Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Четвер, 07 травня 2020 14:30

Реальне обмеження волі як наслідок ухилення від відбування покарання з випробуванням

Вивчення практики застосування судом кримінального покарання свідчить про те, що значну частку у структурі призначених засудженим покарань, займають рішення про звільнення осіб від реального відбування кримінального покарання з випробувальним терміном від 1 до 3 років (ст. 75 Кримінального кодексу України).

Умовами, за яких випробування буде вважатися успішним, є:
1) невчинення засудженим нового злочину протягом визначеного судом терміну випробування;
2) виконання протягом цього ж строку покладених на нього обов'язків;
3) невчинення засудженим правопорушень, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.
Дотримання зазначених умов свідчить про те, що засуджений довів своє виправлення.

Однак, є непоодинокі випадки порушень засудженими до покарання з випробуванням зазначених вище умов.

Як приклад, 16 жовтня 2018 року Кремінським районним судом мешканця Кремінського району засуджено за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України до покарання у вигляді обмеження волі строком на один рік.

Останньому судом надано шанс на виправлення без ізоляції від суспільства, у зв’язку з чим від призначеного покарання звільнено з випробувальним строком на 1 рік.

Засудженого поставлено на облік до Кремінського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» та роз’яснено порядок і умови відбування покарання та правові наслідки ухилення від відбування покарання.

За період відбування покарання засуджений належних висновків не зробив, довіру суду не виправдав та систематично порушував правила відбування покарання з випробуванням, а саме, п’ять разів не з’явився для реєстрації до органу пробації, без повідомлення цього органу змінив місце проживання та двічі під час іспитового строку притягався до адміністративної відповідальності.

На підставі зазначених порушень, відділом з питань пробації до суду направлено подання щодо заміни засудженому покарання з випробуванням, та направлення його для відбування покарання призначеного судом.

13 січня 2020 року подання органу пробації, яке підтримав прокурор, судом розглянуто та винесено ухвалу, згідно якої засудженому скасовано звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлено для відбування покарання відповідно до вироку суду у вигляді 1 року обмеження волі.

 

Прокурор Кремінського відділу
Сєвєродонецької місцевої прокуратури                          Д. Резніков

Read 772 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG