accordion menu jquery

Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 26 січня 2021 11:10

Громадська безпека – основний напрямок діяльності правоохоронців

Необхідною умовою забезпечення прав і свобод людини і громадянина, гідних (нормальних, безпечних) умов життя, збереження та примноження духовних і матеріальних цінностей суспільства є надійна охорона громадської безпеки. Тому вона віднесена законодавцем до числа самостійних важливих стрижневих цінностей, правове забезпечення охорони яких має своїм завданням Кримінальний кодекс України.

Суспільна небезпечність кримінальних правопорушень проти громадської безпеки полягає в тому, що вони порушують безпечні умови життєдіяльності - загальну (спільну) безпеку, безпеку життя, здоров’я, власності широкого і невизначеного кола осіб та безпеку інших цінностей суспільства, створюють небезпеку настання тяжких наслідків, а нерідко їх і заподіюють.

Одним із видів злочинів проти громадської безпеки становлять кримінальні правопорушення, пов’язані з незаконним поводженням зі зброєю, бойовим припасами або вибуховим речовинами, їх виготовленням, переробкою, недбалим зберіганням, викраденням, привласненням, вимаганням.

Природа зброї та предметів, що становлять підвищену небезпеку для оточення, полягає в тому, що вони є джерелами підвищеної небезпеки для життя і здоров’я людей, майна та довкілля. Ця внутрішня, притаманна їм здатність знищення, пошкодження навколишнього середовища, тобто володіння уражаючим ефектом, є їх об’єктивною та основною ознакою. Тому предмети злочинів проти громадської безпеки мають бути придатними для спричинення руйнувань, пошкодження, знищення оточення, мати властивості ураження людини, спричинення їй смерті чи тілесних ушкоджень, значної майнової шкоди. Якщо ознак такої придатності ці предмети не мають, поводження з ними не може спричинити шкоду громадській безпеці.

Зброя та предмети, що становлять підвищену небезпеку для оточення, призначені або можуть бути використані як засіб ураження живої цілі, знищення чи пошкодження оточуючого середовища. У них міститься можливість їх використання як засобів вчинення злочинів, безпосереднього спричинення шкоди.

Протягом минулого року у Кремінському районі зареєстровано 41 кримінальне правопорушення у сфері незаконного поводження зі зброєю. За результатами їх розслідування під процесуальним керівництвом прокурорів Кремінського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури прийнято рішення про закриття 5 кримінальних провадженнях, 11 - спрямовано до суду з обвинувальним актом, 25 - направлено до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності. За результатами судового розгляду вказаних проваджень за участі прокурорів відділу на цей час 5 осіб засуджено з призначенням покарання та 25 осіб відповідно звільнено від кримінальної відповідальності, у зв'язку з добровільною здачею органам влади зброї та бойових припасів.

Так, законодавець передбачив можливість звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які вчинили злочини, зазначені у частині 1 та 2 ст.263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), якщо останні добровільно здали органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

Органами правопорядку постійно проводяться заходи, спрямовані на профілактику кримінальних правопорушень проти громадської безпеки.

Прокурор Кремінського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури          В. Погодін

Read 1850 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG