Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Вівторок, 24 вересня 2019 15:30

Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів

До уваги операторів ринку (в т.ч. закладів громадського харчування- ресторанів, кафе, барів, їдалень, піцерій, кав’ярень, кондитерських, бістро, закладів швидкого приготування їжі тощо).
Рубіжанське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області повідомляє: що набув чинності 06.08.2019 Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018№ 2539-VIII.

Він наближує українське законодавства до положень Регламенту ЄС №1169/2011від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.
У разі його запуску споживач отримує інформацію про харчовий продукт (з використанням маркування, супровідних документів, сучасних засобів дистанційного зв’язку, тощо) про: категорію, характерні ознаки, властивості, склад, кількість, термін придатності, країну походження або місце походження, спосіб виготовлення або виробництва харчового продукту.

Серед основних новел Закону слід відзначити наступні:
• встановлення вимог до забезпечення розбірливості інформації, зокрема до мінімального розміру шрифту, яким надається обов’язкова інформація про харчовий продукт (висота малих літер без виносних елементів відповідно до європейського законодавства має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм; в Україні зараз — 0,8 мм);
• надання інформації про алергени (виділення шрифтом, стилем або кольором у переліку інгредієнтів);
• встановлює однакові вимоги про надання інформації про харчові продукти, які продаються у магазині та дистанційно;
• обов’язкова вказівка про наявність у продуктові рафіновані олії або жири рослинного походження (зокрема, пальмову олію);
• надання споживачеві інформації про те піддавався чи ні харчовий продукт заморожуванню/розморожуванню;
• застосування нового для України підходу до позначення термінів придатності харчового продукту в залежності від того, чи є харчовий продукт швидкопсувним у зв’язку з мікробіологічними властивостями;
• про фактичний вміст спирту (для напоїв з вмістом етилового понад 1,2% об’ємних одиниць) та допустимі відхилення у визначенні фактичного вмісту спирту.

Якщо оператори ринку додають іншу необовязкову інформацію про харчові продукти, то вона:
• не повинна вводити споживачів в оману;
• бути незрозумілою або заплутаною для споживача;
• має, у разі необхідності, базуватися на відповідних наукових даних.

Read 806 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG