Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 02 січня 2018 14:15

28 сесія Про затвердження Програми соціальної підтримка сім’ї, дітей та молоді, попередження насильства в сім’ї, ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми по Кремінській міській громаді на 2018 рік

УКРАЇНА

КРЕМІНСЬКА МІСЬКА РАДА

КРЕМІНСЬКОГО РАЙОНУ

ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЬОМОГО СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМА  СЕСІЯ

РІШЕННЯ  № 28/12

 

« 21»  грудня  2017 р.    

м. Кремінна

 

Про   затвердження Програми

соціальної підтримка сім’ї, дітей та молоді, попередження насильства в сім’ї, ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми по Кремінській міській  громаді на 2018 рік

 

 

Розглянувши клопотання виконавчого комітету Кремінської міської ради щодо затвердження Програму Соціальної підтримка сім’ї, дітей та молоді, попередження насильства в сім’ї, ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми по Кремінській міській  громаді на 2018 рік, яку ухвалено рішення виконавчого комітету Кремінської міської ради від 15 грудня 2017 року, керуючись пунктом 22 частини першої статті 26, статтею 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська  рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити міську Програму Соціальної підтримка сім’ї, дітей та молоді, попередження насильства в сім’ї, ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми по Кремінській міській громаді на 2018 рік,  згідно з додатком 1 до цього рішення.
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань соціально-економічного розвитку, планування, бюджету та  фінансів.

 

 

 Міський голова                                                            Ю.О. Прокопенко

 

  

 

       Додаток 1

                                      до рішення міської ради

                                                     від «21» грудня 2017 р. №28/11

 

ПРОГРАМА

соціальної підтримки сімей, дітей та молоді, попередження насильства в сім’ї, забезпечення ґендерної рівності

по Кремінській міській  громаді на 2018 рік

 

Міська програма Соціальної підтримка сім’ї, дітей та молоді, попередження насильства в сім’ї, забезпечення ґендерної рівності по Кремінській міській  громаді на 2018 рік, розроблена відповідно до Законів України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року», «Про охорону дитинства», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про попередження насильства в сім’ї», «Про протидію торгівлі людьми», «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», Сімейного кодексу України, Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року, затвердженої Указом Президента України від 22.10.2012р. № 609 та Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Кремінна на 2018 рік, визначає необхідні зміни у підходах суспільства до підтримки сімей, дітей та молоді, попередження насильства в сім’ї, забезпечення ґендерної рівності і розрахована на 2018 рік.

 

І. Загальні засади

Державну політику щодо дітей, сім’ї та молоді, попередження насильства в сім’ї, забезпечення ґендерної рівності зорієнтовано на створення умов для отримання якісних послуг в громаді дітям, молоді з урахуванням їх потреб та інтересів, забезпечення доступу до соціальних послуг найбільш вразливих категорій населення (малозабезпечені сім’ї, батьки, що виховують дітей з інвалідністю, багатодітні сім’ї, осіб, що опинилися в складних життєвих обставинах тощо), формування ґендерної культури в громаді, сприяння впровадженню принципу рівних прав, свобод і можливостей для жінок і чоловіків, включення гендерних підходів в усі сфери життєдіяльності територіальної громади. На це спрямовано конкретні заходи, які реалізуються Кремінською міською радою. Практична соціальна робота підпорядкована на виконання національних та державних програм соціального становлення і розвитку сім’ї, дітей та молоді, попередження насильства в сім’ї, забезпечення ґендерної рівності.

Спектр соціальних послуг, які надаються сім’ям, різноманітний та життєво важливий: допомога у оформленні та відновленні документів, надання допомоги в організації лікування, медичного обстеження, оздоровлення дітей, отримання реєстрації, оформлення всіх можливих державних соціальних виплат та чіткий контроль за їх використанням тощо.

Сім'я є одним з основних, а в багатьох випадках - безперечно, основним чинником формування особистості і долі людини. Значна частина людських потреб задовольняється саме в сім'ї.

Стабільність та економічний розвиток як суспільства, так і кожної окремо взятої територіальної громади, залежить від фізичного і духовного здоров'я сім'ї, дітей та молоді, від ставлення влади до їх проблем, інтересів і потреб. Необхідність розроблення даної Програми обумовлена, зростаючою роллю сім’ї в суспільному житті. З однієї сторони, вона є рушійною силою, провідником демографічного, соціально-економічного, політичного й духовного розвитку. З іншого боку - однією з незахищених, вразливих верств суспільств.

Ознака сучасної сім'ї - послаблення її основних функцій та неналежний рівень виховного потенціалу батьків і, як наслідок - різні види сімейного неблагополуччя.

Для певної частини сімей м. Кремінна актуальними залишаються проблеми бідності та безробіття.

Наявність безробіття, послаблення основних функцій сім’ї та низький рівень виховного потенціалу батьків значно впливають на зростання негативних явищ серед сімей, дітей та молоді міста. Саме сімейне неблагополуччя і байдужість оточення призводить до безпритульності, бездоглядності, жебрацтва, соціального сирітства, насильства в сім'ї та жорстокого поводження з дітьми, поширення правопорушень та злочинності серед молоді, руйнації моральних та духовних цінностей, поширення тютюнопаління, наркоманії, алкоголізму, ВІЛ/СНІД, соціально небезпечних хвороб серед населення.

Скорочення чисельності сімей, які довгі роки, а іноді й усе життя, перебувають у складних життєвих обставинах, - це не тільки соціальне, але й політичне завдання суспільства (всіх зацікавлених в цьому суб'єктів). Тому одними з пріоритетних напрямів соціально-економічного розвитку нашої громади є активізація профілактичної роботи, формування відповідального ставлення батьків до виховання дітей, забезпечення якісних та доступних соціальних послуг та збереження для дитини її біологічної сім'ї, мобілізація громади до вирішення проблем сімей, дітей та молоді.

Надзвичайно важливим є питання щодо формування духовних потреб молоді (хлопців та дівчат, жінок та чоловіків у віці 14-35 років), заінтересованості у пізнанні історичної спадщини народу, залучення її до культурного життя.

Соціальне становище молоді - дівчат та хлопців, молодих жінок та чоловіків - як однієї з найбільш  вразливих категорій населення, що характеризується наявністю амбіцій, завищених очікувань, пошуком власного шляху і прагненням до самореалізації, є показником успішності суспільства, можливості реалізації його потенціалу.

Молодь перебуває у складній ситуації, коли в умовах стрімкого розвитку  інформаційних технологій, збільшення кількості життєвих проблем у представників молодого покоління формується так званий комплекс незадоволеності.  Отже, держава повинна забезпечити право на перше робоче місце навіть за відсутності практичного досвіду у випускників навчальних закладів.

Молодь відіграє важливу роль у соціальних процесах розбудови демократичної держави. Проте, незважаючи на певні позитивні зміни, які   відбуваються у молодіжному середовищі, все ще існують проблеми, зокрема   погіршуються показники здоров’я молодих громадян, не подолана   демографічна криза, спостерігається тенденція щодо поширення в молодіжному  середовищі наркоманії та захворюваності на ВІЛ/СНІД, збільшується кількість  померлих у молодому віці. Освітній потенціал молоді значною мірою не  реалізується через невідповідність між попитом та пропозицією на ринку праці.

Таким чином забезпечення соціальної підтримки сімей, дітей та молоді, адресності та доступності соціальних послуг, особливо у віддалених районах міста, на сьогодні є нагальною потребою і саме тому до структури Кремінського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді починаючи з липня 2012 року було введено посади фахівців із соціальної роботи.

Гендерні проблеми як в Україні, так і на місцевому рівні, характеризуються наявністю усталених стереотипів щодо становища жінок та чоловіків та відсутністю дієвого механізму покращення ситуації. Жінки залишаються непропорційно представленими у сфері прийняття рішень, мають у середньому нижчі доходи, ніж чоловіки, та виконують більшу частину неоплачуваної роботи з виконання сімейних обов’язків у домогосподарствах. Поширеними є невміння розпізнавати прояви гендерно зумовленої дискримінації, низька обізнаність населення щодо форм домашнього насильства та відсутність звичної практики звернення постраждалих по допомогу.

Гендерна зумовлене насильство, що є одним із базових порушень прав людини, найбільш поширене серед жінок і дівчат та проявляється в різноманітних формах. Однак ця проблема залишається мовчазною (латентною), оскільки дуже незначна частина постраждалих звертається по допомогу.

Конституція та закони України гарантують рівність чоловіків та жінок у всіх сферах життя; ратифіковано практично всі основні міжнародні договори з питань гендерної рівності та прав жінок, проте найбільшою проблемою залишається практична реалізація гендерного підходу в усі сфери життєдіяльності.

 

ІІ.Мета і основні завдання програми

Метою Програми є:

  • забезпечення системної та комплексної політики у сфері сім’ї та демографічного розвитку, спрямованої на формування самодостатньої сім’ї та її здатності до усвідомленого народження і виховання дітей;
  • здійснення комплексних заходів щодо попередження насильства в сім’ях або в яких існує реальна загроза його вчинення, вдосконалення механізму запобігання та протидії насильству в сім’ї.
  • підвищення ефективності діяльності, взаємодії органів влади, громадських організацій та інших юридичних осіб у сфері протидії насильства.
  • захист та надання допомоги особам, які постраждали від насильства в сім’ї;
  • утвердження ґендерної рівності, зміцнення існуючих та створення нових механізмів з недопущення дискримінації за ознакою статі,
  • розширення застосування позитивних дій, забезпечення економічної незалежності кожної статі,
  • створення умов для більш широкої участі жінок у прийнятті суспільно важливих рішень, для поєднання професійних та сімейних обов'язків,
  • викорінення ґендерного насильства та подолання ґендерних стереотипів;
  • здійснення комплексних заходів на рівні громади щодо попередження торгівлі людьми, підтримки та захисту осіб та сімей, які постраждали від збройних конфліктів, а також визначення зазначених обсягів  фінансування заходів.

 

 

Основними завданнями програми є:

1) забезпечення підвищення якості, адресності та доступності професійних соціальних послуг безпосередньо у громаді, насамперед у віддалених районах міста, сім’ям, дітям та молоді, які опинилися у складних життєвих обставинах

2) координація зусиль фахівців із соціальної роботи та спеціалістів з раннього виявлення, обліку, ведення банку даних та соціального супроводу сімей/осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах пошуку кандидатів в прийомні батьки та батьки-вихователі;

3) здійснення соціальної роботи, спрямованої на запобігання відмов від новонароджених дітей;

4) удосконалення діяльності щодо підбору, направлення на навчання та здійснення соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;

5) поліпшення змістовного наповнення соціальних, профілактичних акцій, спрямованих на розвиток сімейних форм виховання, мотивацію до здорового способу життя, попередження насильства в сім’ї;

6) соціальна підтримка ВІЛ-інфікованих вагітних жінок, дітей, молоді та членів їх сімей.

7) поліпшення соціально-профілактичної роботи щодо запобігання правопорушенням та соціально-небезпечним хворобам у дитячому та молодіжному середовищі, формування навичок здорового способу життя;

8) удосконалення соціальних послуг та здійснення соціального патронажу неповнолітніх та молоді, які відбувають покарання без позбавлення волі та тих, які звільнені з місць позбавлення волі.

9) формування цінності ґендерної рівності в громаді;

10) розроблення нормативної бази діяльності міської ради, що сприяє гендерній рівності;

11) утвердження гендерної рівності на території громади.

 

Завданнями Програми у сфері підтримки сім’ї та демографічного розвитку є:

- соціальна підтримка сімей з дітьми, зокрема, які виховують дітей з інвалідністю;

- покращення стану здоров’я дітей, жінок та чоловіків;

- підвищення ролі батька у вихованні дитини;

- забезпечення належних умов для гармонізації взаємовідносин між подружжям, батьками та дітьми;

- забезпечення виконання вимог законодавства в частині відповідальності батьків за утримання, виховання та розвиток  дітей, їх життя та здоров’я;

- покращення умов для збереження репродуктивного здоров`я жінок та чоловіків, пропагування та формування здорового  способу життя різних гендерних груп населення;

- підвищення рівня економічної активності та самостійності сімей, зокрема молодих сімей;

- поліпшення медичного обслуговування населення з урахуванням потреб представників та представниць різних вікових груп населення;

- сприяння зайнятості населення, зокрема, молоді, жінок та чоловіків старше 45 років;

- розширення сфери та доступності культурних послуг та підвищення якості  відпочинку жінок та чоловіків різних груп населення (дітей, молоді, людей пенсійного віку, людей з інвалідністю тощо);

 - проведення інформаційно-просвітницьких програм, рекламних кампаній, інших заходів, спрямованих на підвищення  престижу сім’ї, посилення орієнтацій на шлюб та відповідальне батьківство.

Завданнями Програми у сфері молодіжної політики є:

  • підвищення ефективності   реалізації   молодіжної політики на території Кремінської міської ради, забезпечення необхідних умов для соціального становлення та розвитку молодих хлопців та дівчат, жінок та чоловіків;
    • створення сприятливих умов для безпосередньої участі молоді в громадському житті та управлінні в громаді;
    • посилення заінтересованості молоді у здобутті освіти, зокрема підвищення рівня навчальної та виховної роботи,  створення більш ефективної системи пошуку, навчання, виховання  та  самовдосконалення обдарованих дітей і молоді, розширення співпраці закладів освіти з молодіжними та дитячими  громадськими організаціями щодо реалізації освітньо-виховних програм, удосконалення діяльності органів учнівського самоврядування;
    • поліпшення соціальної роботи з молоддю, зокрема людьми з інвалідністю, з особами, які повернулися  з місць позбавлення волі, залучення до цієї роботи молодіжних громадських організацій, волонтерів;
    • формування у молоді основ гуманістичного світогляду, пріоритетності високих моральних, культурних, загальнолюдських цінностей, утвердження почуття   патріотизму  та  національної  самосвідомості;
    • удосконалення форм допомоги молоді з питань шлюбу, сім’ї, виховання дітей;
    • залучення активних молодих дівчат та хлопців до роботи міської ради (стажування, участь у засіданнях робочих груп, постійних комісій ради, сесій тощо). Формування кадрового резерву з молодих активних дівчат та хлопців на посади в міській раді;
    • участь активних жінок та дівчат, хлопців та чоловіків громади у навчаннях (семінарах, тренінгах, форумах тощо) з метою активізації їх залучення до політичного життя громади (участь у виборах депутатів місцевої ради тощо)

 

Завданням Програми у сфері попередження насильства в сім’ї є:

- попередження та зменшення випадків скоєння насильства в сім’ї, зокрема щодо жінок та людей пенсійного віку;

- мінімізація асоціальних проявів у життєдіяльності сім’ї, передусім жорстокості;

- підвищення інформованості населення щодо шляхів убезпечення від насильства в сім’ї;

- захист та надання допомоги особам, постраждалим від насильства в сім’ї;

 - вироблення дієвих механізмів соціальної підтримки сімей, які опинились у складних життєвих обставинах;

 - закріплення розуміння суспільством насильства як злочину, що брутально порушує права людини.

- проводити заходи у рамках Міжнародної акції “16 днів проти гендерного насильства”.

 

Завданнями Програми у сфері ґендерних перетворень є:

- підвищення компетентності осіб, уповноважених на виконання функцій держави щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків;

- використання комплексного ґендерного підходу у роботі міської ради, запровадження елементів гендерно-орієнтованого бюджетування на місцевому рівні;

  • - урахувати гендерний компонент у програмах економічного і соціального розвитку, цільових програмах розвитку міста;
  • проводити гендерний моніторинг виконання діючих програм з метою врахування інтересів та потреб мешканців та мешканок міста;
  • досягнення паритетної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно важливих рішень;

- зменшення ґендерного дисбалансу в економічній сфері;

- розширення можливостей жінок і чоловіків на ринку праці міста;

- створити умови для поєднання жінками і чоловіками професійних і сімейних обов’язків (зручний робочий графік, надання відпусток, відкриття груп в дошкільних навчальних закладах тощо);

- формування ґендерної культури населення та подолання ґендерних стереотипів;

- впровадження ґендерних підходів в різних галузях життєдіяльності громади, зокрема в освіті, соціальному захисті, спорті тощо;

- створення системи ефективного реагування на факти ґендерної дискримінації;

  • створення Координаційної ради з питань сімейної політики, ґендерної рівності, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми;
  • створити Центр гендерної рівності та забезпечити його функціонування;
  • облаштувати кімнату тимчасового перебування жінок, які постраждали від домашнього насильства;
  • вести облік та збір статистичних даних на рівні міста, розподілених за статтю.
  • проводити громадські заходи (громадські слухання, обговорення) з важливих питань життєдіяльності міста з широким залученням всіх зацікавлених осіб (жінок, чоловіків різних груп населення);
  • активізувати діяльність громадських організацій та ініціативних груп, зокрема жіночих, метою діяльності яких є забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків;
  • проводити майстер-класи та навчання для жінок, що мають бажання розпочати власний бізнес.

Завданнями Програми у сфері протидії торгівлі людьми є:

- створення системи моніторингу протидії торгівлі людьми та оцінки ефективності заходів,  проведених на місцевому рівні;

- підвищення професійної компетентності працівників органів місцевого самоврядування з питань запобігання та боротьби з торгівлею людьми;

- здійснення заходів з первинної профілактики торгівлі людьми, профілактичних заходів серед представників вразливих верств населення та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

 

Форми та методи роботи

  • індивідуальні, групові, масові;
  • лекції, тренінги, консультації, відеолекторії;
  • тематичні акції, зустрічі з працівниками органів охорони здоров’я, правоохоронних органів, громадських організацій;
  • соціальна реклама;
  • індивідуальні та групові юридичні та тематичні консультації;
  • практичні заняття з проблем профілактики негативних явищ.

Апарату виконкому Кремінської міської ради розробити Положення про Координаційну раду з питань сімейної політики, ґендерної рівності, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми та доручити міському голові затвердити дане Положення.

 

ІІІ. Очікувані кінцеві результати програми:

 

- підвищення якості, доступності та адресності соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді;

- забезпечення можливостей для самореалізації, самовизначення, самовдосконалення різних категорій сімей в цілому, а також кожного з її членів;

- зменшення кількості дітей, які були вилучені із сім’ї;

- створення умов для зменшення соціального сирітства;

- формування в населення позитивного ставлення до інституту прийомної сім’ї;

- забезпечення якісно нового рівня інформованості та обізнаності дітей та молоді міста з актуальних питань;

- позитивні зрушення у вирішенні проблем зайнятості молоді та залучення її до трудового виховання, як невід’ємної частини комплексного підходу до виховання повноцінних членів суспільства;

- поліпшення криміногенних обставин та зменшення рівня злочинності в молодіжному середовищі;

- зменшення факторів, які впливають на вживання психоактивних речовин у дитячому та молодіжному середовищі;

-  поліпшення системи здійснення соціального захисту дітей, які живуть з ВІЛ-інфекцією, дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями та членів їх сімей, соціальна підтримка ВІЛ-інфікованих вагітних жінок.

  • підвищення престижу сім’ї та посилення сімейних орієнтацій населення;
  • покращення стану загального та репродуктивного здоров’я населення;
  • попередження насильства в сім’ї;
  • діяльність мережі закладів усіх форм власності, спрямованих на виховання підростаючого покоління;
  • підвищення рівня відповідальності батьків за утримання, виховання та розвиток дітей, їх життя та здоров’я;
  • підвищення рівня гендерної культури в місті;
  • підвищення рівня обізнаності працівників і працівниць органів влади, установ та організацій, місцевого населення з питань гендерної рівності, шляхів попередження насилля, торгівлі людьми, дискримінації за ознакою статі;
  • підвищення якості управління в місті шляхом врахування інтересів та потреб жінок та чоловіків різних груп населення при плануванні, впровадженні програм, політик, проектів та формуванні і використанні місцевого бюджету;
  • підвищення обізнаності населення стосовно протидії стереотипам щодо  розподілу ґендерних ролей;
  • підвищення ефективності діяльності, посилення взаємодії органів державної влади, громадських організацій та інших юридичних осіб у сфері протидії торгівлі людьми;
  • підвищення поінформованості суспільства щодо шляхів убезпечення від потрапляння до ситуацій торгівлі людьми, а також можливостей отримання відповідної допомоги з метою формування навичок безпечної поведінки у населення;

 

ІV.Термін та механізм реалізації програми

Міська програма розрахована на 1 рік. На виконання даної Програми Кремінська міська рада передає субвенцію Кремінській районній раді на проведення видатків, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів для утримання соціального фахівця Кремінського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді розробляє та затверджує план роботи Центру та його спеціалізованих формувань відповідно до функцій, завдань центру, пріоритетних напрямів діяльності ЦСССДМ та положень даної Програми у сумі 96088 грн..

Щомісячно Кремінський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді звітує про свою роботу та виконання даної Програми.

Програма реалізується за участю та підтримки Центру гендерної рівності.

V.Фінансове забезпечення Програми

Фінансування заходів щодо виконання Програми (додаються) здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету міської ради із залученням інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. Щорічно при внесенні змін до міського бюджету передбачати,  виходячи із фінансових можливостей, цільові кошти для забезпечення виконання заходів Програми. Для забезпечення реалізації Програми передбачається також залучення благодійних внесків та гуманітарної допомоги.

 

 

 

 

 

  СЕКРЕТАР МІСЬКОЇ РАДИ                                                Е.В. ПИЛИПЕНКО      

 

 

 ЗАСТУПНИК МІСЬКОГО ГОЛОВИ                                Н.М. МАКОГОН

 

 

 

 

Read 724 times

Main Menu

Kremins'ka TG