Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Четвер, 22 лютого 2024 08:37

185 учасників бойових дій з Луганщини придбали житло за рахунок державних коштів

Заступниця очільника Луганщини Катерина Безгинська провела засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації.

Члени штабу розглянули низку надважливих питань. Зокрема, хід реалізації «Обласної комплексної цільової програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на період до 2025 року», питання соціального захисту ветеранів та можливості залучення міжнародних партнерів до розвитку ветеранського бізнесу, а також зміни у чинному законодавстві щодо призначення та виплати державних соціальних допомог.

Координаційним центром підтримки цивільного населення при ОДА розглянуто питання розробки програм підтримки ветеранів та можливостей міжнародних партнерів у наданні допомоги територіальним громадам області.

З доповіддю з цього питання виступила директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук. 

За її словами, органами соцзахисту області реалізуються три державні програми Мінсоцполітики а саме: 
- виплата матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби;
- довічні державні стипендії для учасників бойових дій у період Другої світової війни 1939-1945 років;
- щорічна грошова допомога до 5 травня, а тепер «До Дня Незалежності України»;

Також реалізується ще сім програм по лінії Міністерства у справах ветеранів України.

Всі державні програми реалізуються за місцем тимчасового проживання ветеранів війни та членів їх сімей.

Найбільш актуальним питанням залишається реалізація права ветеранів війни на житло.

В Луганській області, станом на 1 січня поточного року, перебувало на обліку сім осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та члени їх сімей, а також 891 внутрішньо переміщена особа-ветеран.

На початку листопада здійснено зарахування коштів субвенції 595 внутрішньо переміщеним особам-ветеранам, а також членам їх сімей, які повторно перемістилися після початку повномасштабної війни з територій, на якій ведуться бойові дії.

На сьогодні з них вже придбали житло 185 учасників бойових дій, одна дружина загиблого військовослужбовця та одна особа з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи.

Робота за цим напрямом триває, оскільки отримувачі компенсації мають право придбати житло протягом дії режиму воєнного стану та протягом 6 місяців після його скасування. Крім цього, Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачено 5,35 млрд грн, що дозволить забезпечити 100% потреби.

На рівні області діє Обласна комплексна цільова програма підтримки внутрішньо переміщених осіб на період до 2025 року, заходами якої здійснюється також підтримка ветеранів війни. 

Нещодавно голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор дав доручення актуалізувати місцеві програми підтримки соціально незахищених верств населення, внутрішньо переміщених осіб та ветеранів війни, членів сімей загиблих ветеранів на 2024 рік. 

У поточному році територіальними громадами області затверджені програми соціального захисту населення зазначеної категорії громадян, на здійснення яких за рахунок коштів місцевих бюджетів передбачено фінансування більше ніж 90,5 млн грн. 

У 19 громадах області створені окремі програми соціальної підтримки для військовослужбовців, ветеранів війни, Захисників/Захисниць України, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників/Захисниць України.

Водночас в інших семи громадах (Біловодській, Білокуракинській, Кремінській, Міловській, Нижньотеплівській, Новопсковській та Троїцькій) передбачені заходи соціальної підтримки для вказаних категорій в програмах соціального захисту населення мешканців громади.

Оскільки не всі громади мають достатні бюджети, було презентовано залучення міжнародних грантів для надання соціальних гарантій ветеранам.

Read 100 times
Kremins'ka TG