Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Середа, 06 вересня 2023 16:37

Зауваженння і пропозиції до заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ,
ЗЕМЕЛЬНИХ, МАЙНОВИХ ВІДНОСИН, ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ
просп. Центральний, 59, м. Сєвєродонецьк, Луганська область, Україна, 93406

тел. +38 (06452) 2-55-00, +38 (06452) 2-55-77, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  Код ЄДРПОУ 40194452

06.09.2023 № 06/01-11/20230906-2

На №                             від                           

Кремінська міська військова адміністрація

Департамент комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, відповідно до вимог пункту 2 частини першої статті 8 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» (далі – Закон), розглянув внесену до Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки (справа № 30-08-1847-23 від 30.08.2023) Заяву про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту Програми соціально-економічного та культурного розвитку Кремінської міської територіальної громади на 2024-2027 роки (далі – Заява) та надає наступні зауваження і пропозиції.

При визначенні цілей охорони довкілля, у тому числі здоров’я населення, що мають відношення до проєкту ДДП, доцільно розглянути стратегічні цілі та завдання щодо виявлених проблем в інших актах законодавства, відповідність проєкту ДДП положенням та завданням, спрямованим на виконання на регіональному та місцевому рівні зобов’язань та заходів у сфері охорони довкілля та сталого використання природних ресурсів відповідних планів, стратегій, програм та інших документів загальнодержавного рівня, а також міжнародних угод, Стороною яких є Україна. Це допоможе виявити взаємозв’язок між проєктом ДДП та існуючими актами законодавства і обґрунтувати вибір проблем, які заслуговують на розгляд при проведенні стратегічної екологічної оцінки. Пропонуємо врахувати вищенаведене при підготовці належного розділу Звіту про стратегічну екологічну оцінку та зазначити відповідний зв’язок проєкту ДДП з іншими документами державного планування, врахувавши термін дії пов’язаних документів та актуальні зміни до них.

Згідно з пунктом 3 частини третьої статті 10 Закону Заява про СЕО повинна містити інформацію про те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів).

Здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності, визначеної частинами другою і третьою статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Така планована діяльність підлягає оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності. У розділі 7 Заяви про СЕО зазначено, що під час здійснення СЕО передбачається розглянути заходи, визначені законодавством, з урахуванням вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Відповідно до розділу VII Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування, затвердженими наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 10.08.2018 № 296 (зі змінами), одним з результатів СЕО є рекомендації і заходи щодо запобігання, зниження або компенсації несприятливого впливу на довкілля, у тому числі здоров’я населення, і посилення позитивних впливів. Ці рекомендації доречно розглядати як попереджувальні заходи. До таких попереджувальних заходів доцільно віднести оцінку впливу на довкілля планової діяльності, пов’язаної з реалізацією проєкту ДДП.

Згідно з пунктом 6 частини першої статті 1 Закону наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, − будь-які ймовірні наслідки для флори, фауни, біорізноманіття, ґрунту, надр, клімату, повітря, води, ландшафту, природних територій та об’єктів, безпеки життєдіяльності населення та його здоров’я, матеріальних активів, об’єктів культурної спадщини та взаємодія цих факторів. Пропонуємо оцінити наслідки відповідно до Закону. Також, під час здійснення стратегічної екологічної оцінки доцільно оцінити можливий вплив та ймовірні наслідки для територій та об’єктів ПЗФ і Смарагдової мережі.

У пункті 4 Заяві наведено перелік територій природно-заповідного фонду. Відповідно до статті 3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» заказники, пам’ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки та парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва залежно від їх екологічної і наукової, історико-культурної цінності можуть бути загальнодержавного або місцевого значення. У зв’язку з вищевикладеним пропонуємо привести термінологію до вимог чинного законодавства. Додатково інформуємо, що перелік територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення Луганської області розміщено на офіційному сайті Департаменту http://www.eco-lugansk.gov.ua/ у розділі «Основна діяльність» - «Заповідна справа та екомережа».

Рішеннями 36-го та 39-го засідання Постійного комітету Бернської конвенції у 2016 та 2019 роках були затверджені переліки територій Смарагдової мережі для України, які складаються з 377 територій. Рекомендацією № 16 (1989) Бернської конвенції визначено, що договірні сторони повинні забезпечити належне управління територіями Смарагдової мережі. Збереження цих територій є зобов’язанням України перед Радою Європи в рамках Бернської конвенції та Європейським Союзом в рамках Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом. Тому при плануванні або здійсненні діяльності в межах території Смарагдової мережі або за її межами, але яка може мати вплив на таку територію, потрібно враховувати необхідність забезпечення збереження у довгостроковій перспективі природних оселищ та видів природної фауни і флори, що підлягають особливій охороні в Європі.

Окремо інформуємо, що Міністерством енергетики та захисту довкілля України листом від 03.03.2020 № 26/1.4-11.3-5650 надано рекомендації щодо врахування питань пом’якшення та адаптації до зміни клімату в документах державного планування всіх рівнів та при виконанні стратегічної екологічної оцінки, який розміщено за посиланням:
https://mepr.gov.ua/diyalnist/napryamky/zmina-klimatu/adaptatsiya-do-zminy-klimatu/. Пропонуємо врахувати ці рекомендації в процесі підготовки та затвердження ДДП.

У Заяві зазначено, що здійснюється розгляд виправданих альтернатив планованих рішень. Загальною альтернативою є гіпотетичний (нульовий) сценарій, при якому проєкт Програми не затверджується. Пропонуємо у звіті про стратегічну екологічну оцінку надати обґрунтування вибору виправданих альтернатив, представлених до розгляду, та врахувати необхідність виконання норми частини шостої статті 13 Закону в якій зазначено, що замовник готує довідку про консультації, в якій обґрунтовує обрання саме цього документа державного планування у тому вигляді, в якому він запропонований до затвердження, серед інших виправданих альтернатив, представлених до розгляду.

Звертаємо увагу що підчас підготовки інформації про заходи, передбачені для здійснення моніторингу наслідків виконання заходів Програми, у тому числі для здоров’я населення, необхідно керуватися Порядком здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1272.

Крім того, при підготовці звіту про стратегічну екологічну оцінку необхідно дотримуватися вимог статті 11 Закону, Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування, затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 10.08.2018 № 296 (зі змінами).

В.о. директора                              Тетяна КУКУШКІНА

Read 83 times

Main Menu

Kremins'ka TG