизації документів з особового складу усіх ліквідованих підприємств, з забезпечення їх зберігання, налагодження видачі відповідних архівних довідок громадянам, які цього потребують.

На 2020 рік перед Трудовим архівом поставлені завдання:

– забезпечити комплектування документами з особового складу та тимчасового зберігання підприємств, установ і організацій, що діяли (були зареєстровані) на території району та ліквідувались без правонаступників;

– забезпечити облік, зберігання і охорону документів з особового складу ліквідованих підприємств, установ і організацій;

-видавати підприємствам, установам і організаціям в установленому порядку архівні довідки, копій та витяги з документів, що перебувають на зберіганні в архіві;

– видавати громадянам в установленому порядку архівні довідки, архівні копії, архівні витяги документів;

– проводити експертизу цінностей архівних документів;

– надавати методичну і практичну допомогу установам, підприємствам і організаціям в упорядкуванні відповідних документів та підготовці їх до передачі на зберігання до архіву;

– приймати участь у заходах щодо правового навчання населення (семінари, круглі столи, конференції, тощо).

 

ІІ. Мета і завдання Програми

Мета Програми:

Удосконалення нормативно-методичного забезпечення діяльності діловодних служб підприємств, установ і організацій району незалежно від форм власності майна і підпорядкування, належне зберігання документів з особового складу ліквідованих підприємств та виконання запитів громадян соціально-правового характеру.

Для виконання завдань Програми передбачається здійснити заходи згідно з додатками до цієї Програми.

Основні завдання Програми:

  1. Підвищення рівня економічних і соціальних гарантій для професійної самореалізації працівників архівної установи.
  2. Приведення діловодства у відповідність з чинним законодавством, забезпечення зберігання та використання в соціально-правових цілях документів з кадрових питань (особового складу).
  3. Зміцнення матеріально-технічної бази архівної установи для створення умов гарантованого зберігання документів, збільшення їх обсягу за потребою.
  4. Створення умов для більш ефективного впровадження в діяльність Комунальної установи Кремінської міської ради «Трудовий архів територіальних громад району» сучасних інформаційних технологій.

 

ІІІ. Фінансування Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, субвенцій та поточних трансфертів підприємствам (установам, організаціям) із загального фонду бюджету територіальних громад сіл, селища, міста Кремінна на підставі Угоди про спільну діяльність, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Згідно бюджетного запиту на 2020-2022 роки обсяг фінансування завдань програми на 2020 рік складає 376704,00 грн.

Термін реалізації програми 2020 рік.

 

ІV.ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Виконання програми дасть змогу:

  • створити умови для приймання і гарантованого зберігання документів з особового складу ліквідованих підприємств в КУ« Трудовий архів»;
  • забезпечити повноцінний захист документів;
  • створити ефективні умови для роботи працівників архіву;
  • створити ефективні умови для отримання громадянами довідок соціально-правового характеру

 

 

Секретар міської ради                                      Е.В. Пилипенко

Заступник міського голови                               Н.М. Макогон

Read 566 times

Main Menu

Kremins'ka TG