Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

П'ятниця, 09 червня 2023 11:27

Оприлюднення проекту розпорядження начальника Кремінської міської ВА «Про затвердження Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки»

Кремінська міська військова адміністрація доводить до відома внутрішньо переміщених осіб Кремінської міської територіальної громади Луганської області проект розпорядження начальника Кремінської міської військової адміністрації «Про затвердження Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки».

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються у письмовій формі на електрону адресу військової адміністрації Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. в строк до 20.06.2023.


КРЕМІНСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
СЄВЄРОДОНЕЦЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

__ червня 2023 року

Кремінна

№01-08/__

 

Про затвердження Програми підтримки
внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки

 

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про здійснення начальниками Кремінської і Рубіжанської міських військових адміністрацій Сєвєродонецького району Луганської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 01 липня 2022 року № 2333-ІХ, з урахуванням Наказу Міністерства здоров’я України від 10.03.2022 № 458 «Про затвердження Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації», керуючись ст. ст. 4,10, пунктом 8 частини 6 статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», з метою стимулювання мотивації до праці, матеріальної підтримки, вирішення житлових питань та надання соціальної, адміністративної та інших видів допомог внутрішньо переміщеним особам

зобов’язую:

  1. Затвердити Програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки (додаток 1).
  2. Відповідальним виконавцям забезпечити виконання та фінансування заходів, передбачених Програмою в межах видатків.
  3. Загальному відділу забезпечити оприлюднення даного розпорядження у встановленому законом порядку та розміщення інформації про хід виконання заходів Програми на офіційному сайті Кремінської міської військової адміністрації.
  4. Контроль за виконанням даного розпорядження залишаю за собою.

 

Начальник військової адміністрації              Олександр ДУНЕЦЬ


Додаток 1

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Кремінської
міської військової адміністрації
від __ червня № 01-08/___

Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки

2023


 Паспорт Програми
підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки

1.1.

Ініціатор розроблення Програми

Відділ соціального захисту населення,

1.2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа на підставі якого розроблено Програму

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»

1.3.

Розробники Програми

Відділ соціального захисту населення, відділ економіки, торгівлі та регуляторної політики, відділ житлово-комунального господарства, капітального будівництва, комунального майна, екології та благоустрою, фінансовий відділ

1.5.

Відповідальні виконавці

Відділ соціального захисту населення, відділ економіки, торгівлі та регуляторної політики, відділ житлово-комунального господарства, капітального будівництва, комунального майна, екології та благоустрою

1.6.

Учасники Програми

ГО, підприємства, установи, заклади

1.7.

Термін реалізації

2023-2025рр.

1.8.

Джерела фінансування заходів Програми

Державний, місцевий бюджети, кошти міжнародної технічної допомоги та інші джерела фінансування, не заборонені чинним законодавством України

І. Загальна характеристика програми

Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб передбачає об’єднання зусиль органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів освіти, культури, громадських об’єднань та інших організацій стосовно вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) в спільному напрямку діяльності та спрямована на забезпечення дотримання їх прав, свобод та законних інтересів, передбачених Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та іншими нормативно-правовими актами.

Програма спрямована на забезпечення реалізації розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2023 р. № 312-р «Про схвалення Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2025 роках».

 

ІІ. Проблеми, на розв'язання яких спрямована програма

Бойові дії та тимчасова окупація частини територій України призвела до руйнування значної кількості житла громадян України, особливо на сході держави, та порушення фундаментальних прав людини, таких як життя і здоров’я, чесність і гідність, недоторканість і безпека тощо. У зв'язку з проведенням військових дій значна кількість громадян, в т.ч. з числа Кремінської міської територіальної громади, перемістилась в інші громади країни.

Соціальний захист ВПО є одним з основних та найважливіших питань, оскільки значна частина це діти та особи похилого віку.

Станом на 01.06.2023 здійснюють свою діяльність хаби для внутрішньо переміщених осіб Луганської області Кремінської міської військової адміністрації, створені на базі Комунальної установи «Кремінський міський центр комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю «ДОБРО» в п’яти містах країни:

  • м. Дніпро, вул. Володимира Антоновича, 89;
  • м. Київ, бульвар Марії Приймаченко, 8;
  • м. Рівне, вул. Фабрична, 20;
  • м. Луцьк, вул. Індустріальна, 2;
  • Житомирська область, м. Андрушівка, вул. Івана Огієнка, 13.

На даний час Хаби Кремінської міської військової адміністрації надають розширений спектр послуг, як працівниками військової адміністрації, так і залученими спеціалістами установ та організацій з різних питань.

Більшість ВПО потребують значної уваги з боку місцевих органів влади, громадських об'єднань тощо. Пріоритетним напрямом у політиці щодо захисту прав ВПО повинне стати прийняття середньострокових рішень, спрямованих на забезпечення житлом, працевлаштування, соціальний захист, доступ до освіти та медичної допомоги.


ІІІ. Мета програми

Основою метою Програми є:

  • зменшення соціальної напруги серед ВПО, у зв’язку зі складністю соціально-економічних проблем, з якими вони зіштовхуються;
  • забезпечення соціальної, фізичної, медичної, психофізіологічної та матеріальної підтримки ВПО;
  • забезпечення належних умов життєдіяльності, вирішення питання забезпечення тимчасовим або соціальним житлом;
  • надання ВПО грошової допомоги як таким, що потрапили у складні життєві обставини;
  • сприяння у працевлаштуванні тощо.

 

ІV. Шляхи виконання програми

Програма спрямована на поступове вирішення основних проблем і зменшення соціальної напруги серед ВПО шляхом розширення кола соціальних гарантій для цієї категорії осіб. Для досягнення основної мети передбачено здійснити заходи правового, соціального, медичного та культурно-масового характеру.

Програма реалізується шляхом здійснення заходів за напрямками:

  • реалізація житлових прав ВПО та/або евакуйованих осіб;
  • забезпечення права на освіту та підтримка дітей;
  • реалізація права ВПО на соціальний захист;
  • медичне забезпечення ВПО та їх психологічна підтримка;
  • працевлаштування ВПО та/або евакуйованих осіб.

 

V. Ресурсне забезпечення

Фінансове забезпечення заходів, передбачених цією Програмою, проводиться за рахунок коштів державного, місцевого бюджетів, коштів МТД та інших джерел фінансування, незаборонених чинним законодавством України.

 

VІ. Очікуваний результат

Результатом реалізації заходів Програми стане підвищення якості життя ВПО шляхом посилення їх спроможності та соціальної стійкості, стимулювання економічної активності, забезпечення реалізації їх основоположних прав і свобод, зокрема:

  • забезпечення права ВПО на житло, охорону здоров’я, соціальний захист, працевлаштування, освіту, доступ до інформації тощо;
  • розбудова соціальної згуртованості, підвищення рівня соціально-економічного розвитку і стійкості територіальної громади;
  • інтеграція ВПО в приймаючі громади.

Main Menu

Kremins'ka TG