Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Субота, 01 квітня 2023 11:21

2023/80. Про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Кремінської громади за 2022 рік

КРЕМІНСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
СЄВЄРОДОНЕЦЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

31 березня 2023 року

Кремінна

№01-08/80

Про виконання Програми соціально-економічного та
культурного розвитку Кремінської громади за 2022 рік

Розглянувши звіт про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Кремінської громади за 2022 рік, керуючись Постановою Верховної Ради України від 01.07.2022 № 2333-ІХ «Про здійснення начальниками Кремінської і Рубіжанської міських військових адміністрацій Сєвєродонецького району Луганської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», ст.ст. 4, 10, 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та на підставі розпорядження начальника Кремінської міської військової адміністрації від 03.04.2022 №01-01/01 «Про набуття повноважень»
зобов’язую:

  1. Звіт про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Кремінської громади за 2022 рік, затвердженої рішенням сесії Кремінської міської ради від 22 грудня 2021 року № 12/41 «Про затвердження Програми соціально-економічного та культурного розвитку Кремінської громади на 2022-2023 роки» (із змінами та доповненнями), взяти до відома (додається).
  2. Відділу економіки, торгівлі та регуляторної політики, загальному відділу забезпечити оприлюднення та розміщення звіту про виконання Програми на офіційному сайті Кремінської міської військової адміністрації.
  3. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступника начальника військової адміністрації з житлово-комунальних та соціальних питань Наталю МАКОГОН.

Начальник військової адміністрації                       Олександр ДУНЕЦЬ

 


Додаток до розпорядження
начальника військової адміністрації
від 31.03.2023 № 01-01/80

Звіт про стан виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Кремінської громади на 2022-2023 роки
за 2022рік

У зв’язку із повномасштабним військовим вторгненням російської федерації на територію України 24 лютого 2022 року, тимчасовою окупацією Кремінської територіальної громади та на виконання Указу Президента України від 31.03.2022 № 192/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Луганській області» Кремінська міська військова адміністрація Луганської області на початку квітня 2022 року виїхала до м. Рівне Рівненської області з метою проведення відповідних реєстраційних дій та відновлення діяльності. Кремінська міська військова адміністрація тимчасово змінила поштову адресу: м. Рівне, вул. Фабрична, 20. Було вжито заходів щодо відкриття банківських рахунків, постановки на облік в податковій та казначейській службах, інших державних структурах. Такі ж дії щодо налагодження роботи було проведено по деяких інших структурних підрозділах військової адміністрації, які є юридичними особами.

Так, відновили свою діяльність на підконтрольній Уряду території Управління освіти, культури, молоді та спорту військової адміністрації та відповідно заклади освіти, культури та спорту, які також тимчасово змінили своє місцезнаходження. Відновили діяльність заклади громади медичного спрямування та заклади соціальної сфери, що дозволило прийняти кілька програм соціального спрямування. Міська військова адміністрація тісно співпрацювала з Луганським обласним відділенням Національного Олімпійського комітету України щодо надання допомоги ВПО.

Після проведення державної реєстрації військової адміністрації одразу було розпочато активну роботу з пошуку та виявлення мешканців Кремінської громади, які тимчасово перемістилися в різні регіони країни. У зв’язку з чим виникла необхідність визначення координаторів, перелік та положення про роботу яких затверджено розпорядженням начальника Кремінської міської військової адміністрації від 06.05.2022 № 01-01/19 «Про призначення координаторів». Першочерговим їх завданням стала координація переселенців по закріплених областях з метою виявлення вимушено переміщених осіб з числа Кремінської громади, визначення їх потреб, забезпечення гуманітарною допомогою та вирішення інших проблемних питань соціального характеру.

Було сформовано базу внутрішньо переміщених осіб Кремінської громади, яка постійно оновлювалась. На початок липня 2022 року налічувалось близько 2500 осіб, та було сформовано інформацію у розрізі категорій (жінки/чоловіки, діти, вразливі категорії населення). Збір інформації відбувався на постійній основі через впроваджену гугл-форму, через координаторів в областях та за особистими зверненнями ВПО безпосередньо до працівників військової адміністрації.

Окремо формувалась інформація щодо внутрішньо переміщених осіб, які мешкали у місцях компактного проживання (гуртожитки, школи тощо). По деяких гуртожитках у населених пунктах Рівненської області зібрано інформацію по внутрішньо переміщеним особам Луганської області. Так, наприклад, гуртожиток педагогічного коледжу м. Сарни налічував 56 осіб ВПО Луганської області, з них 20 з Кремінської громади; гуртожиток лісотехнічного фахового коледжу м. Березне - 162 особи, з них 53 з Кремінської громади; Клеванська санаторна школа смт. Клевань – 135 осіб, з них 27 з Кремінської громади тощо.

Також було впроваджено збір інформації для формування реєстрів пошкодженого/зруйнованого нерухомого майна юридичних осіб та фізичних осіб.

Кремінська міська військова адміністрація розпочала тісну співпрацю з Рівненською міською радою. Так, міська рада надала військовій адміністрації приміщення в оренду, деяку офісну техніку та меблі, спільно вирішувались нагальні питання внутрішньо переміщених осіб тощо. До того ж, військова адміністрація вийшла з ініціативою щодо створення Ради ВПО при Рівненській міській раді, яка була підтримана особисто міським головою. Було створено Раду ВПО і при Кремінській міській військовій адміністрації.

Враховуючи ситуацію, було розроблено Програму відновлення та розвитку Кремінської міської територіальної громади «Я Кремінщина» на 2022-2030 роки, в основу якої покладено концепцію відбудови та сталого розвитку Кремінської територіальної громади після деокупації території громади Луганської області, а до цього – забезпечення всебічної підтримки внутрішньо переміщених осіб з Кремінської громади з вирішення питань гуманітарної та соціальної сфери.

До початку бойових дій внаслідок російської агресії, Кремінська міська територіальна громада – це була новостворена громада, яку організовано у відповідності до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 p. № 717-p «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Луганської області» та яка увійшла до Сєверодонецького району Луганської області (відстань до м. Сєвєродонецьк - 26 км, до м. Харків - 228 км, до м. Київ - 735 км).

До складу Кремінської об’єднаної територіальної громади увійшли Новокраснянська та Червонопопівська сільські ради. Всього громада включає 11 населених пунктів: місто Кремінна, село Житлівка, село Стара Краснянка, село Діброва, село Кузьміне, село Новокраснянка, село Суровцівка, село Пшеничне, село Червонопопівка, село Голикове, село Піщане.

Площа об'єднаної територіальної громади становить 533,4 кв.км.

Населення громади становило – 21,968 тис.осіб.

Промисловість та підприємництво. Місцеву економіку було представлено традиційними секторами - добувною та обробною промисловістю, агропромисловим комплексом. Основними бюджетоутворюючими підприємствами промислового комплексу Кремінської ТГ були 9 підприємств.

Кремінська громада Луганської області опинилась в особливо важких умовах – на лінії зіткнення, пошкоджено та зруйновано майно у багатьох суб’єктів господарювання, житлові будинки мешканців, інфраструктура міст, втрачено людський трудовий потенціал та ін. Та руйнація майна продовжується внаслідок продовження ведення бойових дій на території громади. Багато яких підприємств переробної галузі залишилися на тимчасово окупованій території ‑ частина з них також зруйнована, обладнання пошкоджено або вкрадено. Проте, незважаючи на це, після деокупації території, буде вжито всіх необхідних заходів щодо відновлення промислового та сільськогосподарського потенціалу громади, створено умови для перспектив їх роботи в майбутньому, та місцева влада всіляко сприятиме утворенню нових виробництв.

До початку бойових дій в громаді було зареєстровано 18 фермерських господарств. Земельний фонд Кремінської громади складав 53,3 тис. га., у тому числі: сільськогосподарських угідь - 17,9 тис. га.; рілля - 10,5 тис. га.; сіножаті та пасовища - 7,4 тис. га.

Малий та середній бізнес Кремінської громади був представлений 1173 діючими суб’єктами підприємницької діяльності, з них: малих підприємств – 205 од.; СПД – фізичних осіб (платники податків) – 968 од. У малому і середньому бізнесі було зайнято 2601 особи, з них: у малому бізнесі – 1369 осіб; фізичні особи-підприємці з найманими працівниками – 1232 осіб.

Територіальна громада мала розвинену мережу роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, де в основному були задіяні суб’єкти мікропідприємництва, що давало змогу в повному обсязі забезпечувати населення продовольчими та непродовольчими товарами та послугами. Так, торговельна мережа Кремінської територіальної громади складалась з: 166 магазинів; 55 кіосків/павільйонів; 2 підприємств оптової торгівлі; 52 підприємств ресторанного господарства; 120 підприємств побутового обслуговування; 7 АЗС та 1 АГНКС. Також у місті функціонувало 2 ринки змішаної спеціалізації, загальною кількістю торговельних місць на ринках – 461 одиниці.

Інфраструктуру розвитку та підтримки підприємництва громади складали: Центр надання адміністративних послуг Кремінської міської ради, бізнес-центр, 2 банківські установи, 2 громадських об’єднання підприємців.

ЦНАП Кремінської міської ради надавав 214 адміністративних послуг. З початку повномасшатабної збройної агресії російської федерації, мешканці Кремінської громади потребували допомоги як гуманітарної так й консультативної з різних адміністративних питань. Виїхавши з Кремінної, Кремінська МВА відразу відновила роботу ЦНАП «SQS» та розпочалась видача Довідок про склад сім’ї та зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, формувалась інформація про реєстрацію місця проживання особи для мешканів Кремінської громади, які тимчасово перемістились в різні куточки України (передача документів здійснювалась поштовими відправленнями Укрпоштою та/або Новою поштою).

У внутрішньо переміщених осіб громади досить часто виникали проблемні питання, пов’язані з реєстрацією місця проживання, в т.ч. у гуртожитках. Для більш швидкого реагування та сприяння надання відповідних послуг, було створено тимчасову комісію з вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб, що дозволило забезпечити видачу Довідки про фактичне місце проживання особи.

Надавались роз’яснення щодо отримання соціальних допомог від держави або міжнародних донорів, що можна було отримати через кол-центр (контактний телефон 0950173961). Після того як ЦНАП та віддаленні робочі місця ЦНАПу було підключено до колл центру – «гарячої лінії» Луганської облдержадміністрації (тел. 0800332475), почали надаватись консультації щодо можливостей отримання гуманітарної допомоги ВПО з Луганської області. Збір інформації було запроваджено на постійній основі через впроваджені гугл-форми, через координаторів в областях та за особистими зверненнями ВПО безпосередньо до працівників ЦНАП військової адміністрації. На кінець 2022 року на обліку нараховувалось понад 4200 ВПО Кремінської громади.

З метою удосконалення та збільшення переліку послуг в центрі протягом 2022 року укладено угоду про співробітництво з надання адміністративних послуг у сфері соціального захисту населення, що надавались управлінням соціального захисту населення Сєвєродонецької районної державної адміністрації Луганської області та Кремінською міською військовою адміністрацією. Протягом 2022 року проведена робота щодо підключення до програми «Соціальна громада» з метою вдосконалення роботи документообігу з управлінням соціального захисту населення.

Також була проведена робота з Міністерством юстиції України та ДП «Національні інформаційні системи» з метою отримання допуску до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у вигляді перегляду інформаційної довідки, реєстраційної справи РРП.

В грудні 2022 року ЦНАПом отримано допуск до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації та отриманні електронні ключи працівниками ЦНАП для входу в даний реєстр, це в свою чергу збільшило перелік адміністративних послуг (послуга - Внесення інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації).

Загалом діяльність управління «Центр надання адміністративних послуг» у 2022 році була націлена на вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб Кремінської громади, які вимушено тимчасово опинились в різних місцях країни; забезпечення проведення консультативно-роз’яснювальної роботи з загальних питань переселенців, а також в сфері здійснення підприємницької діяльності, оподаткування, отримання соціальних виплат, оформлення та переоформлення довідок внутрішньо переміщеної особи.

Всього за 2022 рік було надано наступні адміністративні послуги:

  • довідка про склад сім’ї та зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та Інформацію про реєстрацію місця проживання особи – 85;
  • довідка про фактичне місце реєстрації особи –31;
  • допомога реєстрації в гугл – формі суб’єктам звернення з метою отримання гуманітарної допомоги – 389.

Інвестиційна діяльність. У січні 2022 року в рамках програми Культура регіони до Українського культурного фонду був поданий проєкт Фестиваль «Української народної іграшки та гри». Загальна кошторисна вартість проєкту 1 264 495 грн. (пройшов І тур відбору).

На початку 2022 року від Міжнародного фонду «Відродження» здійснювалась реалізація проєкту «Екологічний контроль громади». Загальна вартість проєкту 128326,00 грн.

У лютому 2022 року був підписаний меморандум про співпрацю з Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» щодо створення та забезпечення функціонування «Центру активності громадян».

У лютому 2022 року в рамках програми EGAP «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» була запланована реалізація проєктів: Цифрова стратегія громади, Громадський бюджет, Е-консультації, Відкрите місто, Е-петиції, Е-щоденники, Розумний кол-центр, Мобільна валіза ЦНАП, Веб-сайт громади на платформі СВОЇ.

Також, у 2022 році було заплановано реалізацію інвестиційного проекту «Впровадження енергозберігаючого проекту у навчальному закладі та освітленні вулиць міста Кремінна». Для реалізації проєкту було передбачено фінансування у розмірі 13913,645 тис. грн.

У зв’язку з тимчасовою окупацією Кремінської територіальної громади та початком бойових дій на території України реалізація зазначених проєктів була призупинена.

Після відновлення роботи військової адміністрації на території підконтрольній українському Уряду, було відновлено робочі зв’язки з міжнародними організаціями ПРООН, GIZ, USAID, які поступово надавали технічну підтримку та починали реалізацію деяких програм. Так, продовжилась спільна реалізація проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» за темою «Покращення організаційної результативності та надання послуг», проведено низку тренінгів та інституціональну оцінку діяльності Кремінської міської військової адміністрації, в рамках проекту розроблено рекомендації щодо надання соціальних та адміністративних послуг в умовах воєнного стану.

На ряду з цим продовжилась співпраця з асоціаціями органів місцевого самоврядування, Асоціацією міст України. Військова адміністрація зареєстрована на онлайн-платформі для підтримки органів місцевого самоврядування «Cities4Cities» щодо налагодження прямих зав’язків для співпраці та отримання допомоги.

Кремінська МТГ розвивалась та мала велику перспективу в реалізації успішних інфраструктурних, соціальних проєктів та програм направлених на електронну демократію, але після вторгнення російських військ на територію України (з 24.02.2022 року) напрям інвестиційної діяльності змінився та був направлений на вирішення таких питань, як забезпечення гуманітарних потреб ВПО Луганської області, в т.ч. Кремінської громади.

Відділом постійно проводився моніторинг сайтів міжнародних організацій з пошуку конкурсних грантів на участь у проєктах щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, організацій громадянського суспільства, бізнес-спільноти.

Взято участь в роботі з підготовки та реалізації проєктних заявок:

- співпраця з Програмою розвитку ООН в Україні;

- Проект USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» щодо надання технічної допомоги меблів, комп’ютерної техніки для облаштування офісу та подальшої роботи Кремінської міської військовій адміністрації на суму 201 036,00 грн.(меморандум SEV079-D-043-2022 від 10.05.2022);

- реалізовано проект USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» за темою «Покращення організаційної результативності та надання послуг»;

- участь в гуманітарній програмі «Гуманітарна солідарність», яка реалізовувалась Міжнародним фондом «Відродження» у партнерстві та за фінансової підтримки CARE Deutschland e.V. на прямі закупівлі товарів гуманітарного призначення (дрібне побутове приладдя, постільна білизна, ковдри тощо) на суму 294,5 тис. грн. В рамках цієї програми підтримка була надана мешканцям Кремінської громади, що мешкають в Рівненській області (отримали допомогу – 81 родина (243 особи), в т.ч.: жінки – 83; чоловіки – 59; діти - 65 (до 14 р.); пенсіонери – 36);

- Міжнародної організації з міграції (МОМ) в рамках проекту МОМ: DP.2437 «Кожен має значення – інклюзивні дані заради стабільності та розвитку» було отримано товари побутового вжитку для ВПО з Кремінської громади: матрац (868 шт), постільні набори (896 шт), каністри (864 шт), ковдри (900 шт) на загальну суму 2409682,72 грн. Допомогу отримало 1426 осіб;

- Благодійної організації «Благодійний фонд «Стабілізейшн Суппорт Сервісез» за актом безкоштовного приймання-передачі товарно-матеріальних цінностей отримано товари в асортименті (в травні п.р. - продуктовий набір – 65 шт, засоби гігієни на загальну суму 36427,41 грн. та в червні п.р. - 98 шт, засоби гігієни на загальну суму 108861,70 грн.), які також було розповсюджено серед ВПО з Кремінської громади;

- у співпраці з волонтерами та за фінансової підтримки Данської ради у справах біженців (DRC) надана допомога 236 родинам (продуктові набори та гігієна);

- разом з БО «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ФОНД РОЗВИТКУ ГРОМАД «ІНІЦІАТИВА» в межах співпраці з Представництвом Датської Ради у справах біженців в Україні надано благодійну допомогу на суму 31 071,96 грн. для задоволення гуманітарних потреб ВПО (нижня білизна дитяча, жіноча, чоловіча).Отримали допомогу 226 родин.

            - співпраця з Луганським обласним відділенням Національного Олімпійського комітету України, завдяки чому було надано гуманітарну допомогу у вигляді спортивного одягу 8 дітям у Рівненській області, 10 дітям у Івано-Франківській області та у вигляді дитячого харчування та памперсів, які були розповсюджені серед 7 сімей ВПО з числа мешканців Кремінської громади;

- реалізований проєкт у співпраці з БО «БФ «Восток-СОС» на суму 352594,50 грн. отримали допомогу 250 родин з числа вразливої категорії населення.

Для інформування ВПО та зворотнього зв’язку був створений Telegram канал «Координатори Кремінщини» та для роботи координаторів «Спілка координаторів», а також у кожній області створена група в Viber для ВПО з Луганщини.

На постійній основі вивчались потреби внутрішньо переміщених осіб Кремінської громади, для задоволення гуманітарних потреб населення та покращення умов проживання.

У 2022 році відділ інвестиційної діяльності активно співпрацював з благодійними фондами, громадськими організаціями та іншими волонтерськими та донорськими організаціями щодо подання запитів та отримання гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб - мешканцям Кремінської громади в різних областях країни за допомогою координаторів.

Налагоджено зв’язки з новими партнерами, відділом інвестиційної діяльності підготовлені меморандуми про співпрацю з благодійними фондами та організаціями:

- БО «Благодійний фонд «Айсберг» (Львівська обл. с. Гірне);

- БФ «СИНЕРГІЯ ЗАРАДИ ДОБРОБУТУ» (м. Київ, шелтер для ВПО);

- БО “Благодійний Фонд “Право на Захист”;

- Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» (м. Рівне, шелтр для ВПО);

- Центр розвитку здоров’я дитини «KLEIN»(м. Рівне);

- Гощанською селищною радою.

Меморандуми передбачали співробітництво в налагодженні та покращенні рівня забезпечення нагальних потреб мешканців, переміщених з тимчасово окупованих територій Луганської області, в наданні приміщень для тимчасового проживання ВПО з Луганської області, а також співпрацю Сторін у розвиток благодійної діяльності, спрямованої на вирішення нагальних проблем (поліпшення стану здоров’я, сприяння соціальній реабілітації малозабезпечених) дітей з особливими можливостями, дітей позбавлених батьківського піклування, підтримці багатодітних сімей, сприяння навчанню та інтелектуального розвитку дітей, всебічне сприяння підвищенню рівня моралі, культури та духовності в Україні, пропагування здорового способу життя.

Відновлено діяльність Мережі Робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості Луганської області в умовах війни. Проводились заходи з представниками робочої групи при Кремінській міській військовій адміністрації, де планувались основні напрямки діяльності лідерів Мережі робочої групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості в умовах війни, співпраця РГ з ГБСЗ з громадськістю, органами державної влади та місцевого самоврядування, зацікавленими службами.

В рамках забезпечення громадської безпеки, соціальної згуртованості та відновлення Кремінської територіальної громади проведено заходи та зустрічі:

- 10 травня 2022 року головою ГО «Чарівний пендель» та координатора з Черкаської області, в Умані була організована толока;

- 8 липня 2022 року прийняли участь у флешмобі з нагоди Дня міста «КРЕМІННА в моєму серці ОДНА!»;

- 12 липня 2022 року в місті Рівне був проведений урочистий захід на честь Кремінної та з нагоди вручення документів про завершення навчання випускникам 9-х та 11-х класів закладів освіти Кремінської громади;

- 15 липня 2022 року у співпраці з центром розвитку здоров’я дитини «Klein» та команди проєкту СпівДія заради дітей у місті Рівне провели захід для дітей «Життя плануй – Україну будуй!»;

- 19 липня 2022 року за підтримки Кремінської міської військової адміністрації молодіжна рада Кремінської ТГ провела зустріч на тему «‎Діалоги перемоги: участь молоді у відновленні України» в рамках ініціативи «‎Діалоги перемоги: участь молоді у відновленні України» у співпраці з Молодіжною радою при виконавчому комітеті Уманської міської ради та Управлінням Уманської міської ради, за сприяння UNDP Ukraine/ПРООН в Україні;

- 22 липня 2022 року у Рівному на Театральній площі відбулася мистецька акція «Ангельські крила» в рамках проекту «СпівДія заради дітей»;

- 19-21 серпня 2022 року участь працівників МВА у семінарі з поліпшення організаційної результативності за підтримки наших партнерів USAID Програми Демократичне врядування у Східній Україні;

- 4 вересня 2022 року участь у фестивалі народної іграшки та гри у Рівному під гаслом «Від Луганщини до Рівненщини! Україна - незалежна, нероздільна та нескорена! Український народ непереможний!». Організаторами свята виступили Рівненський обласний центр народної творчості, Луганський обласний центр народної творчості, Рівненська обласна наукова бібліотека, Луганська обласна наукова бібліотека, управління культури та туризму Рівненської ОДА, управління культури, національностей, релігій та туризму Луганської ОДА, Кремінська військова адміністрація.

Кремінською міською військовою адміністраціє проведено актуалізацію інформації щодо організацій громадського суспільства Кремінської територіальної громади, які вимушено перемістились з окупованої території в різні куточки країни. Було налагоджено роботу з громадськими організаціями, які виїхали на підконтрольну територію. Усього відновило роботу 5 організацій, які активно включилися в роботу з подання проєктних заявок до конкурсних відборів міжнародних організацій з допомоги внутрішньо переміщеним особам, які постраждали від воєнних дій, забезпечення гуманітарних потреб, психологічної стабілізації та сприяння ефективній суспільній адаптації та інтеграції у громади, що їх приймають.

Так, це такі громадські організації, як: ГО «Кремінська бізнес-асоціація» - керівник Сімонов А.Л., ГО «Освітня лабораторія сприяння протидії біозагрозам» та ГО «Християнський фонд» - керівник Вощаний К.М, ГО «Соціальний добробут та фінансова грамотність населення» - керівник Логвиненко Т.Г., ГО «Центр гендерної рівності» - керівник Вітко Н.В. та інші. У тісній співпраці з громадськими організаціями готуються проектні заявки до участі у конкурсних відборах програм різного спрямування, та перш за все націлених на допомогу внутрішньо переміщеним особам.

В м. Рівному активними мешканцями Кремінської громади була створена нова ГО «Крокуємо разом – діємо разом». Налагоджено співпрацю в м. Рівне з місцевими ГО «Центр соціальної взаємодії та ініціативи», Рівненською мобільною командою “СпівДіязарадиДітей”.

Демографічна сфера. Через повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну в демографічній сфері відбувається скорочення чисельності населення. Кількість народжених знижується, а померлих зростає. Триває міграція населення як в межах території країни підконтрольній Уряду України, так і за кордон. До початку бойових дій чисельність населення громади становила понад 20,0 тис осіб.

Житлово-комунальне господарство. До початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну та тимчасової окупації території громади, сфера житлово-комунального господарства поступово розвивалась, оновлювалась інфраструктура.

Так, на балансі комунального підприємства «Креміннатеплоенерго» перебувало 5 котелень, з яких працювало 3, встановлена потужність яких 7,032 Гкал/год, приєднана напруга - 2,46 Гкал/год. Протяжність теплових мереж у двотрубному вимірі складала 1,282 км.

Протяжність водопровідної мережі Кремінської територіальної громади -132,7км. Питна вода видобувалась з підземних джерел. На території міста розташовані артезіанські свердловини підземної води «Житлівського водозабору» - 28 шт., каптажі № 1, № 2 «Кремінські каптажі», артезіанська свердловина № 19 сел. Стара Краснянка. Балансоутримувачем свердловин та водопровідно-насосних станцій «Житлівська» та «Кремінська» є КП «Кремінське ВКГ». Кількість свердловин, що експлуатуються - 6 од., в тому числі «Житлівського водозабору» - 5, свердловина № 19 сел. Стара Краснянка - 1.

Каналізаційна мережа міста налічувала 1 каналізаційну очисна споруду (КНС) та 37,7км мереж. Встановлена потужність КНС 7,0 тис.м3/добу. Середньодобовий обсяг очистки стічних вод 0,68 тис.м3/добу;

Житловий фонд становив 11242 будинки, в т.ч. будинки індивідуальної забудови - 11149. Кількість багатоквартирних будинків обладнаних централізованим водопроводом - 93, каналізацією - 69,газопостачанням - 100. Житловий фонд соціального призначення загальною площею - 362,8 м2, в тому числі: соціальне житло - 1 од., у т.ч. будинків - 1од., квартир - 11од., з них придатних до житла 0 квартири. Фонд житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб відсутній. На території міста Кремінна створено 30 ОСББ в які входять 36 багатоквартирні будинки та 5 ЖБК в які входять 5 багатоквартирних будинків.

На території Кремінської територіальної громади знаходиться 200,3 км або 894,3 тис. м2 автодоріг комунальної власності, 9 автомобільних мостів та 10 пішохідних мостів (переходів) через р.Красна, р.Родникова та р. Сіверський Донець, що утримуються Дочірнім підприємством «КРЕМІНСЬКЕ КОМГОСПОДАРСТВО» комунального підприємства «КРЕМІННА-КОМУНСЕРВІС» та комунальним підприємством «Червонопопівський благоустрій». Загальна протяжність вулично-дорожньої мережі з твердим покриттям становить 86,85 км, з них обладнано дощовою каналізацією 5,5км. Загальна площа зелених насаджень - 12,2 га, з неї 5,73 га (6 парків культури та відпочинку).

Об’єкти природно-заповідного фонду громади включають:

заповідні урочища місцевого значення, які розташовані на території національного природного парку «Кремінські ліси»: «Дубовий гай» (5 га), «Білоусова садка» (7,7 га), «Сіточне» (13 га), «Хрящуваха» (14,9 га),

заповідне урочище державного значення «Широке» (122 га),

ботанічний заказник державного значення «Сафоново» (21,7 га),

ботанічний заказник місцевого значення «Серебрянський» (107,1 га),

гідрологічний заказник місцевого значення «Кремінські каптажі» (3900 га),

зоологічний заказник місцевого значення «Жеребець» (55 га),

гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Новокраснянські джерела» (0,1 га),

Національний природний парк «Кремінські ліси» (загальною площею 7269,0 га).

Спеціалістами військової адміністрації формувався реєстр зруйнованих та пошкоджених об’єктів громади, в т.ч житлових об’єктів нерухомості. Вносилась інформація до Державної електронної системи обліку руйнувань, статусу відновлення інфраструктури України про зруйновані та пошкоджені об’єкти в секторі «Житло», «Енергетика», «Водопостачання,водовідведення», «Послуги ОМС «Благоустрій», «Лісове господарство», «Охорона здоров’я», «Державне управління та місцеве самоврядування», «Торгівля та послуги», «Інші (не військові) об’єкти».

Проводились засідання Координаційного штабу з питань розгортання та організації роботи пунктів незламності (після деокупації) в Кремінській міській територіальній громади. Формувався план дій щодо життєзабезпечення деокупованих населених пунктів на території Кремінської міської територіальної громади.

Фінанси. За 2022 рік до загального фонду бюджету громади надійшло 177618,5 тис. грн., що становить 76,7 відсотки до затвердженого з урахуванням змін обсягу за звітний період, у порівнянні до аналогічного періоду 2021 року темпи надходження до міського бюджету зменшились на 17,6 відсотків, або на 37957,4 тис. грн.

З податків і зборів загального фонду виконання становить 83830,7 тис. грн., або 62,0 відсотків від планових показників, що менше до аналогічного періоду минулого року на 21,9 відсотків, або на 23494,7 тис. грн.

Активні бойові дії на території громади призвели до руйнації об’єктів критичної інфраструктури та життєзабезпечення населення, виникнення суттєвих проблем з логістикою та постачанням сировини суб’єктам господарювання, масового знищення активів та сільгосптехніки компаній агропромислового сектору, мінуванню значних площ сільськогосподарських земель, вкрай негативних екологічних наслідків, тощо. Як наслідок, чимало підприємств області опинилися у дуже складній фінансовій ситуації та змушені були евакуюватися в більш безпечні регіони або взагалі припинити роботу.

Скорочення економічної діяльності внаслідок пошкодження підприємств, або згортання їх діяльності із-за неможливості організації процесу виробництва в умовах бойових дій негативно вплинуло на зайнятість, рівень заробітної плати та доходів населення, а руйнування інфраструктурних об’єктів (житлових будинків, шкіл, лікарень, транспортних комунікацій) суттєво погіршило загальні умови його проживання на території громади та призвело до значного зростання кількості населення, яке змушено було покинути свої домівки та переміститися в інші регіони країни або за її кордон.

Вся територія громади окупована, що унеможливлює складання звітності підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та здійснення об’єктивної оцінки соціально-економічного розвитку громади.

Крім цього, практично усі органи стягнення, які контролюють надходження до бюджетів усіх рівнів, внаслідок активних бойових дій залишились без інформації, засобів її автоматизованої обробки, програмного забезпечення та баз даних, що використовувались ними раніше.

Наявність всіх перелічених умов пояснює всі негативні впливи та неможливість виконання бюджету громади за 2022 рік в повному обсязі.

За звітний період до загального фонду надійшли трансферти від органів державного управління на суму 89150,6 тис.грн., в т.ч. базова дотація – 46458,8 тис.грн., освітня субвенція – 42691,8 тис.грн.

Трансферти з місцевих бюджетів надійшли в сумі 4637,3 тис. грн., в т. ч.:

- дотація з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров`я за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету – 869,2 тис.грн., дотація з місцевого бюджету на проведення розрахунків протягом моніторингу виконання місцевих бюджетів області – 6600 грн.

- дотація з місцевого бюджету на опалювального періоду за комунальні послуги та енергоносії, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються за рахунок відповідних місцевих бюджетів за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету – 2546,2 тис.грн.,

- субвенція з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції – 908,7 тис.грн.,

- інша субвенція з місцевого бюджету в сумі 313 126 грн., в т.ч.:

- на виконання делегованих повноважень по утриманню КУ «Трудовий архів» - 26156 грн.;

- на здійснення окремих видатків з надання медичної допомоги на вторинному рівні – 280370 грн.,

- на забезпечення безперебійного функціонування інформаційно-аналітичної системи моніторингу виконання місцевих бюджетів області – 6600 грн.

Доходи загального фонду міського бюджету за 2022 рік сформовані в розрізі джерел надходжень наступним чином:

- на 85,9 відсотків за рахунок податку з доходів фізичних осіб (72052,3 тис.грн);

- на 2,7 відсотків за рахунок рентної плати за спеціальне використання інших природних ресурсів (2264,6 тис.грн.)

- на 0,8 відсотка за рахунок акцизного податку від реалізації суб`єктами господарювання пального та роздрібної торгівлі підакцизних товарів (642,6 тис.грн.);

- на 0,4 відсотка за рахунок податку на майно (328,9 тис.грн.);

- на 2,5 відсотка за рахунок плати за землю (2110,7 тис.грн.);

- на 7,2 відсотка за рахунок єдиного податку (6043,4 тис.грн.);

- на 0,5відсотка за рахунок неподаткових та інших надходжень (в т.ч. неподаткових) (388,1 тис.грн.).

За звітний період до спеціального фонду бюджету громади надійшло 2502,6тис. грн., що становить 72,4 відсотки до затвердженого з урахуванням змін обсягу за звітний період, у порівнянні до аналогічного періоду 2021 року надходження до міського бюджету зменшились на 57,4% або 3371,1 тис. грн. За звітний період до спеціального фонду трансферти не планувались та не надходили.

На видатки бюджетних установ та інших заходів спрямовано коштів загального фонду 120525,4 тис.грн., що становить 57,37 відсотків до затвердженого на звітну дату плану з урахуванням внесених змін. в порівнянні з відповідним періодом 2021 року видатки зменшені на 33%, або на 60 198,6 тис. грн., у зв’язку з неможливістю проводити запланований обсяг видатків у військовий час.

Фактичний фонд оплати праці з нарахуваннями становить 105 024,0 тис. грн., питома вага заробітної плати у загальному обсязі видатків складає 87,1%.

Фактичні видатки на енергоносії за звітний період складають 4 358,1 тис. грн, питома вага видатків за енергоносії у загальному обсязі видатків складає 3,6 %.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням рф в Україну вся територія Кремінської громади окупована, тому деякі видатки не проводилися, або фінансувалися не в повному обсязі. З цієї причини зменшені обсяги фінансування із загального фонду бюджету у порівнянні з відповідним періодом минулого року на державне управління на 17,6%, або на 4662,7 тис. грн.; на освіту - в 1,4 рази, або на 27 422, 0 тис. грн.; на соціальний захист- в 1,6 рази або 3 533,3 тис.грн.; на культуру і мистецтво - в 2,2 рази або на 6 904,7 тис.грн.; на фізичну культуру і спорт зменшились в 2,3 рази або на 1 372,8 тис. грн.; на житлово-комунальне господарство – в 5,3 рази або на 11 246,8 тис грн.; на економічну діяльність – в 1,5 рази або на 528,7 тис.грн., видатки на іншу діяльність збільшилися – в 8,3 рази або на 2 975,5 тис.грн.

Видатки загального фонду бюджету громади виконані в розрізі галузей на:

- органи влади 18,1 % (21 783,4 тис грн.);

- утримання КУ «Трудовий архів» 0,1 % ( 64,3 тис. грн.);

- освіта 64,6 % ( 77 883,4 тис. грн.);

- охорона здоров’я 1,7% ( 2 064,5 тис грн.);

- соціальний захист 4,9% ( 5 920,3 тис. грн.);

- культура та мистецтво 4,8 % ( 5 754,3 тис. грн.).

- фізична культура та спорт 0,9 %(1 066,3 тис. грн.);

- житлово-комунальне господарство 2,1 % (2 590,3 тис. грн.);

- заходи з економічної діяльності 0,1 % ( 16,5 тис. грн.);

- інша діяльність 2,4 % ( 2 962,2 тис. грн.);

- міжбюджетні трансферти 0,3 % (420, тис. грн.).

Кредиторська заборгованість по загальному фонду станом на 01.01.2023 становить 94,2 тис.грн, в т.ч. по захищених статтях видатків – 0,3 тис.грн., по незахищених - 93,9 тис.грн., яка виникла у зв’язку з відсутністю підкріплення коштів на казначейському рахунку на кінець року. Дебіторська заборгованість на звітну дату відсутня.

На видатки бюджетних установ та інших заходів спрямовано коштів спеціального фонду – 18344,0 тис. грн., що менше показника 2021 року на 52,2 відсотки або на 20009,4 тис. грн., у зв’язку з неможливістю проводити запланований обсяг видатків у військовий час.

По спеціальному фонду бюджету у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшені обсяги фінансування на органи управління на 86,2 % або на 3034,0 тис.грн., на освіту – на 70% або на1374,3 тис.грн., на соціальний захист збільшено на 79,3% або 54,1 тис.грн., на культуру зменшено на 97,6% або на 289,9 тис.грн., на житлово-комунальне господарство - на 76 % або на 6243,0 тис. грн., на інші заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха та заходи за рахунок коштів резервного фонду місцевого бюджету в топочному році направлено 813,9 тис.грн, на субвенції з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів направлено коштів в сумі 11646,5 тис.грн.

Видатки спеціального фонду міського бюджету в розрізі галузей виконані:

- по органах місцевого самоврядування на 2,6 %, або 486,6 тис.грн.;

- по освіті на 18,1%, або 3317,6 тис.грн.

- по соціальному захисту на 0,7 %, або122,3 тис. грн.;

- по культурі на 0,1% або на 7,0 тис.грн.;

- по житлово-комунальному господарству 10,6 %, або 1950 тис. грн.;

- по інших видатках - 4,4 %, або 813,9 тис.грн.;

- по субвенціях державному бюджету на 63,5 % або 11646,5 тис.грн.

Кредиторська заборгованість по спеціальному фонду станом на 01.01.2023 становить 78,7 тис.грн, в т.ч. по захищених статтях видатків – 0,3 тис.грн., по незахищених - 78,4 тис.грн., яка виникла у зв’язку з відсутністю підкріплення коштів на казначейському рахунку на кінець року. Дебіторська заборгованість на звітну дату відсутня.

Соціальний захист населення громади. У 2022 році було прийнято та розглянуто 64 заяви відповідно до Програми «Про надання одноразової матеріальної допомоги жителям Кремінської громади». Всі заяви розглянуті на регулятивних засіданнях комісії військової адміністрації. За результатами розгляду документів було надано матеріальну допомогу жителям громади, а саме: у 2022 році у бюджеті Кремінської територіальної громади була запланована та виплачена допомога на лікування та реабілітацію - отримали 19 осіб у сумі від 5 000 грн до 28 000 грн. Також 45 дітей Кремінської громади отримали підтримку за участь у змаганнях, олімпіадах, конкурсах та за досягнення у навчанні у сумі від 3 000 грн до 5000 грн. Протягом року жителі Кремінської громади отримали матеріальну допомогу на загальну суму – 469 914 грн.

Мешканцям громади та Луганської області постійно надавались консультації та проводилась інформаційно - роз’яснювальна робота щодо змін, нововведень у законодавстві України з питань соціального захисту.

Комунальна установа «Кремінський міський центр комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю «ДОБРО».

З метою дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб, надання допомоги особам, постраждалим від збройної агресії російської федерації, запровадженням на території України воєнного стану, сприяння підвищенню рівня громадської безпеки та соціальної згуртованості мешканців Кремінської громади було вирішено створити волонтерські хаби та організувати через них видачу благодійної та гуманітарної допомоги, забезпечити надання соціальних, адміністративних та інших послуг.

Так було створено п’ять хабів – Координаційних центрів підтримки ВПО з Луганської області на базі Комунальної установи «Кремінський міський центр комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю «ДОБРО» в містах Рівне, Київ, Луцьк, Дніпро та м. Андрюшівка Житомирської області. Тобто на хаби почали звертатись не тільки мешканці громади, а й ВПО зі всіє Луганської області.

У волонтерських хабах для внутрішньо переміщених осіб з Луганської області на кінець 2022 року перебувало на обліку 7745 осіб (в т.ч.: м. Рівне - 2163 осіб, м. Київ - 3210 осіб, м. Дніпро – 1356 особи, м. Луцьк – 801 особа, м. Андрушівка Житомирської області – 215 осіб).

Поступово на базі координаційних центрів за графіком запроваджувався прийом фахівців різного спрямування: юристів, центру зайнятості, соціального захисту населення, з консультування підприємців, надання психологічної допомоги, адміністративних послуг, видача продуктових наборів, непродовольчих товарів та засобів гігієни.

Наряду з цим мешканцям громади надавалась психологічна онлайн-підтримка психологами. Щотижня до психологів зверталось до 10 осіб, у т.ч. діти та учнівська молодь, такі звернення були багаторазовими та потребували довготривалих консультацій, пояснень та порад.

Військова адміністрація та комунальна установа активно співпрацювали з благодійними фондами, громадськими організаціями та іншими донорськими організаціями щодо видачі благодійної та гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам - мешканцям Кремінської громади в різних областях країни за допомогою координаторів. Гуманітарна допомога видавалася не лише продуктовими наборами, а й непродовольчими товарами: засоби гігієни, постільна білизна, дрібна побутова техніка тощо. Гуманітарну допомогу отримало близько 500 домогосподарств (до 1700 осіб), які мешкають не лише в Рівненській області, а й в інших – Дніпропетровській, Черкаській, Полтавській. Також надавалася допомога по місцях компактного проживання – гуртожитках населених пунктів Рівненської області.

На сайтах Кремінської міської військової адміністрації та інших інформаційних ресурсах викладається інформація для внутрішньо переміщених осіб про наявні доступні послуги. В Координаційних центрах допомоги ВПО з Луганської області Кремінської громади створені інформаційні дошки, на яких постійно оновлюються та розміщуються інформаційно-просвітницькі матеріали.

Актуальна інформація про наявні послуги, оголошення про працевлаштування, організацію культурного дозвілля (квитки на вистави, концерти, дитячі заходи, які проводяться в приймаючих громадах), доступні програми, проєкти, гранти, оперативно висвітлюється в Телеграмм каналах для ВПО з Луганської області, зокрема Кремінської громади.

КНП «Кремінська БЛ КМР». Стаціонарну медичну допомогу мешканцям громади надає КНП «Кремінська БЛ КМР», яке мало в своєму складі 7 стаціонарних відділень.

Штатна чисельність підприємства становить 379,25 штатних одиниць:

лікарі – 78,0 шт. од., середній медичний персонал – 152,75 шт. од., молодший медичний персонал – 70,25 шт. од., інший персонал – 78,25 шт. од.

До повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України стаціонарну медичну допомогу мешканцям громади надавали стаціонарні відділення з ліжковим фондом 180 ліжок:

 - хірургічне відділення № 1 - 30 ліжок;

 - хірургічне відділення № 2 - 20 ліжок;

 - терапевтичне відділення - 30 ліжок;

 - кардіологічне відділення - 25 ліжок;

 - неврологічне відділення для хворих з порушенням кровообігу - 25 ліжок;

 - педіатричне відділення – 20 ліжок;

 - відділення паліативної допомоги - 30 ліжок,

 та 12 зверх кошторисних ліжок відділення анестезіології та інтенсивної терапії.

На теперішній час територія Кремінської міської територіальної громади Луганської області, на якій розташовується КНП «Кремінська багатопрофільна лікарня Кремінської міської ради», з 18.04.2022 року тимчасово окупована військами російської федерації, а також включена до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Відповідно до розпорядження начальника Кремінської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області від 04.08.2022 № 01-01/54 тимчасове місцезнаходження закладу на час дії правового режиму воєнного стану визначено за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Василя Стуса, 13Б, 1 поверх.

КНП «Кремінська багатопрофільна лікарня Кремінської міської ради» працює силами працівників, які виїхали з Кремінської міської територіальної громади на підконтрольну Україні територію, і надають медичну допомогу населенню у дистанційному режимі у вигляді онлайн - консультацій та консультацій за допомогою телефонного зв'язку.

У 2022 році дистанційно працювали 21 лікар, 10 працівників середнього медичного персоналу, у вимушеному простої-106 осіб.

За 2022 рік лікарями були надані 7242 консультативні медичні послуги населенню онлайн та за допомогою телефонного зв'язку.

Фінансування КНП «Кремінська багатопрофільна лікарня Кремінської міської ради» в 2022 році здійснювалось за рахунок коштів місцевого бюджету за Програмою розвитку та підтримки надання медичної допомоги на вторинному рівні на 2022 рік. Планове фінансування – 8059482 грн., фактичне фінансування – 1857307 грн.

За рахунок власних коштів: від надання платних послуг, які надаються медичним закладом відповідно до законодавства за 2022 рік було отримано 193159 грн., від здачі приміщень в оренду 178082 грн. За рахунок добровільних внесків в грошовій формі було отримано 112021грн. За рахунок НСЗУ за договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2022 році було отримано 82558385 грн.

Доходи які були отримані за рахунок договору з НСЗУ були направлені на оплату заробітної плати з нарахуваннями, придбання предметів, матеріалів , медикаментів та перев’язувальних матеріалів, продуктів харчування, паливно-мастильних матеріалів, видатків на відрядження та оплату послуг.

Доходи які були отримані за рахунок коштів місцевого бюджету були направлені на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, виплату пільгових пенсій, виплату пільгових медикаментів.

Після деокупації території громади та повернення населення Кремінської територіальної громади до покинутого місця проживання КНП «Кремінська БЛ КМР» готове невідкладно почати надання медичної допомоги на території Кремінського ОТГ та організувати виїзну необхідну медичну допомогу населенню.

КНП «Центр ПМСД Кремінської міськради». Первинна медико-санітарна допомога населенню громади надається КНП «Центр ПМСД Кремінської міськради», до складу якого входили 4 міські, 1 сільська лікарська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини та 4 фельдшерських пункта. Кадровий склад Центру складається з 21 лікаря та 31 середнього медичного працівника, що становить 9,38 лікаря та 13,85 середніх медичних працівників на 10,0 тис. населення.

Громадяни України незалежно від місця проживання мають право на отримання в усіх лікувально-профілактичних закладах системи охорони здоров’я гарантований рівень медичної допомоги, який визначений наказом МОЗ України від 19.03.2018 № 504 "Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги", Законом України від 17 листопада 2020 року № 1009-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій».

Територія Кремінської міської територіальної громади Луганської області, на якій розташовується КНП «Центр ПМСД Кремінської міськради», є тимчасово окупованою військами Російської Федерації з 18.04.2022 року, а також включена до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією станом на 18 січня 2024 року. Відповідно до розпорядження начальника Кремінської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області №01-01/51 від 25.07.2022, тимчасове місцезнаходження закладу на час дії правового режиму воєнного стану визначено за адресою: 33016, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Фабрична будинок 20. КНП «Центр ПМСД Кремінської міськради» працює силами працівників, які виїхали з Кремінської міської територіальної громади на підконтрольну Україні територію, і надають первинну медичну допомогу населенню у дистанційному режимі.

Первинна медико-санітарна допомога надавалась ВПО Луганської області на 5 хабах, які розташовані у м. Рівне, м. Луцьк, м. Дніпро, м. Андрушівка, м. Луцьк, м. Київ та засобами телекомунікації (10 лікарів та 8 медичних сестер). Всі медичні працівники проходять курси післядипломної освіти. На хабах пацієнти мають можливість отримати ліки, електронні направлення на лабораторні дослідження, забезпечено виконання програми “Доступні ліки” (електронні рецепти), впроваджений електронний лікарняний листок, направлення до фахівців вторинного рівня. Генеральний директор здійснює щомісячні виїзди до хабів відповідно до рекомендацій ДОЗ. Лікарі на 100 % забезпечені ноутбуками. Провадиться експрес-діагностика на гепатит, СНІД, вагітність. Сімейні лікарі здійснюють виїзди у місця проживання ВПО.

Медичними працівниками КНП “Центр ПМСД Кремінської міськради” надається медична допомога внутрішньо переміщеним особам з Луганської області на базі Кремінських координаційних центрів підтримки ВПО Луганської області у м. Рівне, м. Київ., м. Дніпро, м. Андрушівка Житомирська область, м. Луцьк.

 

Лікувальний заклад

Місце розташування гуманітарного хаба, шелтера

Графік роботи мобільної бригади на поточний місяць

Склад мобільної бригади

К-ть пацієнтів, проконсультованих за 2022 рік на хабі

1

КНП “Центр ПМСД Кремінської міськради”

м.Рівне, вул. Кавказька,9А

щосереди з 11-00 по 14-00

Лікар-терапевт

216

2

КНП “Центр ПМСД Кремінської міськради”

м.Київ, бул. Марії Приймаченко, 8

щочетверга з 11-00 по 14-00

Лікар-педіатр, сімейний лікар

1035

3

КНП “Центр ПМСД Кремінської міськради”

м.Дніпро, вул. Володимира Антоновича, 89

Шопонеділка, щоп’ятниці з 12-00 по 15-00

Сімейний лікар

998

4

КНП “Центр ПМСД Кремінської міськради”

м.Андрушівка, Житомирська область, вул.Київська,9

щочетверга з 11-00 по 14-00

Лікар-терапевт

127

5

КНП “Центр ПМСД Кремінської міськради”

м.Луцьк, просп. Президента Грушевського, буд. 30

щосереди з 11-00 по 14-00

Лікар-терапевт

226

 

 КНП «Центр ПМСД Кремінської міськради» обслуговує населення Кремінської територіальної громади станом на 01.01.2023 – 19877 осіб, з них доросле населення – 16858 особи, дитяче населення - 3019.

- забезпечений рівень охоплення дітей профілактичними щепленнями відповідно до календаря щеплень не нижче 95%;

- забезпечено виконання індикативного показника: вакцинація проти кору не менше 95%;

- знижений рівень захворюваності та смертності від найпоширеніших хвороб;

- проведена профілактика малюкової смертності та знижений рівень захворюваності від найпоширеніших хвороб;

- реалізована державна політика у сфері охорони здоров’я за програмою «Доступні ліки» шляхом повного або часткового відшкодування вартості ліків від хвороб, що найбільше впливають на показники смертності, або відчутно погіршують життя людини;

- покращена якість надання медико-соціальної допомоги особам з інвалідністю, ветеранам війни та праці;

- забезпечено виконання заходів державних, міських цільових програм;

- упорядковані штати підприємства, забезпечена діяльність підприємства у межах затвердженого фінансового плану з дотриманням вимог діючого законодавства на всіх стадіях бюджетного процесу і статутних завдань;

- дотриманий режим економії, проведені заходи щодо ефективного використання коштів;

- забезпечена оплата праці всіх медичних працівників первинної ланки у відповідності до діючого законодавства, сумлінне відношення працівників до виконання своїх функціональних обов’язків;

- вдосконалене функціонування електронної системи eHealth та впроваджені в роботу закладу електроні медичні карти, рецепти та листки тимчасової непрацездатності;

- здійснювалась допомога гуманітарними ліками військовим, допомога населенню ВПО ліками, медичними виробами.

Відпрацьовано план деокупації та повернення населення Кремінської територіальної громади до покинутого місця проживання КНП «Центр ПМСД Кремінської міськради» надасть необхідну медичну допомогу на первинному рівні за зареєстрованим місцем знаходження медичного закладу: Луганська обл., м. Кремінна, вул. Побєди 1А. в повному обсязі.

Захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Станом на 21.07.2021 р. у Кремінській територіальній громаді мешкало 4294 дитини. На обліку служби у справах дітей станом на 21.07.2021 р. перебувало 89 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Після повномасштабного вторгнення рф в Україну та тимчасовою окупацією території громади, службою було відновлено роботу та розпочато відновлення обліку дітей-сиріт,

За рахунок субвенції з місцевого бюджету на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету продовжено роботу щодо придбання 1 особі з числа дітей-сиріт, житловий будинок.

Освіта. У 2020-2021 навчальному році у Кремінській громаді році функціонувало 6 закладів загальної середньої освіти (6 ліцеїв, із них 2 з дошкільним підрозділом, 1 опорний заклад, що має філію), в них навчалося 2156 дітей. Середній рівень наповненості закладів загальної середньої освіти становив 64,4%. Охоплення дітей шкільного віку 6-17 років освітою складає 99,9%. Після тимчасової окупації території громади Управлінням освіти, молоді та спорту було відновлено учбовий процес у дистанційному форматі.

З початком збройної агресії чимало кремінських сімей були вимушені залишити свій дім і переїхати в безпечніші місця в Україні та за кордон, частина дітей залишалася на окупованих територіях, без доступу до Інтернету.

В умовах воєнного стану у закладах освіти Кремінської громади закінчили 2021-2022 навчальний рік - 2135 учнів, серед них випускників дев’ятих класів - 206 , одинадцятих класів - 87. Базову загальну середню освіту з відзнакою здобули – 9 учнів ліцеїв №1, №2, №4 та №5. Нагороджені Золотою медаллю за високі досягнення у навчанні – п’ять учнів одинадцятих класів: Галійчук Єлизавета, 2 Максименко Сергій, 3. Становіхіна Євгенія (учні Ліцею№1), Жиріль Маргарита (учениця Ліцею №2), Білан Наталія (учениця Ліцею№5).

Троє випускниць громади отримали найвищі бали з окремих предметів у Національному мультипредметному тесті, а саме: Жиріль Маргарита, випускниця Кремінського ліцею №2, отримала по 200 балів з математики та історії, Білан Наталя, випускниця Кремінського ліцею №5, отримала 200 із двохсот з української мови; Шульц Лана, випускниця Кремінського ліцею №4 отримала 200 балів з історії.

Кремінські юні науковці - учні Кремінського ліцею №5, після перемоги на обласному рівні, взяли участь у Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких проєктів Малої академії наук учнівської молоді України. У результаті найкращими у своїх секціях відділення «Літературознавства, мистецтвознавства, фольклористики» стали Владислав Пономарьов, виборовши серед 39 учасників ІІ місце, і Марія Кудріна, здобувши серед 30 учасників третє місце.

Кремінські діти протягом 2021 – 2022 навчального року були учасниками не тільки інтелектуальних, а й творчих конкурсів, фестивалів, онлан-вікторин, виставок, спортивних змагань, де також мають перемоги і здобутки.

Вихованці Кремінських художньої та музичної шкіл стали учасниками 26-ти конкурсів та фестивалів як обласного так і Всеукраїнського рівнів, у десяти з них стали переможцями. Чималі здобутки мають вихованці і Кремінського центру дитячої та юнацької творчості, ДЮСШ. 18 вересня 2021 року в місті Лисичанськ у рамках Чемпіонату Луганської області з пішохідного туризму на дистанції «Кроспохід» команда Кремінського центру дитячої та юнацької творчості, яка займалася на базі ліцею №2, посіла ІІ (другі) місця серед команд старшої та середньої вікових категорій.

У 10 конкурсах обласного та Всеукраїнського рівнів взяли участь вихованці декоративно-вжиткової студії «Чудова майстерня» (керівник – Авчиннікова Олена), мають 17 перемог різного ступеня. Переможцями конкурсів протягом року стали вихованці гуртка малювання «Різнокольорові краплинки» (керівник Нестеренко Олена), театрального гуртка "Барвінок" (Муха Ганна), танцювального колективу "Веселка" (Данілова Аліна), вокального ансамблю "Карамельки» (Альона Кип’ячук).

Кремінські заклади освіти - це активні учасники семінарів, конференцій, проєктів. Колектив Кремінського ліцею №3 разом з учнями та їх батьками стали учасниками проєкту «Безпечна і дружня до дитини школа», брали учать у навчанні, опитуванні та створили модель безпечного середовищі у закладі освіти, який мав реалізуватися у наступному навчальному році.

За участі ЛОІППО і Кремінського ліцею №2 у листопаді 2021 року був проведений інноваційний семінар для керівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти, де розглядалися найактуальніші освітянські питання у теоретичній, нормативно-правовій та практичній площинах.

Педагоги Кремінського ліцею №5 (Павло Вірченко та Тамара Уманська) у серпні 2022 року стали учасниками ІІІ Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Обдаровані діти – скарб нації!».

У 2022 - 2023 навчальному році освітній процес будуть продовжувати 5 закладів освіти із 6-ти. На період воєнного стану призупинено навчання у Новокраснянському ліцеї, учнів якого приєднали до Кремінського ліцею №3. Сформовано 85 класів, у яких буде навчатися 1962 учні, сім класів для дітей з особливими освітніми потребами. До перших класів подано 78 заяв, до десятих класів – 117 заяв.

У Кремінських ліцеях працюють педагогічні працівники, серед яких 5 – відмінники освіти, 67 мають вищу кваліфікаційну категорію, 12 мають педагогічне звання «Учитель-методист», 30 - «Старший учитель».

Спорт. Кремінська дитячо-юнацька спортивна школа була заснована у 1971-1972 н.р. та у 2022 навчальному році відзначила своє 50-річчя.

У 2021 році у Кремінській ДЮСШ навчалися 249 дітей, які мали змогу удосконалювати свої навики та підвищувати майстерність на заняттях у 18 групах та 8 відділеннях, а саме: боксу, боротьби вільної, велоспорту, баскетболу, шахів, легкої атлетики, плавання та футболу. Тренували юних спортсменів: 1 Заслужений тренер України; 1 Майстер спорту; 1 тренер І категорії; 1 тренер ІІ категорії.

Станом на 30.12.2022 року у Кремінській ДЮСШ навчались діти, які мали змогу удосконалювати свої навики та підвищувати майстерність на заняттях у 5 групах та 2 відділеннях, а саме: боротьби вільної, легкої атлетики.

У 2022 році вихованці Кремінської ДЮСШ не брали участь у офіційних обласних та всеукраїнських змагання. Спортсмени брали участь у турнірах, матчевих зустрічах. Так, у м. Києві, на Чемпіонаті України з легкої атлетики у приміщенні серед юнаків та дівчат 2006-2007 р.н. ДЮСШ та СДЮСШОР у складі збірної Луганської області виступала представниця Кремінної. У 2022 році Кремінська ДЮСШ відбулося розширення відділення легкої атлетики.

Культура. Станом на 01.01.2022 року на території Кремінської громади працювали 7 закладів клубного типу:

Комунальна установа "Кремінський будинок культури"

Кремінський міський будинок культури

Заклад клубного типу селища Діброва

Заклад клубного типу селища Житлівка

Заклад клубного типу селища Стара Краснянка

Новокраснянський сільський клуб

Червонопопівський сільський клуб.

В закладах діяли 78 колективів художньої самодіяльності, із них вокально-хорові – 25, музично-інструментальні – 3, театральні – 11, хореографічні – 21, із них на платній основі – 3, дитячі – 41, молодіжні – 3, мають звання «народний» - 12, мають звання «зразковий» - 2.

До початку бойових дій не території громади діяльність клубних закладів громади була спрямована на покращення роботи галузі, та якості підготовки і проведення культурно-мистецьких заходів, з метою забезпечення духовного розвитку і змістовного дозвілля жителів громади, національно-патріотичного та естетичного виховання молоді, охорони і збереження кадрового забезпечення культурно-освітніх установ, підвищення рівня освіти і культури населення громади.

У зв’язку зі збройною агресією росії проти України і окупацією (з квітня 2022 року) Кремінської територіальної громади була призупинена робота клубних закладів на території громади і більшість заходів були скасовані.

Згідно чинного законодавства України, працівників клубних закладів було переведено на дистанційну роботу та на простій.

Діяльність клубних закладів здійснює 58 осіб.

Кремінське творче об’єднання майстрів декоративно - прикладного мистецтва «Скарбниця талантів» було засновано у лютому 2009 року. «Скарбниця талантів» налічує у своїх лавах, на даний час, 109 майстрів, має філію «Чарівний кошик», яка об’єднала 25 аматорів ДПМ.

Види діяльності найрізноманітніші: традиційна національна та сучасна вишивка, вишивка бісером та стрічками, об’ємні вироби з бісеру та напівкоштовного каміння, лозоплетіння, флористика, фелтинг, вироби з шкіри, кераміка, глиняна іграшка, орігамі, квілінг, художня ковка металу, виготовлення дитячої, інтер’єрної та театральної іграшки, художнє фото, плетіння мережива, різьба по дереву, ткацтво та багато іншого.

Основними завданнями сфери культури громади є, зокрема онлайн:

- розвиток самодіяльної народної творчості за всіма видами жанрів;

- розкриття творчих здібностей і обдарувань людей різного віку;

- збереження, відродження та розвиток української культури;

- зміцнення міжнародного співробітництва в сфері аматорського мистецтва та культурно-масової роботи;

- створення необхідних умов для нерегламентованого дозвіллєвого спілкування, відпочинку та розваг;

- проведення різноманітних культурно-масових заходів;

- надання методичної і практичної допомоги сільським клубним закладам, вивченню, узагальненню і розповсюдженню досвіду роботи кращих клубних закладів.

Фінансово – господарська діяльність сфери культури здійснюється відповідно до чинного законодавства України в установленому порядку за рахунок коштів місцевого бюджету, а також інших джерел, не заборонених законодавством України.

Матеріально-технічна база закладів культури: з 7 клубних закладів, які здійснювали культурно-дозвіллєву роботу в громаді, 7 – закладів були пошкоджені внаслідок збройної агресії росії (влучання боєприпасів).

За участю аматорських колективів та солістів громади пройшли концерти-вітання зі святами мешканців громади, виставки творів мистецтва, культурно-освітні та розважальні заходи (які проводились онлайн та офлайн), загальна кількість склала 28 заходів, в яких прийняли участь 3378 осіб. Працівниками клубного закладу Кремінської громади постійно оновлюється інформація на сторінці у фейсбуці. Формат дистанційної роботи потребує інших форм звітів, тож клубні заклади звітують онлайн для всієї аудиторії нашої громади.

В зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України і окупацією (з квітня 2022 року) Кремінської територіальної громади була призупинена робота КЗ «Кремінська публічна бібліотека» на території громади. Згідно чинного законодавства України, працівників Закладу було переведено на простій, а для двох працівників запроваджений режим дистанційної роботи. Всього по штату - 27 чол. (дистанційно в закладі працює - 2 фахівця, на простої – 9 чол., припинені трудові відносини – 14 чол., в декретній відпустці – 1 чол.).

У зв’язку із окупацією, не має доступу до свого бібліотечного фонду (84 100 пр. на окупованій території, з них 30 000 на українській мові, 54 000 на рос. мові, 100 на іноземній), але працівники не втрачають зв'язок з користувачами. Робота з користувачами здійснювється у офлайн та онлайн режимі.

- користувачі - 9 650, 2 200 (зареєстровані до 31 березня 2022 року)

- відвідування - 62 000, 27 800 (з них 12 290 -в приміщенні бібліотеки до 31 березня 2022 року), 595 - через нестаціонарне обслуговування (заходи в бібліотеках України), 79-через дистанційне обслуговування (заходи і консультації он лайн), 14710- віртуальні (відвідування мережевих ресурсів).

- книговидача 151 000, 27 800 (видані до 31 березня 2022 року)

- загальне охоплення аудиторії он лайн ресурсів за рік - 157 342.

Планові показники за 2022 рік виконати не вдалося, але попри складні умови праці робота КЗ «Кремінська публічна бібліотека» не припинялась, бібліотеки залишились інформаційними, культурними, освітніми закладами для мешканців Кремінської громади Сєвєродонецького району Луганської області.

Протягом року велися сторінки Кремінської бібліотеки для дітей та Кремінської центральної публічної бібліотеки в соціальних мережах Фейсбук, Інстаграм, для більшого залучення і згуртування користувачів створено телеграм канал Кремінська бібліотека.

Велися рубрики:

- «Книжкова полиця»: пропонувалися користувачам підбірки онлан-сервісів з доступом до безкоштовних електронних книг, огляди новинок, розповіді про авторів, ювілеї книг, письменників.

- «Інформаційна полиця»: посилання на ресурси про психологічну допомогу, корисні ресурси Міністерства цифрової трансформації України; актуальна інформація стосовно допомоги ВПО, а також подій в Україні та нашої громади. «Цікаві факти» - з історії, культури, мистецтва, «Почитайко» - читання книг он лайн для дітей.

З метою популяризації української мови бібліотекарі долучилися до проекту «Народне озвучення», читання дитячих книжок, а потім в поєднанні з малюнками створюється відео і книги оживають різними голосами, проводили різноманітні тематичні онлайн акції, онлайн флеш-моби, публікувалися відео - презентації, майстер-класи. Долучалися до Національного тижня читання під час якого публікували рейтинги - топ читаючих книжок різних жанрів, відгуки користувачів. Також долучалися до тижня цифрової грамотності, під час якого навчали користувачів медіа - грамотності та кібергігієні.

Відновили онлайн роботу клубу з програмування для дітей Code Club Кремінської бібліотеки для дітей за курсом "Комп'ютерна грамотність: ФОТО/ВІДЕО монтаж". Пройшли навчання 7 учасників, які отримали сертифікати про пройдений курс.

З метою популяризації спорту та здорового способу життя бібліотекарі та користувачі долучаються до онлайн спілкувань проекту «Олімпійська вітальня» від Луганського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОНУ.

За участю працівників Закладу відбулася презентація поетичної збірки «Ключі від сонця» Ганни Гайворонської – члена Національної спілки письменників України, яка відбулася в бібліотеці ім. Лесі Українки в м. Київ.

Бібліотекарі беруть активну участь у культурних послугах громад де тимчасово проживають на базі гуманітарних хабів (засідання клубу Громадського діалогу, дні зустрічей ВПО, проведення майстер-класів для дітей ВПО, тематичних заходах до свят, презентації книг тощо).

Цивільний захист.

У 2022 році надана матеріальна та благодійна допомога трьом сім’ям загиблих військовослужбовців на загальну суму – 175000грн. та на лікування та реабілітацію трьом пораненим військовослужбовцям на загальну суму – 90000грн. Проведено супровід чотирьох сімей військовослужбовців та відвідано п’ять військових частин.

Розроблена та затверджена «Цільова програма розвитку цивільного захисту населення і територій Кремінської міської територіальної громади на 2022-2023роки».

Розроблено та затверджено розпорядження від 20.12.2022 №01-01/193 «Про затвердження номенклатури норм та обсягів накопичення матеріально-технічних засобів для місцевого матеріального резерву на 2023 рік» за яким проводиться постійне поповнення матеріального резерву товарно - матеріальними цінностями (Starlink, повербанки, ліхтарі, печі-буржуйки, свічки парафінові, сірники, вогнегасники порошкові, каремати, спальники зимові, плащі палатки, розкладачки металеві, дизпаливо, безнинові генератори та інше.

Розроблено План дій щодо життєзабезпечення деокупованих населених пунктів на території Кремінської міської територіальної громади та Календарний план відновлення роботи виконавчих органів влади та забезпечення життєдіяльності населення на деокупованих територіях Кремінської громади Сєвєродонецького району Луганської області.

Затверджено розпорядженням начальника військової адміністрації місцеву комісію з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, проведено три засідання місцевої комісії.

Розроблено та затверджено розпорядженням «Координаційний штаб з питань деокупованих територій Кремінської міської територіальної громади» від 16.09.2022року № 01-01/82, проведено два засідання місцевої комісії.

Проведено онлайн навчання керівного складу та фахівців військової адміністрації щодо організації і здійснення заходів з питань цивільного захисту на 2023 рок згідно з планом комплектування Навчально - методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Луганької області.

Спільно з Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» в рамках реалізації програми «Дивись під ноги! Дивись куди йдеш» створено навчальний онлайн-курс на тему: Правила поводження з вибухонебезпечними предметами, даний онлайн – курс пройшли 37 працівників військової адміністрації, 57 працівників освіти, та учні міських ліцеїв громади та 19 працівників КНП «Кремінський центр ПМ-СД Кремінської міської ради».

Надано 35 консультацій з питань військового обліку та мобілізації роботи мешканцям громади.

Створено та постійний основі ведення моніторингу онлайн – форми Кремінської міської військової адміністрації про цивільних громадян громади поранених/загиблих в наслідок ворожих обстрілів (звернулись 23 громадянина).

Заступник начальника військової адміністрації
з житлово-комунальних та соціальних питань                                            Н.М. Макогон

Read 130 times

Main Menu

Kremins'ka TG