Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

П'ятниця, 27 жовтня 2023 15:37

Зауваження і пропозиції від Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів ЛОВА

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЗЕМЕЛЬНИХ,
МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

24.10.2023 № 06/01-13/20231024-2

Кремінська міська військова адміністрація Луганської області

Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації відповідно до вимог пункту 2 частини першої статті 8 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» (далі – Закон) розглянув внесений до Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки (справа № 30-08-1847-23 від 29.09.2023) проєкт документа державного планування «Програма соціально-економічного та культурного розвитку Кремінської міської територіальної громади на 2024-2027 роки» та в межах компетенції надає наступні зауваження і пропозиції.

Пропонуємо привести Звіт про СЕО у відповідність до вимог частини другої статті 11 Закону.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 11 Звіт про СЕО має містити, у тому числі, інформацію щодо зв’язку документа державного планування з іншими документами державного планування (далі - ДДП). В пропозиціях до Заяви про СЕО також акцентувалося, що при визначенні цілей охорони довкілля, у тому числі здоров’я населення, що мають відношення до проєкту ДДП, доцільно розглянути стратегічні цілі та завдання щодо виявлених проблем в інших актах законодавства, відповідність проєкту ДДП положенням та завданням, спрямованим на виконання на регіональному та місцевому рівні зобов’язань та заходів у сфері охорони довкілля та сталого використання природних ресурсів відповідних планів, стратегій, програм та інших документів загальнодержавного рівня, а також міжнародних угод, Стороною яких є Україна. У розділі 1 «Зміст та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування» Звіту про СЕО зазначено, що Програма враховує положення Стратегії розвитку Кремінської об’єднаної територіальної громади Луганської області до 2027 року та Маркетингової стратегії Кремінської об’єднаної територіальної громади Луганської області, інформація щодо зв’язку проєкту Програми з іншими ДДП відсутня.

Також пропонуємо узгодити інформацію зазначену у таблиці 1 розділу 1 Звіту «Структура стратегічних, операційних цілей та завдань» з додатком 2 проєкту Програми.

У розділі 2 «Характеристика поточного стану довкілля…» Звіту про СЕО відсутня інформація щодо здоров’я населення. Пропонуємо доповнити цей розділ відповідною інформацією. Крім того, цей розділ має містити інформацію щодо прогнозних змін поточного стану довкілля, якщо ДДП не буде затверджено.

Не розглянуто існуючі та майбутні негативні наслідки зміни клімату як негативні фактори впливу. З метою врахування питань пом’якшення та адаптації до зміни клімату в документах державного планування всіх рівнів та при виконанні стратегічної екологічної оцінки Міністерство енергетики та захисту довкілля України було надано відповідні рекомендації для врахування при підготовці документів державного планування та виконанні стратегічної екологічної оцінки, які розміщено за посиланням https://mepr.gov.ua/diyalnist/napryamky/zmina-klimatu/adaptatsiya-do-zminy- klimatu/. Пропонуємо врахувати ці рекомендації в роботі.

Дані щодо об’єктів та територій природно-заповідного фонду Звіту про СЕО та проєкту ДДП потребують коригування. Під час надання зауважень та пропозицій до Заяви про СЕО додатково інформувалось, що перелік територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення Луганської області розміщено на офіційному сайті Департаменту https://www.eco-lugansk.gov.ua/ у розділі «Основна діяльність» - «Заповідна справа та екомережа».

Значна частина Кремінської територіальної громади входить до складу Смарагдової мережі UA0000069 Kreminski Lisy, площа якої складає 18240,0 га, що створена для збереження 27 видів птахів, 31 виду інших видів фауни і флори, занесених до Резолюції 6 (1998) та 19 типів природних оселищ, занесених до резолюції 4 (1996) Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі. Межі територій Смарагдової мережі і їх стандартні форми даних розміщені на офіційному сайті Ради Європи: https://www.coe.int/en/web/bern-convention/emerald-viewer.

Іншу інформацію щодо природоохоронних територій та об’єктів, впливу на них та наслідків для них пропонуємо уточнити, з урахуванням визначення згідно з пунктом 9 додатку до Закону України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних» («Природоохоронні території та об’єкти - території та об’єкти природно-заповідного фонду, їх функціональні та охоронні зони, території, зарезервовані з метою наступного заповідання, території та об’єкти екомережі, території Смарагдової мережі, водно-болотні угіддя міжнародного значення, біосферні резервати програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

Складові структурних елементів екомережі пропонуємо навести відповідно до статті 5 Закону України «Про екологічну мережу України».

У розділі 3 Звіту про СЕО наведено лише SWOT - аналіз екологічної ситуації в територіальний громаді. У Звіті про СЕО, відповідно до вимог Закону, має бути інформація щодо характеристики стану довкілля, умов життєдіяльності населення та стану його здоров’я на територіях, які ймовірно зазнають впливу (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень). Під час здійснення SWOT - аналізу не розглянуто існуючі та майбутні негативні наслідки зміни клімату як негативні фактори впливу.

У Проєкті та Звіті пропонуємо додатково врахувати наявність:

  • Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на період до 2025 року, затвердженого розпорядженням Кабінету міністрів України від 21.04.2021 № 443-р;
  • Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, затвердженої розпорядженням Кабінету міністрів України від 14.08.2019 № 688 – р;
  • Водної стратегії України на період до 2050 року та плану її реалізації у 2022 - 2024 роках, схвалених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.12.2022 №1134;
  • Державної стратегії управління лісами України до 2035 року та операційним планом її реалізації у 2022 - 2024 роках, затверджених розпорядженням

Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1777-р.

Також повідомляємо, що Закон України «Про відходи» втратив чинність, тому з 09.07.2023 року правові, організаційні, економічні засади діяльності щодо запобігання утворенню, зменшення обсягів утворення відходів, зниження негативних наслідків від діяльності з управління відходами, сприяння підготовці відходів до повторного використання, рециклінгу і відновленню з метою запобігання їх негативному впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище регулюються Законом України «Про управління відходами». Таким чином пропонуємо привести термінологію у сфері управління відходами до вимог Закону України «Про управління відходами», а саме замінити слова «Створення системи поводження з твердими побутовими відходами» на «Створення системи управління побутовими відходами» та інше.

Розділ 6 Звіту про СЕО згідно з Законом має містити інформацію щодо заходів, які передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування. У таблиці даного розділу Звіту про СЕО перелічено лише заходи, передбачені проєктом ДДП. Відповідно до розділу VII Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування, затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 10.08.2018 № 296 (зі змінами), одним з результатів СЕО є рекомендації і заходи щодо запобігання, зниження або компенсації несприятливого впливу на довкілля, у тому числі здоров’я населення, і посилення позитивних впливів. Ці рекомендації доречно розглядати як попереджувальні заходи. До таких попереджувальних заходів доцільно віднести оцінку впливу на довкілля планової діяльності, пов’язаної з реалізацією проєкту ДДП.

Розділ 9 Звіту про СЕО пропонуємо привести у відповідність вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 №     1272 «Про

затвердження Порядку здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення». Зазначене дозволить замовнику виконати вимогу статті 17 Закону стосовно здійснення моніторингу наслідків виконання ДДП, оприлюднення його результатів та, у разі виявлення не передбачених звітом про СЕО негативних наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, вживати заходів для їх усунення.

Також, відповідно до статті 17 Закону замовник у межах своєї компетенції здійснює моніторинг наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, один раз на рік оприлюднює його результати на своєму офіційному веб-сайті у мережі Інтернет та у разі виявлення не передбачених звітом про стратегічну екологічну оцінку негативних наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, вживає заходів для їх усунення. Вимоги організації та здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, визначено Порядком здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 № 1272.

В. о. директора                      Тетяна КУКУШКІНА

Read 64 times

Main Menu

Kremins'ka TG