Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Четвер, 21 грудня 2023 11:17

Засідання Робочої групи з питань громадської безпеки, соціальної згуртованості та відновлення Кремінської ТГ. Грудень 2023

18 грудня у режимі зум-конференції пройшло чергове засідання Робочої групи з питань громадської безпеки, соціальної згуртованості та відновлення Кремінської міської територіальної громади, яке провела заступниця начальника Кремінської МВА Наталя Макогон.

Участь у заході взяли 25 членів Робочої групи, а також мобілізаторка громад Луганської області, представниця ПРООН Аліна Лебедєва.

З першого питання порядку денного доповідала Ольга Мамчур, головна спеціалістка відділу інвестиційної діяльності Кремінської МВА. Вона розповіла, що міні- ініціатива зі створення відкритого, інклюзивного та навчального середовища для дітей і дорослих на базі Кремінського гуманітарного хабу в місті Дніпро «Територія «РОК» яка була підтримана на минулому засіданні РГ, наразі перебуває на погодженні конкурсної комісії та буде реалізовуватися після затвердження.

Також Ольга Мамчур представила проєктну заявку «Вікно ветерана», яка має на меті підтримати родини кремінян-військовослужбовців, зокрема, ветеранів війни та сім’ї загиблих захисників, а також спряти якісній інтеграції героїв у громаду після повернення додому.

«Вікно ветерана» планується відкрити на базі Кремінського ЦНАПу в місті Рівне, також фахівці Центру працюють віддалено на гуманітарних хабах Кремінської громади. Цей сервіс має спростити життя нашим Захисникам та їхнім рідним, адже в одному місці будуть об’єднані всі послуги, якими вони зможуть скористатися, і не треба стояти в довжелезний чергах та бігати по установах. Наразі здійснюється моніторинг потреб ветеранів, їхніх родин і родичів загиблих захисників, які звертаються до МВА за допомогою.

Другим питанням Ольга Мамчур розповіла про участь у Мережевій зустрічі партнерів ПРООН в Україні «Громадська безпека через згуртованість задля відновлення», яка відбулася у Львові 7-9 листопада 2023 року. Участь у заході взяли робочі групи 11 різних областей, зібрали 117 учасників та учасниць, в тому числі і Луганської області. Зустріч надала можливість обговорити з колегами багато спільних тем, напрацювати плани та напрямки роботи Мережі робочих груп на 2024 рік. Цього разу разом із учасниками ми зосередилися на пошуку шляхів для підтримки Національного плану відновлення України.

Ось декілька інсайтів, які нас дуже надихнули:

  • відновлення поруйнованих громад вже триває, а в його основу покладено підтримуваний ПРООН принцип «відбудувати краще, ніж було».
  • реінтеграція ветеранів та ветеранок — одна з найбільш хвилюючих тем для громад. Робочі групи вже втілюють ініціативи, покликані сприяти ліпшій реінтеграції та створювати сприятливі умови у громадах для відновлення ветеранів.
  • довівши свою ефективність на рівні громад, робочі групи готові масштабуватися та втілювати свої ініціативи на національному рівні.
  • залучення молоді до роботи робочих груп, визначення проблем, а також найкращі практики, пов’язані із залученням молоді та роботою з молоддю як бенефіціарами.

Користуючись нагодою, Наталя Макогон нагадала, що буде оновлено склад Молодіжної ради при Кремінській МВА, зокрема, наразі триває етап відбору та розгляду поданих заявок.

Начальник відділу освіти культури, молоді і спорту Олександр Кузьменко надав інформацію щодо навчального процесу та адаптацію дітей і молоді до соціального середовища у нових громадах. Олександр Володимирович зазначив, що освітній процес триває, попри всі труднощі. Щоб кремінські учні продовжували займатися дистанційно, Кремінська МВА вживає всі належні заходи для надання їм гаджетів для навчання. Цього року технікою були забезпечені 50 дітей військовослужбовців, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з родин ДСНС. Завдяки підтримці Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації, Першої леді Олени Зеленської питання забезпечення учнів ноутбуками має бути закритим у цьому році.

Також Олександр Кузьменко доповів щодо впровадження нових культурних проєктів та заходів, облаштування місць дозвілля для дітей та молоді в Координаційних центрах Кремінської громади. На Кремінських координаційних центрах проводиться маса найрізноманітніших заходів: навчання з настільних спортивних ігор, творчі майстер-класи для дітей і дорослих, тренінги, в тому числі, й психологічні, урок декоративно-вжиткової студії, урок з розвитку мовлення і логіко-математичного розвитку, надаються безкоштовні квитки для ВПО на різні концерти і вистави, діє театральна студія, безліч бібліотечних послуг, акція «Книжковий донат», в рамках якої постійно поповнюється книжковий фонд наших хабів.

Анатолій Кременчуцький, директор КУ «Кремінський міський центр комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю «Добро» доповів з питання вивчення потреб та проблем з метою розширення надання послуг, сприяння адаптації на новому місці проживання.

На сьогодні до Регіонального офісу міжнародного співробітництва було надано пропозиції щодо збільшення переліку послуг на 5-ти Кремінських хабах з метою направлення їх донорам. Зокрема, планується додати послуги з ксерокопіювання, послуги перукаря та пральні послуги, з дрібного ремонту, масажу, реабілітації, фінансової грамотності, надання допомоги з питань протидії насильству і торгівлі з людьми, послуги швачки, робота дитячої кімнати.

Працівниками «Добра» спільно з фахівцями МВА постійно здійснюється вивчення потреб наших ВПО. Планується у січні буде запущено черговий опитувальник, який допоможе визначити потреби наших переселенців.

Підсумувала зустріч представниця ПРООН Аліна Лебедєва: «Кремінська громада знову демонструєте підвищену активність своєї роботи. Ваш рік пройшов плідно, були реалізовані важливі ініціативи, робоча група трансформується і розширюється. Мені приємно, що ви націлені на розвиток та відбудову громади, а ми будемо підсилювати цю роботу».

Read 42 times
Kremins'ka TG