Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 02 квітня 2024 19:17

Підтримка ветеранів та членів їх сімей: стан і перспективи

По другому питанню засідання координаційного центру підтримки цивільного населення доповіла начальниця відділу соціального захисту населення Ірина Гнелицька.

У Кремінській громаді діє «Програма надання матеріальної допомоги населенню Кремінської міської територіальної громади на 2024 рік». Згідно з програмою, допомога надається:
- сім'ям загиблих військовослужбовців, військовослужбовцям, які на сьогодні беруть безпосередню участь у бойових діях (до Дня ЗСУ), працівникам ДСНС та працівникам поліції, які брали участь у бойових діях у 2023 році, сім'ям військовослужбовців на народження дитини, особам у зв’язку з пораненням;
- жителям Кремінської громади, які потребують довготривалого та дороговартісного лікування, хворим на онкологічні або орфанні захворювання, які перенесли операцію або потребують операційного втручання, протезування, реабілітації.

Фінансування програми здійснюється за рахунок бюджету Кремінської громади.

Так, у першому кварталі 2024 року було виплачено матеріальну допомогу 33 особам на суму 547 000 гривень, а саме:
- 4 сім’ям загиблих військовослужбовців;
- 5 військовослужбовцям, які на сьогодні беруть безпосередню участь у бойових діях (до Дня ЗСУ);
- 2 працівникам ДСНС;
- 2 сім’ям військовослужбовців на народження дитини;
- 2 особам у зв’язку з пораненням;
- 5 особам у зв’язку з онкологічним захворюванням;
- 13 особам на лікування та реабілітацію.

Також 26 березня відбулося засідання комісії з надання матеріальної допомоги населенню Кремінської громади, за результатами якого було вирішено виплатити грошову підтримку ще 30 особам на загальну суму 460 000 гривень, зокрема:
- 6 працівникам ДСНС;
- 2 сім’ям загиблих військовослужбовців;
- 9 військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях (до дня ЗСУ);
- 1 військовослужбовцю у зв’язку з пораненням;
- 6 особам на лікування та реабілітацію;
- 3 працівникам поліції;
- 3 особам у зв’язку з онкологічним захворюванням.

Крім того, розпорядженням начальника Кремінської МВА Олександра Дунця були внесені зміни до Програми, якими розширено перелік отримувачів допомоги. Тепер надання матеріальної допомоги передбачено:
- мобілізованим на військову службу та військовослужбовцям за контрактом (які з 1 січня 2024 року призвані на військову службу) - у розмірі 20 тис. грн.;
- на відшкодування витрат за реабілітаційні послуги звільненим з військової служби у відставку, які брали участь у бойових діях після 24 лютого 2022 року, членам їх сімей та сім’ям загиблих військовослужбовців – у розмірі 30 тис. грн.;
- військовослужбовцям щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, тобто звільнених з полону – у розмірі 30 тис. грн.

Заступниця директора КУ «Кремінський міський центр комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю «Добро» Наталя Єременко розповіла, що спеціалісти комунальної установи постійно підвищують рівень своєї професійної майстерності в напрямку реалізації ветеранської політики в громаді. А на базі координаційних центрів підтримки ВПО з Луганської області, якими опікується Кремінська міська військова адміністрація, проводиться широка роз’яснювальна робота щодо державних та місцевих програм підтримки ветеранів, членів їх сімей, демобілізованих осіб; про наявні пільги, передбачені законодавством; про ветеранські спільноти у певному населеному пункті; щодо ветеранського підприємництва: гранти для ветеранів та членів їхніх сімей (єРобота); інші програми, гранти, ініціативи підтримки бізнесу та з питань соціального захисту, охорони здоров’я, освіти, отримання безоплатної правничої допомоги тощо.

Начальник управління освіти, культури, молоді та спорту Олександр Кузьменко доповів, що відповідно до Програми оздоровлення та відпочинку учнів та дітей Кремінської громади, в цьому році планується оздоровити 150 кремінських дітей, з них уже 18 заявок надійшло від родин військовослужбовців. Оздоровлення відбуватиметься в лікувально-оздоровчому комплексі «Дружба» (с. Долина Івано-Франківської області).

Read 25 times
Kremins'ka TG