accordion menu jquery

Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 24 грудня 2019 16:01

Кремінська міська рада попереджує про заборону спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутових відходів

На виконання доручення Державної екологічної інспекції в Луганській області від 31.10.2019 №2/2- 14-846-12 «Про посилення заходів державного нагляду щодо утилізації та захоронення рослинності і її залишків» та виконання рішення виконавчого комітету Кремінської міської ради від 25.11.2019 № 306 «Про заборону спалювання опалого листя, залишків сухої рослинності та побутових відходів на території Кремінської міської ради».

З приходом осені та у весняний період мешканці нашої громади традиційно прибирають сміття, опале листя та суху траву з присадибних ділянок і дворових територій, городів, парків і спалюють все це на вогнищах, незважаючи на заборону. Адже наукою доведено, що забруднення повітря від таких багать завдає значну шкоду навколишньому середовищу та атмосфері, а в першу чергу здоров’ю людини. Як відзначають експерти в диму міститься безліч токсичних сполук, так як листя вбирає з атмосфери всі викиди. А при спалюванні листя виділяється одне з найбільш токсичних сполук діоксин. Крім того у вогні горять тверді побутові відходи, полімери, які є найсильнішим алергеном, що погіршує стан екології. При горінні гуми утворюється карцогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. У диму опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті і оксиду вуглецю, сірчаного ангідриду, сажі, оксиду азоту, бензопирену, вуглеводнів та інших металів, що завдає безпосередньої шкоди людському здоров’ю та являє істотну загрозу природі. З листям згоряють зимуючі комахи, руйнується ґрунтовий покров, відбувається збідніння верхнього шару ґрунту, знищується насіння і коріння трав, пошкоджуються нижні частини дерев та кущів, у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту. Дихати димом мало кому приємно, тому єдиний вихід - не палити. Кожен має право на безпечне життя, здоров’я і навколишнє середовище, що гарантує Конституція України, чинне Законодавство України, зокрема закони: «Про охорону навколишнього середовища» і «Про охорону атмосферного повітря» суворо заборонено спалювати залишки сухої рослинності, опалого листя та сміття. Порушення цих норм тягне за собою адміністративну відповідальність. За порушення правил і норм у сфері благоустрою населених пунктів згідно ст.152 КУпАП штраф складає 1360-1700 грн. Найбільш дружнім шляхом утилізації по відношенню до довкілля є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому хімічних сполук, для компостування листя складають у купи, пересипаючи землею, на цю купу можна складати птичий послід, харчові рештки і т. д. Протягом літа компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній закладці за 6-8 місяців. Аналогічно компостування можна проводити і в траншеях. Траншейне компостування більш зручне так, як компост рівномірно зволожується і не пересихає. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігаються протягом 4 років. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Місцеві органи влади всіх рівнів можуть приймати додаткові рішення, щодо порушення законодавства.

Кремінська міська рада звертається до всіх мешканців нашої громади і закликає з настанням весни не порушувати Правила благоустрою, заключити договори з Кремінським комунальним підприємством на вивезення ТПВ в обов’язковому порядку у кожному дворі.

Комунальному підприємству забезпечити своєчасне і належне вивезення ТПВ на полігон і його складування.

Контроль з даного питання у 2020 році буде посилено з дорученням працівників поліції, МНС, екології і спеціалістів на місцевому рівні.

Для прикладу за жовтень-листопад 2019 року на порушників законодавства у сфері благоустрою складено 16 протоколів по ст. 152 КУпАП.

Для комунального підприємства у 2019 році придбано 2 сміттєвози.

У 2020 році по вулицях міста будуть обладнані контейнерні площадки для збору ТПВ.

Міська рада дякує всім, хто не залишається байдужим до прибирання власних та закріплених територій. Пам’ятайте, що тільки разом ми зможемо зробити наше місто чистим.

Read 3557 times
Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG