accordion menu jquery

Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Неділя, 21 травня 2023 09:07

День пам’яті жертв політичних репресій 2023

21 травня 2023 року в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять мільйонів загублених життів, бездушно знищених радянським тоталітарним режимом. Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Після широкомасштабного вторгнення росії на територію України терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупували війська агресора. Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії. Але ідеологічні спадкоємці СРСР у путінській росії знову принесли на українську землю масові політичні репресії.

З огляду на все, що ми знаємо про Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, з огляду на відомості, які продовжують надходити з окупованих міст Донбасу, День пам’яті жертв політичних репресій набуває для нас нового значення. Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона бореться за те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у XXI столітті.

В умовах нинішньої війни наша громада не має змоги масово вшанувати пам’ять жертв політичних репресій. Проте людська пам’ять не знає кордонів, тому цього року віддати шану безневинно вбитим можна вдома, за кордоном, в укритті, у прихистку – згадати тих, кого свавільно закатував одвічний ворог.

Жива пам’ять дає нам наснагу боротися, щоб радянський режим був засуджений усім світом на рівні з нацизмом. Боротися за світ без тоталітаризму. І лише перемога над абсолютним злом – росією - здатна поставити крапку в історії цих злочинів.

Read 378 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG