Фейсбук-сторінка Кремінської міської ВА

Національна веб-платформа центрів надання адміністративних послуг

Асоціація міст України

Четвер, 01 листопада 2018 13:46

339 Про розгляд земельного спору щодо встановлення межі між земельними ділянками

КРЕМІНСЬКА МІСЬКА РАДА
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
РІШЕННЯ № 339

 

від 30 жовтня 2018 року
м. Кремінна

 

Про розгляд земельного спору
щодо встановлення межі між
земельними ділянками

 

Розглянувши заяву ---- від 09.10.2018, виконавчий комітет Кремінської міської ради у складі присутніх на засіданні членів виконавчого комітету Прокопенка Ю. О., Літвін О. Ю., Пилипенка Е.В., Смалько Н. М., Камєнєва К. В., Петрусенко Л. І., Андрійчука В. В., Дмітрієва М. М.,

ВСТАНОВИВ :

 09.10.2018 до виконавчого комітету Кремінської міської ради звернулась ----, яка просила встановити межу за фактичним використанням між земельними ділянками комунальної власності, розташованими за адресами вул. ----, 47 та 51. Земельні ділянки знаходяться в користуванні ---- М. (вул. ----,47) та ---- (вул. ----, 51). Оскільки, відповідно до ч.3 ст. 158 Земельного кодексу України (ЗК), органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, то для розгляду вказаного земельного спору було призначене позачергове засідання виконкому 16.10.2018 о 14-00, про що сторін були завчасно повідомлено. На це засідання з’явилася заявник ---- та її представник Дашко Ю.І., Хрузіна В.В. на засідання не прийшла, 16.10.2018 подала заяву, в якій просила відкласти розгляд земельного спору до моменту розгляду в Кремінському районному суді справи за позовом ---- до ---- про усунення перешкод в користуванні власністю та прийняття судом відповідного рішення. Враховуючи відсутність однієї із сторін спору під час його розгляду, було прийнято рішення виконавчого комітету Кремінської міської ради №336 від 16.10.2018 про перенесення розгляду земельного спору на найближче чергове засідання.

 Про повторний розгляд земельного спору о 14-00 30.10.2018 учасниці спору були завчасно повідомлені рекомендованими листами з повідомленням про вручення. На засідання прийшла заявниця ----, ----- не прийшла на розгляд спору. Відповідно до ч.3 ст. 159 ЗК, відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення. Заяву ----, в якій вона просила відкласти розгляд земельного спору до моменту вирішення в Кремінському районному суді справи за позовом ----- до ---- про усунення перешкод в користуванні власністю, розглянуто. Заява визнана необґрунтованою, оскільки позов стосується усунення перешкод в користуванні власністю -----, а на даному засіданні розглядається спір щодо встановленні межі між ділянками комунальної власності. Крім цього, до виконавчого комітету не надходило будь-яких ухвал про забезпечення позову, які б накладали заборону щодо розгляду цього земельного спору. Виконавчий комітет не встановив будь-яких інших поважних причин відсутності ----- на засіданні, а тому прийнято рішення про розгляд земельного спору по суті.

 При розгляду спору були досліджені документи, надані ----, а саме копія рішення Луганського окружного адміністративного суду від 03.09.2018, копія рішення Кремінського районного суду від 24.01.2018, копія висновку№128 за результатами судової земельно-технічної експертизи, копія суміщеної геодезичної зйомки земельних ділянок, копія архівних матеріалів БТІ, 2 фото домоволодіння. Також були досліджені документи, які вже були наявні у виконкомі, так як цей спір розглядався вже не перший раз. Від ----- будь-яких документів не надійшло.

 Враховуючи досліджені докази, рішення про задоволення заяви приймається, виходячи з наступного. Відповідно до ст. 55 Закону України “Про землеустрій”, встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) проводиться відповідно до топографо-геодезичних і картографічних матеріалів. Встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплюються межовими знаками встановленого зразка. У разі, якщо межі земельних ділянок в натурі (на місцевості) збігаються з природними та штучними лінійними спорудами і рубежами (річками, струмками, каналами, лісосмугами, шляхами, шляховими спорудами, парканами, огорожами, фасадами будівель та іншими лінійними спорудами і рубежами тощо), межові знаки можуть не встановлюватися. У разі якщо на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) передбачається здійснити передачу земельних ділянок державної чи комунальної власності у власність чи користування, така технічна документація розробляється на підставі дозволу, наданого Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України (у випадках, передбачених законом).

 Відповідно до п.2.1. Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженою наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18.05.2010 №376, встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі розробленої та затвердженої технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), технічної документації із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок або проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Відповідно до пп.4.1-4.3 вказаної інструкції, відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється при повній (частковій) втраті в натурі (на місцевості) межових знаків, їх пошкодженні, яке унеможливлює використання межових знаків, а також при розгляді земельних спорів між власниками (користувачами) суміжних земельних ділянок. Власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними. Відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі раніше розробленої та затвердженої відповідно до статті 186 Земельного кодексу України документації із землеустрою. У разі відсутності такої документації розробляється технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Відповідно до ч.1,2,3 ст. 107 ЗК, основою для відновлення меж є дані земельно-кадастрової документації. У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки. У випадках, коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема з встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.

 Так як технічна документація щодо встановлення меж земельної ділянки заявника (гр. -----) в натурі (на місцевості) не затверджувалась, має значення можливість виявлення дійсної межі між земельними ділянками --- та ---- Відповідно до висновку №128 за результатами судової земельно-технічної експертизи, на розгляд експертизи було поставлено питання, зокрема, про те, чи мають місце порушення меж або накладення земельних ділянок, що розташовані за адресами вул. ----- 47 та 51. Відповідно до висновків експертизи, провести зіставлення межі земельних ділянок є неможливим у зв’язку з тим, що наявна в матеріалах справи правовстановлююча та технічна документація не містить відомостей щодо чіткого розташування відведених земельних ділянок на місцевості з прив’язкою до об’єктів, які були незмінні протягом усього часу. Конфігурація та розмір житлових та допоміжних споруд змінювалися протягом часу, що унеможливлює виконати прив’язку до цих об’єктів для відновлення межі земельних ділянок, а виконана ФОП Хохлач Г.П. суміщена геодезична зйомка свідчить про факт неможливості відновити межі земельних ділянок згідно наявної документації, оскільки вбачається факт повної невідповідності документації тим межам, які склалися історично та наразі знаходяться у фактичному користуванні власників.

 Таким чином, виконавчий комітет Кремінської міської ради вважає доведеним факт неможливості виявлення дійсних меж земельної ділянки. При цьому фактичне використання земельних ділянок встановити можливо, оскільки існує тверда межа – огорожа, в межах якої ---- та ---- й користуються земельними ділянками. Також було враховано, що раніше тимчасовими комісіями, створеними розпорядженням міського голови, вже досліджувалось питання щодо меж між цими земельними ділянками. В актах обстеження земельної ділянки від 31.07.2015 та 04.08.2015 була виявлена невідповідність між фактичними розмірами земельних ділянок, якими користується ---- та -----, та розмірами, вказаними в технічних паспортах на житлові будинки. Проте відповідно до законодавства межі земельних ділянок не встановлюються на підставі технічного паспорту, виготовленому БТІ. Крім того, при дослідженні суміщеної геодезичної зйомки було виявлено, що вказані земельні ділянки за технічними паспортами БТІ взагалі не мають спільної межі, і повністю не відповідають фактичному користуванню земельними ділянками власниками обох домоволодінь, що фактично було підтверджено й експертизою.

 На підставі викладеного, керуючись ст.ст.107, 158-161 Земельного кодексу України, ст. 55 Закону України “Про землеустрій”, Інструкцією про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, ст.33 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет Кремінської міської ради

ВИРІШИВ :

1. Заяву ---- задовольнити. Встановити межу між земельними ділянками, що знаходяться за адресою м. Кремінна, вул. -----, 47 та 51 за фактичним використанням земельних ділянок по існуючій огорожі.

2. Рішення вступає в силу з моменту його прийняття і може бути оскаржено в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Дзивульського Г. А.

 

Міський голова                               Ю.О. Прокопенко

Read 1190 times

Main Menu

Kremins'ka TG
NY Kremins'ka TG